Een goed begin is vaak het halve werk. Een goede grondvoorbereiding en weten hoe je moet planten is de beste manier om ervoor te zorgen dat je planten goed groeien. Hoe meer werk je steekt in de voorbereiding van de grond, hoe beter de resultaten ook zullen zijn. Of het nu om fruit of bloemen gaat of gewoon een sterke, gevestigde plant, die weinig verzorging nodig heeft, als je een plant een goede start geeft, kun je later de vruchten plukken.

Bekijk hieronder onze tips voor het planten.

Voordat je begint – controleer de aarde

tuinieren

Voordat je planten voor je tuin kiest, is het belangrijk om te controleren wat voor aarde je hebt. Verschillende planten passen bij verschillende soorten grond en het kan zijn dat je je aarde moet verbeteren voordat je met het planten begint. Controleer eerst de consistentie van de grond – is het plakkerig of modderig (klei) of valt het gemakkelijk door je vingers (zand)? Ergens tussen die twee is ideaal – dit type aarde wordt vaak brokkelig of fijn om te bewerken genoemd. Het betekent dat jonge wortels zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Dit geldt overigens ook voor je heg, ondanks het omhoog groeit. Denk bijvoorbeeld aan een Portugese Laurier om je heg mooi mee op te vullen.

Als je grond uit zware klei bestaat, zal het moeilijk zijn om te graven en moet je veel goed verrotte mest of compost toevoegen om de structuur te verbeteren. Als je grond zanderig of kalkachtig is, moet je ook organisch materiaal toevoegen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Je moet ook de pH van je grond controleren. De meeste planten hebben een neutrale tot zure pH van ongeveer 6 nodig, maar sommige hebben een hogere zuurgraad nodig en deze staan vaak bekend als Ericaceae planten. Het is moeilijk om de pH van je grond te veranderen, maar je kunt het wel aanpassen door zure compost toe te voegen of je kunt de zuurgraad verhogen in een tuinbed of een bak. Het belangrijkste om over grond te onthouden, is om planten te kiezen die passen bij de groeiomstandigheden van je tuin – dat is gemakkelijker dan de structuur van de grond proberen te veranderen.

Maak een beplantingsplan

Als je het geluk hebt om een nieuwe tuin aan te kunnen leggen en hebt besloten welke planten je wilt, is het een goed idee om een beplantingsplan te maken. Je kunt afbeeldingen van de gewenste planten uit catalogi en tijdschriften knippen en spelen met hoe je ze plant. Als je planten zijn aangekomen, zet je ze neer en speel je met de indeling. Zorg ervoor dat je de instructies leest en voldoende ruimte rond de plant laat, zodat deze zich in volle groei kan verspreiden. Vergeet ook niet om je heg te vullen met laurier bijvoorbeeld.

Potplanten planten

pot-planten

Graaf een gat, dat geschikt is voor de door jou gekozen plant. Bij een potplant kun je dit controleren door de pot in het gat te plaatsen. Het moet comfortabel passen, met ongeveer 2cm extra ruimte rond de omtrek, terwijl de diepte niet dieper mag zijn, dan die van de pot zelf. De meeste kleine heesters worden in plastic potten verkocht, die ze vaak zijn ontgroeid. Je zult merken dat de struik die je hebt gekozen een zeer strakke kluit heeft. Als dit het geval is, plaag dan voorzichtig de wortelmat en maak de grond los – maak je geen zorgen dat je de plant beschadigt, want er zullen nieuwe wortels groeien.

Het planten van struiken en bomen met een blote wortel

Als je een plant met blote wortel hebt, zoals een roos, een boom of een struik, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich comfortabel te kunnen verspreiden. De lengte vanaf de stam, is de diepte waarop deze eerder was geplant. Gebruik dit als richtlijn voor hoe diep je nu moet planten. Maak de zijkanten van je gat los, zodat de wortels gemakkelijker door de grond kunnen dringen. Als je je gat op de juiste diepte en breedte hebt gegraven, voeg dan wat vis, bloed en botten of goed verteerde mest toe. Als je een paal gebruikt, duw deze dan nu diagonaal naar binnen en sla hem er stevig in. Plaats je plant met de blote wortel in het gat zodat de wortels gespreid zijn en vul het gat met aarde (bind hem vast aan een paal als je er een gebruikt). Stamp de grond rond het plantgebied voorzichtig aan.

Bollen planten

planten-bollen

Als je bollen in bloembakken plant, voeg dan een paar scherven aan de onderkant toe om te helpen bij de afwatering. Voeg dan een laag compost toe. Je kunt bollen in lagen leggen, waarbij je later bloeiende soorten zoals tulpen onderaan plant en eerder bloeiende soorten, zoals krokus, bovenaan. Deze ‘lasagne’ stijl van planten is een geweldige manier om ruimte te besparen. Als je bollen in de volle grond plant, kun je ze in een gazon laten verwilderen door kuilen te graven en de bollen tot drie keer hun eigen diepte uit te strooien. Of plant een groep bollen rond een boom, iets dichter bij het oppervlak. Veel bollen hebben baat bij het toevoegen van een handvol grit aan het gat omdat ze in de winter kunnen gaan rotten.

Plugplanten planten

Plugplanten kopen is een heel gemakkelijke manier om je tuin op gang te brengen. Dit zijn kleine zaailingplanten, die meestal per postorder worden gekocht en die vaak in het vroege voorjaar, meestal in twee maten of groeistadia, beschikbaar zijn. Beide maten moeten in grotere potten worden opgepot, zodat ze kunnen doorgroeien naar de volgende fase voordat ze in je borders of bloembakken worden geplant. Het belangrijkste voor succesvol kweken van plugplanten is om de pluggen voor het planten water te geven en de planten voorzichtig te behandelen. Vul een kleine pot met compost en maak een putje in het midden om je stekje in te steken. Duw vervolgens voorzichtig de grond eromheen aan. Sommige soorten moeten mogelijk opnieuw worden opgepot tot een volgende maat en moeten buiten worden ‘afgehard’ voordat ze, nadat alle kans op vorst is geweken, kunnen worden uitgeplant.

Plantdiepte

tuin-onderhouden

Controleer de plantvereisten voor de planten wanneer je ze koopt. Baardirissen moeten bijvoorbeeld op een zonnige plaats worden geplant met de bovenkant van de wortelstok net boven het grondniveau. Controleer bij rozen echter of het punt waar de cultivar zich bij de onderstam voegt zich bij het planten op grondniveau bevindt.

Planten in bakken

Je kunt veel plezier beleven aan plantenbakken en planten voor verschillende seizoensgebonden looks en kleuren kiezen. De gouden regel is om een paar scherven op de bodem van de bak te leggen – dit helpt bij het afvoeren. Meng je compost met een klein beetje teelaarde om te voorkomen dat deze te snel uitdroogt. Planten verbruiken de voedingsstoffen in de compost binnen ongeveer zes weken, dus voeg een handvol langzame meststof toe of geef ze regelmatig een vloeibare voeding. En plant je bakken royaal met bloemen – je kunt ze later altijd uitdunnen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *