Als je een eclectische of doorleefde look in je huis wilt creëren, is het mixen van vintage en moderne stukken in een kamer een van de eenvoudigste manieren.

Door vintage met modern te combineren kan het lijken alsof een ruimte in de loop der jaren is geëvolueerd. Dit voegt ook sentimentele waarde toe en maakt elk huis uniek door een gevoel van nostalgie te stimuleren. Maar als je een ruimte wilt die moderne trends combineert met geërfde, vintage of antieke ontwerpen, dan moet er een balans worden gevonden zodat het er elegant uitziet in plaats van rommelig.

Het maakt niet uit wat je woonstijl is – van minimalistisch tot maximalistisch, er zijn veel manieren om je favoriete vintage woondecoratie te mixen met je huidige inrichting. Blijf dit artikel lezen om te leren hoe je het het beste kunt doen.

1. Bepaal het algemene gevoel en het kleurenpalet

luxe-woonkamer

De eerste stap voor een geweldig interieur met een mix van vintage en modern, is het bepalen van het algemene gevoel dat je wilt creëren. Er zijn veel mogelijkheden: elegant, fris, doorleefd, ontspannen, klassiek of onorthodox. Hiervoor is het goed om referenties te zoeken en je favorieten op te slaan. Een goede manier om dit te doen is door Pinterest te gebruiken en een bord te maken met je inspiraties; het zal veel gemakkelijker zijn om te beslissen waar je het meest van houdt.

Bepaal vervolgens een kleurenpalet. Het is belangrijk om een kleur te kiezen die je meubels en accessoires helpt accentueren zonder de ruimte te overweldigen. Een neutraal palet is een goede optie als je veel interessante losse elementen hebt. Als je vintage en modern mixt, is het niet zo nodig om dramatische kleuren aan je muren toe te voegen. Je kan dit al toevoegen met vintage eetkamerstoelen.

2. Creëer de perfecte achtergrond voor je ontwerp

Hoge plafonds, prachtige ramen en originele elementen vormen meestal de perfecte achtergrond voor elk ontwerp. Dit kan echter ook worden bereikt in minder architectonisch interessante ruimtes. Door ruwe elementen toe te voegen zoals zichtbare bakstenen, verweerde wandafwerkingen en klassiek vormgegeven open haarden kun je de gewenste look bereiken.

Het integreren van vintage stukken en grote hedendaagse kunst zal een impact hebben op kleinere kamers. Om het gevoel van ruimte te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat het ontwerp niet te vol is en dat je de raambekleding tot een minimum beperkt.

3. Mix vintage met modern

vintage-gouden-spiegel

Als je vintage en moderne spullen mixt, wil je dat de kamer samenhangend aanvoelt. Om ervoor te zorgen dat je kamers stijlvol en niet chaotisch zijn, moet elk afzonderlijk item van goede kwaliteit zijn. Om elk item tot zijn recht te laten komen, combineer en groepeer je stukken.

De juiste proporties van elk stuk is belangrijk voor hoe meubels zich tot elkaar verhouden. Oversized ontwerpen zijn over het algemeen beter dan ondermaatse. Denk aan vintage kroonluchters en klassieke spiegels met moderne stoelen.

Er is iets dat net zo belangrijk is als de items zelf: hoe je ze gebruikt in de ruimte. Een effectief eclectisch schema moet een theatrale stijl hebben. Om dit te bereiken kun je een aantal van je favoriete items opnieuw gebruiken: maak van een oude ladderstoel een nachtkastje of van een vintage koffer een salontafel.

4. Vind balans

vintage-stoelen-modern-interieur

Wees creatief met meubels en creëer een unieke look door vintage stukken bij te stijlen. Gebruik eigentijdse stoffen en kleuren voor een meubelstuk dat een brug slaat tussen verschillende stijlen.

Als je verschillende stijlen in dezelfde ruimte mengt, moet je een balans vinden tussen het aantal gebruikte stukken. Het zou goed zijn om ontwerpen te verdelen, zodat ze niet gegroepeerd zijn in hun periodes of stijlen. Als je een vintage meubelstuk hebt geërfd, probeer dan een paar accessoires uit hetzelfde tijdperk te vinden om het erbij te laten passen.

5. Gebruik texturen en lagen

vintage-interieur-modern

Vintage stukken kunnen een geweldige aanvulling zijn, maar te veel kan chaos creëren. Mix ze met gladde, ongeschonden oppervlakken en zijdeachtige texturen om ze goed te combineren. Probeer bijvoorbeeld een nieuw zijden kussen op een verweerde leren stoel.

Introduceer natuurlijke texturen zoals leer, imitatiebont, wol en linnen om een meer ontspannen gevoel te creëren. Om de look tot leven te brengen en een knusse omgeving te creëren, leg je weelderige kleden en kussens op elkaar en gebruik je verschillende lampen.

6. Gebruik de 80/20 regel

Er is een regel die helpt bij het activeren van een balans tussen moderne en vintage items die zegt dat je 20% vintage en 80% moderne items moet gebruiken. Ook al noemen we het een regel, niemand kent je huis beter dan jij – dus voel je vrij om te decoreren op jouw manier.

7. Combineer stijlen

rode-vloerkleed-met-patronen-bruine-leren-stoelen-woonkamer-witte-wanden

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het mixen van vintage en moderne decoratie is de mix van stijlen – wees niet bang om verschillende inspiraties te combineren om de perfecte look te creëren. Je kunt vintage stukken vinden van art deco tot mid-century om je look compleet te maken.

8. Vind de balans tussen meubels en inrichting

vintage-warm-interieur-woonkamer

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat het voor de perfecte balans tussen vintage en moderne meubels ook belangrijk is om deze te combineren met de meubels in de kamer voor een vlekkeloze combinatie. Een goede optie is om moderne meubels te kiezen en deze te mixen met vintage accessoires om je interieur uniek te maken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *