Noem het bruisend, bubbels of prosecco, maar noem wat er in je glas zit geen Champagne, tenzij het dat echt is. Dus hoe weet je het verschil tussen Champagne en bubbels?

En wat is er zo bijzonder aan Champagne dat de naam sinds 1936 beschermd is onder het Franse appellation d’Origine Controlée (AOC) systeem? De streek wordt ook wereldwijd beschermd door de beroepsvereniging Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC).

Het komt er gewoon op aan waar – en hoe – de bruisende drank wordt gemaakt.

Wat is champagne?

gekoelde-champagne-flessen

Eenvoudig gezegd is Champagne een mousserende wijn (wat betekent dat hij koolzuurhoudend is) die geproduceerd wordt in de Champagnestreek in Noord-Frankrijk, ongeveer 145 kilometer ten oosten van Parijs. De Franse AOC staat niet toe dat mousserende wijnen die van buiten hier komen Champagne worden genoemd.

Dat komt omdat in de Champagne geproduceerde mousserende wijnen de regels van het AOC-systeem volgen, die specifieke methoden en praktijken omvatten. Deze regels houden goed stand in Frankrijk, waar de AOC-normen worden gerespecteerd. Dankzij de inspanningen van het CIVC hebben ongeveer 121 landen ermee ingestemd de speciale benaming Champagne te erkennen.

Maar er zijn een paar voorbehouden, en een handvol landen is niet helemaal akkoord met de AOC aanduiding. Sommige Amerikaanse producenten noemen bijvoorbeeld “reeds lang bestaande binnenlandse merken nog steeds ‘champagne’, zolang er ook een duidelijke aanduiding is van de werkelijke geografische herkomst van de wijn,” schreef wijncriticus Jancis Robinson op haar website.

Sommige Amerikaanse producenten smokkelen het woord “champagne” op hun etiketten op grond van een grootvaderclausule; degenen die vóór 2006 actief waren “zijn alleen verplicht de staat van herkomst op hun flessen wijn te vermelden,” legt Clément Thierry uit voor France-Amériqiue. Vandaar de verwarrende combinatie van “Californië” en “champagne” op een fles, hoewel de inhoud echt bubbels is.

Méthode Champenoise

Terwijl wijn wordt gemaakt door gisting, hebben bubbels en Champagne een tweede gisting nodig, die de karakteristieke belletjes creëert. Deze tweede gisting staat bekend als méthode champenoise, wat grofweg vertaald “de Champagne-methode” betekent. Deze werd aan het eind van de 17e eeuw in Champagne, Frankrijk, ontwikkeld, en vereist dat de tweede gisting in de fles plaatsvindt.

Om de tweede gisting in de fles uit te voeren moet de liqueur de tirage – een combinatie van gist, wijn en suiker – worden toegevoegd aan de basiswijn in de fles. Het is arbeidsintensiever dan de charmat-methode, waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote druktanks.

Wat is bubbels?

Net als Champagne is bubbels ook wijn met koolzuurgas, gemaakt van witte of rode druiven. Maar in tegenstelling tot Champagne gebruiken veel wijnen met bubbels de charmat-methode; de gisting vindt in bulk plaats in druktanks om hun bubbels te creëren.

Maar zelfs als een producent van wijn met bubbels ervoor kiest om de méthode champenoise te volgen, kan de wijn geen Champagne – of méthode champenoise – worden genoemd als hij buiten Champagne, Frankrijk, wordt geproduceerd.

Dit geldt ook voor bubbels die in andere regio’s van Frankrijk worden gemaakt. En er zijn genoeg Franse bubbels – bekend als Crémant – die geproduceerd worden volgens de méthode ’traditionnelle’.

Veel landen in de wereld produceren mousserende wijnen volgens de méthode ’traditionnelle’. In Spanje worden ze cava genoemd; in Portugal espumante. Prosecco en Lambrusco uit Italië worden gemaakt volgens de charmat methode.

Bubbels uit Californië en andere delen van de Verenigde Staten zijn gewoon mousserende wijnen, ongeacht wat er op het etiket staat.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *