“Veel mensen zullen je leven in en uit lopen, maar alleen echte vrienden zullen voetafdrukken in je hart achterlaten.” Vrienden zijn een noodzakelijk onderdeel van het leven – als mensen gedijen we op gemeenschap en de genegenheid van anderen, en we hebben vrienden nodig om de ondraaglijke aspecten van het leven gemakkelijker te kunnen hanteren.

Vrienden zijn er voor ons tijdens de beste en de slechtste momenten, belangrijke stemmen en gezichten die ons vergezellen in talloze avonturen. Maar er is niet slechts één categorie van vriendschap – verschillende mensen zijn er in je leven om verschillende redenen, en weten wat voor soort vrienden je hebt kan je helpen erachter te komen wat je nodig hebt van deze relaties.

Na verloop van tijd ben ik tot de conclusie gekomen dat er 7 type   vrienden zijn, met kleine subcategorieën van vriendschappen die in verschillende situaties ontstaan. Elk type vriend is essentieel en waardevol op je reis en ik hoop dat deze lijst je helpt om de vriendschappen in je leven beter te begrijpen.

1. Kennissen

meeting-koffie-man-vrouw

De eerste van de 7 soorten vrienden is de kennis. Kennissen zijn mensen die je niet zo goed kent, maar die je vaak genoeg ontmoet dat ze meer dan vreemden voor je zijn. Misschien is het een vriend-van-een-vriend die je op feestjes ontmoet, of misschien een vreemde die op woensdag naar dezelfde dansles gaat als jij en die je af en toe spreekt.

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om kennissen, want ze kunnen zich ontwikkelen tot gewone of goede vrienden, of ze kunnen gewoon iemand blijven met wie je af en toe een praatje maakt.

Hoe dan ook, kennissen zijn blanco leien met honderden mogelijkheden, en het is goed om je leven te vullen met zoveel mogelijk kennissen – je weet nooit of er eentje iets meer wordt!

2. Werkvrienden

De 7 soorten vrienden Werkvrienden zijn mensen die meer zijn dan kennissen, maar nog geen gewone vrienden. Werkvrienden zijn mensen die je regelmatig ziet – misschien wel meer dan je zelfs je familie of beste vrienden ziet – en die alles van je weten. Je vertelt ze hoe je weekend is verlopen, of die ene tante van je nog steeds voor drama zorgt op Facebook en wanneer je niet blij bent met hoe je leven verloopt.

Met werkvrienden is er een gedeelde ervaring die het makkelijk maakt om openlijk te praten en een band te krijgen over de worstelingen van het leven en de baan die jullie allebei al dan niet leuk vinden. Ze zijn grappig en vriendelijk en ze geven je een onderbreking van de dagelijkse sleur van je werk om gewoon te praten en grapjes te maken.

Maar als je je werkvriend(in) niet buiten je werk ontmoet, zullen het nooit echte losse vrienden worden. Door ze puur binnen de muren van je werk te houden, zullen ze werkvrienden blijven – werkvrienden zijn echter een geweldige manier om de dag sneller voorbij te laten gaan, dus ze zijn net zo belangrijk en essentieel als elk ander soort vriend!

3. Casual vrienden

vrienden-thuis-lachen

Casual vrienden zijn waarschijnlijk het soort vrienden waar we allemaal het meest bekend mee zijn. Dit zijn mensen met wie we regelmatig naar de film gaan, wat drinken of gewoon een gezellig avondje thuis chillen. Ze sturen ons berichtjes om te zien of we bezig zijn, liken onze Instagram posts en we hebben op zijn minst een paar foto’s van de leuke dingen die we samen hebben gedaan.

Casual vrienden zijn makkelijk om te hebben omdat de enige echte vereisten voor dit soort vriendschap zijn dat we goed met elkaar kunnen opschieten en af en toe samen optrekken. Het zijn zelden ingewikkelde relaties, dus meestal hebben we een lange lijst van toevallige vrienden die we opbellen als we met iemand uit willen gaan.

Het grote verschil tussen toevallige vrienden en goede vrienden is echter dat er zelden enige diepgang in de relatie zit. We praten niet altijd met ze over onze diepste angsten of de donkere delen van ons verleden, en zij zijn niet degenen die we bellen als we een slechte dag hebben gehad en met iemand moeten praten.

Dit gebrek aan diepgang in onze relatie weerhoudt ons er ook van om helemaal eerlijk te zijn tegen toevallige vrienden en hen te vertellen hoe ze ons gekwetst of van streek hebben gemaakt. Meestal vegen we de kleine indiscreties weg of negeren we de frustraties omdat we de relatie niet ingewikkelder willen maken. Toevallige vrienden zijn geweldig om te hebben als je een goede lach of een warme knuffel nodig hebt, maar ze zijn misschien niet altijd het soort vrienden dat je op bepaalde momenten in je leven nodig hebt.

4. Goede vrienden

groep vrienden

Goede vrienden zijn een stapje verder dan gewone vrienden omdat er een bepaald niveau van diepgang in die relatie zit. Dit zijn de vrienden waarvan we weten dat we ze op elk moment kunnen bellen en dat ze er zullen zijn. Er is kracht en vertrouwen in de relatie ingebouwd waardoor het makkelijk is om met hen te praten over problemen die zich tussen jullie hebben voorgedaan of over manieren waarop je gekwetst bent door hun acties.

Goede vrienden zijn mensen waarvan je het gevoel hebt dat je ze volledig kunt vertrouwen en die hebben bewezen dat ze jou en al je inspanningen steunen. Ze zien je hoogte- en dieptepunten en ze houden door alles heen van je, en je weet dat je er voor ze bent wanneer ze je nodig hebben.

Het grote verschil tussen goede vrienden en beste vrienden ligt meestal in de geschiedenis of de afstand – vaak is je beste vriend iemand met wie je veel geschiedenis hebt opgebouwd en die je door en door kent. Misschien zijn je beste vrienden nog niet zo lang bij je en hebben ze nog niet het niveau van beste vriend bereikt.

Andere keren is je hechte vriendschap ver weg (of zal dat uiteindelijk worden) en kunnen ze daarom niet de nabijheid behouden die jullie ooit hadden. Dit doet niets af aan hun belang in je leven, maar het maakt de relatie wel ingewikkelder en kan betekenen dat ze nooit de rang van “beste vriend” zullen bereiken.

5. Degene voor wie je zorgt

Van alle soorten vrienden is “The One You Take Care Of” zeker de meest gecompliceerde. Deze vriend is iemand waar je ooit veel om gaf – misschien als beste vriend of zelfs als levenslange vriend – maar door levenservaring is hij iemand geworden die je nauwelijks lijkt te kennen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze je altijd bellen om hulp te vragen bij hun problemen, maar zelden vragen hoe het met je gaat of naar je problemen luisteren. Uiteindelijk voelt het meer alsof je hun therapeut bent dan hun vriend.

Dit kan ook een vriend zijn met wie je close wilt zijn, maar die zijn leven niet op orde lijkt te krijgen en jou constant nodig heeft om voor hem te zorgen. Deze relatie is moeilijk omdat je van deze vriend houdt, maar het feit dat je uiteindelijk hun oppas bent maakt het moeilijk voor je om op hen te vertrouwen zoals je vroeger deed of zoals je wilt. Je houdt echter altijd hoop dat ze op een dag de vriend zullen zijn die je wilt dat ze zijn.

7. Beste vrienden

vrienden-mannen

Iedereen heeft een beste vriend nodig en daarom zou ik zeggen dat dit van alle soorten vrienden de belangrijkste is. Beste vrienden zijn degenen aan wie je als eerste denkt als je een partner in crime nodig hebt. Zij zijn degenen die je meteen belt als er iets goeds (of slechts) gebeurt, en ze weten altijd precies wat ze moeten zeggen.

Beste vrienden zijn ook de mensen bij wie je je meest oprechte zelf bent. Er zijn geen barrières in deze vriendschap, geen regels voor hoe je je moet gedragen of wie je zou moeten zijn. Beste vrienden nemen je precies zoals je bent, altijd, en je bent nooit bang om helemaal jezelf bij hen te zijn. Ik heb zoveel van mijn persoon en mijn geluk in het leven te danken aan de beste vrienden die er voor me zijn geweest, dus ik hoop dat je altijd inziet hoe geweldig deze vriendschap is en dat je je beste vriend er regelmatig aan herinnert hoeveel je van hem of haar houdt.

8. Levenslange vrienden

groep-vrienden-bergen-hiken

Tot slot zijn levenslange vrienden verreweg een van de meest bijzondere vriendschappen op deze lijst, omdat het de beste vrienden zijn die je langer met je meedraagt dan je zelf voor mogelijk hield. Misschien zijn jullie niet fysiek bij elkaar vanwege het leven en banen en verantwoordelijkheden, maar ze zijn altijd in je hart en in je gedachten.

Levenslange vrienden zijn de mensen die je al langer kennen dan de meeste mensen, en zij zijn degenen die je zelfs op je slechtst hebben gezien – ze hebben ook elke vreselijke modekeuze gezien die je ooit hebt gemaakt en zorgen ervoor dat ze je daar genadeloos mee plagen. Levenslange vrienden zijn de mensen die je jaren niet hebt gezien en op het moment dat jullie weer samen zijn, is het alsof er geen tijd is verstreken.

Levenslange vrienden zijn de beste vrienden die je bij je zult hebben tot de dag dat je sterft. Als je zo’n vriend hebt, dan weet je hoe bijzonder deze vriendschap is. En hoewel al deze vriendschappen belangrijk en noodzakelijk zijn voor het leven, zijn levenslange vrienden degenen die zich voor altijd in je hart hebben gekerfd en nooit zullen vervagen.

Ken jij andere soorten vrienden die we hier niet hebben genoemd? Vertel het ons in de reacties!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *