Toen ik ging zitten om dit artikel te schrijven, flitste er een nieuwsbericht op dat me eraan herinnerde aan de storm in eind februari 2022, de plastic tuintafels en -stoelen door de lucht vlogen! De storm registreerde orkaankrachtige windstoten die bomen ontwortelden, auto’s verpletterden en daken van huizen scheurden alsof je een blikje sardientjes opentrok. Wil je dat jouw tuinset het deze winter gaat overleven? Zorg er dan voor dat je spullen van goede kwaliteit koopt zoals Latour tuinmeubelen en zet ze voor de zekerheid vast.

De meeste stormen hier zijn iets minder dramatisch dan andere landen, hoewel klimaatmodellen suggereren dat extreme weersomstandigheden als deze steeds vaker zullen voorkomen en in alle delen van de wereld meer zullen voorkomen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw tuin wind proof is voor de volgende storm.

1. Plannen voor winddichtheid

strakke-tuin-gesnoeid-windproof

Aanhoudend winderige tuinen zoals de mijne hebben een langetermijnplan nodig. Doorlatende windschermen verminderen de windsnelheid zonder ongewenste wervelingen in de stroming te veroorzaken. Hagen liggen hier voor de hand en bieden beschutting en mogelijk ook voedsel voor wilde dieren.

Door gewassen op de juiste afstand te planten, groeien ze sterker en zijn ze beter bestand tegen alles wat ze tegenkomen, of dat nu slecht weer, plagen of ziekten zijn. Er is kracht in aantallen, en blokken planten doen het vaak beter dan afzonderlijke planten die alleen staan. Als je je tuin door en door kent, kun je ook voorkomen dat je de verkeerde planten plant op de meest blootgestelde plaatsen of op plaatsen waar bijvoorbeeld de wind tussen de gebouwen door waait.

2. Maak overhangende takken veilig

Sinds we twee jaar geleden ons huidige huis betrokken, hing een dode appelboom hachelijk, als een zwaard van Damocles, boven de serre. De boom stond in een onmogelijk lastige positie, wat het verwijderen ervan buitengewoon moeilijk maakte. Uiteindelijk heeft een combinatie van zakken over het glas en heel gericht zagen, met touwen om de spanning op te vangen, ertoe geleid dat de boom zonder incidenten kon worden verwijderd. Het hout ligt nu opgestapeld in een afgelegen hoek van de tuin, waar allerlei insecten leven.

Als takken boven je kas, koude bak of een ander kwetsbaar deel van je tuin uitsteken, is dit misschien een goed moment om ze te snoeien om het risico van een plotselinge breuk en val te verminderen. Regelmatig snoeien in de winter moet oudere of slecht geplaatste takken aanpakken, zodat ze nooit escaleren tot een gevaar.

3. Bescherm je tuin tegen rukwinden en windstoten

tuin-alleenstaand-huis-winter

Als het weerbericht laat zien dat de isobaren dicht op elkaar staan, weet je dat het tijd is om te handelen! Begin de tuin voor te bereiden door puin op te ruimen dat de wind kan vangen en de lucht in kan gaan, waardoor schade kan ontstaan als het tegen iets anders botst.

Verwijder veiligheidsnetten en matten van trampolines – hoeveel van deze worden elke winter ondersteboven gegooid! Ruim oude potten, stokken, houten planken op – alles wat licht genoeg is om de lucht in te gaan. Oh, en zorg ook dat je die luxe tuinmeubelen bedekt en vastzet!

Alles wat blijft staan moet goed worden vastgezet. Insectenhotels en vogelkastjes moeten stevig worden vastgeklemd of vastgeschroefd op een steun die niet kan omwaaien. Zorg ervoor dat je kas winddicht is, want elke kleine opening kan ertoe leiden dat ruiten uitwaaien of frames kromtrekken.

Tuinvliezen, netten en andere afdekkingen moeten zorgvuldig worden vastgemaakt of verzwaard. Er is maar één losse, wapperende hoek nodig om als ingang voor de wind te dienen en de hele boel te verscheuren.

4. Bereid planten voor op sterke wind

Klimplanten moeten op regelmatige afstanden stevig worden vastgebonden aan stevige steunen, zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Als er harde wind wordt voorspeld en je bang bent dat klimplanten zullen knappen, overweeg dan om ze los te maken van hun steunen en ze voorzichtig op de grond te leggen, uit de buurt van het kwaad, totdat de storm voorbij is.

Overigens vind ik dat tipi structuren het beste werken voor klimbonen en tomaten. De wind kan zich vrijer bewegen rond de kegelstructuur, terwijl rijen traditionele bonen met nokondersteuning de wind vangen als een zeil, waardoor de planten kunnen scheuren, of de hele boel omwaait.

Je kunt misschien beter bijzonder hoge vaste planten die al klaar zijn voor het seizoen terugsnoeien. De meeste kunnen prima aan hun lot worden overgelaten, maar pas geplante sierplanten die nog niet goed geworteld zijn, kunnen zo heen en weer schommelen dat ze loskomen van de grond. Als dit gebeurt, ga er dan omheen en zet ze zo snel mogelijk weer vast. Andere planten kunnen tijdelijk worden omheind met kippengaas of goed vastgemaakte netten.

De wind houdt ons zeker scherp, nietwaar! Hoe bereid jij je voor op winderig weer? Vertel het ons hieronder en laten we allemaal onze planten en tuinen veilig en gezond houden dit seizoen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *