Er bestaat niet zoiets als een onderhoudsvrije tuin met wat voor planten dan ook. Als je planten in je tuin hebt, zal er ongetwijfeld wat onderhoud bij komen kijken. Maar als je de ruimte die je inplant tot een minimum beperkt en de juiste planten selecteert, zal de hoeveelheid werk om je tuin er netjes en verzorgd uit te laten zien zeer minimaal zijn. Hiermee kom je zo dicht mogelijk in de buurt van een onderhoudsvrije opstelling waarvan je kunt genieten en waarmee je gasten kunt pronken als je een feestje in de tuin geeft.

In de volgende stappen leer je alles over wat je moet weten om aan de slag te gaan met je tuin zo in te richten dat het weinig onderhoud nodig heeft en er toch van kunt genieten.

Creëer een functionele leefruimte

tuin-terras-gezellig

Meer buitenruimte voor functioneel leven betekent meer ruimte om gasten te vermaken en minder ruimte die je moet besteden aan planten en decoratief tuinieren. Dit betekent dat je tuin meer ruimte biedt voor vrienden om te genieten tijdens een feestje en minder ruimte die je hoeft te besteden aan planten om te snoeien en water te geven.

Op de lange termijn betekent dit minder werk en meer plezier, en dat is precies waar je naar op zoek bent. Leg stenen platen om je patio uit te breiden en breng een eettafel, grillplaats, of een stenen vuurplaats, voor gasten om zich heen te verdringen in gesprek. Heb je een kleine patio of terras? Het uitbreiden van de patio of het terras om meer ruimte in te nemen is een andere manier om meer functionele ruimte aan je buitenruimte toe te voegen.

Tuinaanleg met steen

Hoewel het enigszins prijzig is, kan steen een prachtige manier zijn om je leefruimte buiten uit te breiden zonder dat je meer planten hoeft toe te voegen. Hardsteen is natuurlijk, dicht en duurzaam, en het is beschikbaar in een grote verscheidenheid van kleuren waaruit je kunt kiezen. De duurzame stenen zijn verkrijgbaar in wit, roze, blauw, oranje, grijs, bruin en meer, en hun natuurlijke textuur voelt heerlijk aan op blote voeten. Zelfs in de zomer, wanneer de zon er de hele middag op schijnt, blijft de steen relatief koel om aan te raken.

Maak een stevige en vlakke fundering

moderne-tuin-meubelen

Of u nu voor normale tuin stenen of steenslag kiest om je terras uit te breiden, een sterke en vlakke fundering is een must. Maak eerst een laag van zes tot acht centimeter steenslag voordat je stenen legt voor de toplaag van je verlengde patio. Deze laag dient twee belangrijke doelen die je tijd en frustratie voor vele jaren zullen besparen. Ten eerste zorgt de laag erwtenstenen voor een sterke en vlakke ondergrond waarop u kunt bouwen, omdat u geen oneffen oppervlak wilt als de stenen zich op hun plaats beginnen te zetten. Ten tweede zou de dikke laag gemalen stenen voldoende moeten zijn om zelfs de meest invasieve soorten onkruid ervan te weerhouden er doorheen te groeien, zodat je geen zorgen hoeft te maken over het opruimen van onkruid om je tuin netjes te houden.

Bedek perken elk voorjaar met houtstrooisel

Houtstrooisel is om verschillende redenen beter dan gras in een onderhoudsvriendelijke opstelling. Houtstrooisel schrikt onkruid veel beter af dan gras, en het breekt snel af om je grond te bemesten en te verjongen met voedingsstoffen voor de komende groeiseizoenen. Houtstrooisel is ook relatief goedkoop en je hoeft het slechts één keer per jaar, in de lente, te vervangen om je bedden er netjes en verzorgd uit te laten zien. Met houtstrooisel hoef je minder vaak te maaien en ze helpen de grond water vast te houden na zware regenval, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het besproeien van je terrasplanten. Als extra bonus verspreiden de meeste houtstrooisel soorten een aangename houtgeur waarvan je en jouw gasten kunnen genieten terwijl je buiten op het terras ligt te loungen.

Of gebruik steen in bedden

grijze-tuinmeubelen

Wanneer houtstrooisel te veel werk is om één keer per jaar uit te voeren, is er een nog eenvoudigere optie in de vorm van meer steen. Erwtensteen is er in verschillende maten, dus zelfs als je in een winderig gebied woont, blijft steen van een aantal centimeters in je tuinperken liggen. In tegenstelling tot houtstrooisel hoeft steen niet één keer per jaar te worden vervangen, of zelfs nooit, als je de juiste steen kiest die bij de esthetiek van je huis past. Omdat steenslag in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar is, is het wellicht de juiste keuze voor je tuinperken. Als je een steen kiest die bij je terrasstijl past, zal je er misschien nog jaren plezier van hebben, waardoor het nog gemakkelijker wordt om je onderhoudsarme buitenverblijf jaar in jaar uit in topvorm te houden.

Lavendel planten

Lavendel is zo gemakkelijk te kweken als geen andere plant die je kunt vinden, en hoeft slechts wekelijks water te krijgen in gebieden die voldoende regen krijgen. Niet alleen is lavendel een onderhoudsarme plant, het voegt een vleugje mooie kleur toe waar je het het meest nodig hebt. Wanneer je de plantengroei in je buitenruimte minimaliseert, komen de planten die je kiest beter tot hun recht. Lavendel is een goede keuze voor het planten in de buurt van grote patio’s waar je veel tijd doorbrengt, of waar je gasten ontvangt, omdat het mooi is om naar te kijken, een aangename geur geeft, en zelfs werkt als een ongedierteafweermiddel. Als extra bonus komt het jaar na jaar terug, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het elk voorjaar vervangen van het om je terras er scherp uit te laten zien.

Kies een selectie van vaste planten

tuinieren

Lavendel is niet de enige optie als het gaat om het decoreren van je tuin die weinig onderhoud nodig heeft. Er is een breed scala aan vaste planten waarmee je de gaten kunt opvullen en je terras een levendige en groene uitstraling kunt geven. Vaste planten komen elk jaar terug zonder dat je er een vinger voor hoeft uit te steken, dus als je eenmaal een keuze hebt gemaakt en ze hebt geplant, hoef je ze de komende jaren niet opnieuw in te richten. De yucca-plant kan een grote lege ruimte vullen met weelderige, groene, stekelige bladeren en tegelijkertijd een zuidwestelijke sfeer toevoegen aan je buitenverblijf. Yucca’s zijn aantrekkelijke, maar winterharde planten die goed gedijen in ongunstige en rotsachtige omstandigheden en weinig tot geen onderhoud nodig hebben.

Kies gemakkelijk te kweken bloemen

Sommige bloemen zijn sierlijk en moeilijk te kweken. Ga op zoek naar bloemen die meer winterhard en gemakkelijk te kweken zijn, en houd rekening met het klimaat van het gebied waar je zich bevindt. Kies een selectie van bloemen die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien, zodat er altijd wel iets in bloei staat om een vleugje kleur aan je tuin toe te voegen. Kies meerjarige bloemen, zodat je ze niet elk jaar hoeft te vervangen. Kies ook voor bloemen die een heel seizoen lang bloeien, zodat je een langdurige kleur heeft om het geheel samen te brengen.

Kunstgras

kunstgras-tuin-kleurvol

Geen gras is natuurlijk de beste onderhoudsarme optie, dus kijk eens naar kunstgrassen van Kunstgrasnet.nl of naar grasalternatieven om het werk uit je tuinonderhoud te halen. Als je kiest voor kunstgras, zorg ervoor dat je de installatie-instructies zorgvuldig volgt en een onkruidbarrière opzet, zodat onkruid niet door jouw kunstgrasmat heen probeert te groeien.

Gebruik planten in potten voor extra kleur

Potplanten zijn om vele redenen geweldig in een onderhoudsvriendelijke opstelling. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen, zodat je ze kunt meenemen naar waar je ze nodig hebt als je een evenement organiseert of vrienden uitnodigt voor een barbecue of lunch. Door potplanten in je terrasdecoratie op te nemen wordt het hele ontwerp veelzijdiger en onderhoudsvriendelijker zonder dat dit ten koste gaat van kleur en persoonlijkheid.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *