Bijna elke kamer kan baat hebben bij het toepassen van een paar tips voor de ideale binnenverlichting. Door een passende verlichtingsopstelling voor je ruimte te plannen, zal ze functioneler zijn en tegelijk precies de juiste sfeer scheppen.

De twee hoofdcategorieën van verlichting zijn natuurlijk en kunstmatig. Bij bijna alle binnenhuisontwerpen zal kunstmatige verlichting gebruikt worden. Deze elektrisch aangedreven armaturen produceren licht via gloeilampen, fluorescentielampen of LED’s (light emitting diodes).

1. Maak gebruik van een spiegel

woonkamer-terras

Als je kamer meer natuurlijk licht nodig heeft, denk dan aan de installatie van een zuinig buisvormig dakraam. Een andere manier om het daglicht een boost te geven is een spiegel tegenover een raam te hangen, zodat de natuurlijke gloed de hele dag door automatisch versterkt wordt.

2. Creëer een zuivere look

Inbouwspots zijn een prima oplossing voor bijna elke kamer. Een van de redenen is dat deze armaturen een laag profiel hebben en in het plafond geïntegreerd worden voor een zuivere aanblik. Ook kunnen, als je zolderruimte het toelaat, overal inbouwspots worden toegevoegd voor een volledige dekking van de kamer. Een ander voordeel is hun flexibiliteit om met dimschakelaars gebruikt te worden en als algemene of accent verlichting.

3. Energieverbruik

woonkamer-beige-luxe-tapijt

Compacte fluorescentielampen hebben een immense populariteit verworven als een gemakkelijke manier om op energieverbruik en -kosten te besparen, omdat ze net als traditionele gloeilampen geïnstalleerd worden.

4. Beïnvloed de stemming

Verlichting speelt een grote rol in de bruikbaarheid en de stemming van een kamer. Een interieurtip voor een ruimte die echt schittert is ervoor te zorgen dat alle drie de verlichtingsniveaus aan bod komen. Verlichting wordt als een van de volgende ingedeeld:

  • Accentverlichting – Deze lampen zijn meestal voor een dramatische toets, zoals spotjes die kunstwerken en bladplanten accentueren.
  • Algemene sfeerverlichting – Het hoofdlicht van een kamer komt van inbouwspots, kroonluchters, staande lampen, of andere plafondarmaturen.
  • Taakverlichting – Gericht op lezen of werken omvat tafellampen en lampen voor onder de kastjes in de keuken.

5. Overweeg het gebruik van de ruimte

Keukens en bijkeukens vragen om heldere algemene verlichting, samen met taakverlichting voor werkbladen en voorbereidende ruimten. Woonkamers, salons en familiekamers hebben lampen nodig om te lezen, maar ook lage verlichting om niet-verblindend televisie te kijken. Badkamers worden het best verlicht met lampen die boven of aan weerszijden van de spiegel gemonteerd zijn, zodat schaduwen geminimaliseerd worden.

6. Driehoek patronen

Een algemene vuistregel is een driehoekig patroon te gebruiken bij de verlichting van een ruimte. In een woonkamer kunnen lampen op een tafel achter een bank en op een bijzettafeltje bij een loveseat geplaatst worden, terwijl een staande lamp bij een leesstoel geplaatst wordt.

7. Daglicht

woonkamer-modern-wit-grijs

Natuurlijk licht komt van de zon of van verbrandingsbronnen, zoals open haarden en kaarsen. Met daglicht moet rekening gehouden worden bij het inrichten van je kamer, want er kan behoefte zijn aan raambekleding zoals jaloezieën of gordijnen om het licht te regelen. Ook het zachte licht dat door kaarsen en haarden wordt opgewekt, geeft een gastvrije gloed aan woon- en eetkamers.

8. Dimmerschakelaars

Omdat dimmers veelzijdigheid toevoegen aan elke verlichtingsarmatuur, zijn ze een van de beste goedkope verlichting tips voor binnenhuisinrichting. Met dimmers kun je de lichtsterkte fijn afstellen, terwijl ze ook helpen energie te besparen en de levensduur van gloeilampen te verlengen.

9. Maximaliseer taakverlichting

luxe-woonkamer

Een ander veelzijdig element is railverlichting met meerdere lampen die gericht kunnen worden voor accent-, taak-, of algemeen gebruik.

10. Overweeg het gebruik van alle soorten verlichting

Veel voorkomende soorten zijn onder meer:

  • Op het plafond gemonteerde armaturen – zoals kroonluchters, verzonken can lights, track lights, en pendellampen
  • Draagbare – zoals tafellampen, fakkels, en staande lampen
  • Aan de muur bevestigde lampen zoals wandlampen

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *