Veel mensen hebben een hekel aan koken, of het nu is omdat ze zich gedwongen voelen of omdat ze sommige maaltijden een beetje te moeilijk vinden om goed te maken. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten hoe je op zijn minst een paar eenvoudige gerechten kunt koken, al was het maar om meer controle te hebben over ingrediënten en een beetje meer zelfvoorzienend te zijn. Daarom volgen hier tien tips voor mensen die een hekel hebben aan koken.

Houd basisproducten bij de hand

Als je de ingrediënten die je nodig hebt niet in de keuken hebt, kan koken snel een karwei worden. Om dit tegen te gaan, zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk basisingrediënten bij de hand hebt. Dit betekent vaak veel droge pasta, groenten uit blik, soep, rijst en al het andere dat niet bederft. Je kunt vlees, groenten en fruit ook invriezen, zodat ze langer houdbaar zijn. Vergeet ook de kruiden niet!

Upgrade je kookspullen

koken-pan

Een klacht van mensen die een hekel hebben aan koken, is dat ze niet de juiste kookspullen hebben of mooi Amefa bestek. Overweeg om te upgraden en te investeren in een paar hoogwaardige maar veelzijdige kookspullen. Met een mooie koekjesplaat kun je bijvoorbeeld frietjes, kipfilet en zelfs geroosterde groenten maken. Grote potten kunnen werken voor sauzen, noedels of roerbakgerechten.

Maak pizza vrijdagen

Als je elke dag moet koken, is het een groot probleem om uit te vinden wat je voor het avondeten gaat maken. Hoewel je wel wat variatie in je menu wilt, kun je overwegen om themadagen te maken zoals Pizza Vrijdag, Stamppot Dinsdag of Thaise Donderdag. Op die manier heb je een beperktere keuze op een bepaalde dag. Je kunt natuurlijk nog steeds dingen veranderen, zelfs binnen je categorieën. Maak op Pizza Vrijdag de ene week een traditionele pepperoni, maar probeer de volgende week misschien iets nieuws zoals een Griekse pizza. Verschillende toppings zorgen voor een andere ervaring.

Kies eenvoudige maaltijden

Eenpansgerechten zijn geweldig om afwas te besparen. Ze zijn ook heel eenvoudig en hebben vaak maar een paar ingrediënten. Ingewikkelde maaltijden, vooral als je een beginner bent, kunnen je ervan weerhouden om van het koken te genieten.

Plan je maaltijden

gezonde-maaltijden-eten

Een andere manier om de strijd van het uitzoeken wat je moet koken te verminderen, is door je maaltijden te plannen. Gebruik een deel van een dag om te plannen wat je de hele week gaat eten. Op die manier hoef je maar één keer te beslissen en de rest van de week hoef je alleen maar je lijstje te raadplegen!

Bouw rond ingrediënten

Soms bezorgt het plannen van de volledige maaltijd mensen meer stress dan nodig is. Denk aan de ingrediënten die je lekker vindt (zoals kip) of wat je beschikbaar hebt in je keuken) en plan in plaats daarvan maaltijden rond die items.

Kook één keer per week

Kies één dag, bijvoorbeeld zondag, en kook je maaltijden in het groot voor de rest van de week. Dan kun je dingen in je koelkast en vriezer bewaren tot je ze nodig hebt. Opwarmen met je magnetron, op het fornuis of in een broodrooster oven is heerlijk eenvoudig!

Kook met vrienden

kokend-blij-koppel

Alleen koken kan saai zijn, vooral voor degenen die niet van koken houden. Je kunt het echter interessanter maken door wat vrienden uit te nodigen om te komen koken. Populaire maaltijden om met een groep te maken zijn pizza en alles wat je op de barbecue kunt bereiden.

Minder tijd

Als je wilt bezuinigen op de kooktijd, probeer dan trucjes zoals het een nacht laten weken van je pasta, quinoa en andere granen. Dit verkort de kooktijd ’s avonds aanzienlijk. Je kunt deze items (en soortgelijke) ook van tevoren koken en in je vriezer bewaren. Rijst kun je invriezen en eruit halen voor roerbakken, gebakken rijst en zelfs als eenvoudig bijgerecht.

Gebruik hetzelfde gerecht

Als je meer dan één gang hebt – bijvoorbeeld een salade gevolgd door een hoofdgerecht – overweeg dan om zoveel mogelijk hetzelfde gerecht te gebruiken. Leg je hoofdgerecht op het bord nadat je salade klaar is! Dit vermindert het gedoe en de hoeveelheid schoonmaakwerk achteraf.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *