Heb je je ooit afgevraagd wat de voordelen zijn van kunstlessen op de middelbare school? Naast een andere manier van denken en het openen van een stroom aan creativiteit, bieden kunstlessen extra voordelen voor opgroeiende tieners. Er zijn talloze lessen die kunstlessen aan leerlingen geven die andere vakken, zoals wiskunde en natuurwetenschappen, niet kunnen. Als er geen kunst op de middelbare school gegeven wordt, kan het altijd nog aangevuld worden met workshops voor middelbare scholen.

Wat leer je in kunstlessen?

verfspuitbussen-workshop-school-les

Sommige mensen denken bij kunstles aan weinig meer dan een beetje tekenen. Maar er is veel meer dat je kunt leren in kunst zoals:

Projectontwikkelingsvaardigheden

Veel kunstlessen op middelbare scholen variëren van schilderlessen in de ene week tot kleiprojecten in de andere week. Om cijfers te halen in de cursus moeten leerlingen vooruitdenken en plannen wat ze willen doen voordat ze het gaan doen.

Verschillende praktische vaardigheden

Weinig leerlingen komen uit de kunstlessen als volwaardige kunstenaars. In plaats daarvan leren ze verschillende artistieke vaardigheden zoals schetsen, schilderen, kleien, papierprojecten, glas in lood zetten en nog veel meer. Hoewel deze vaardigheden zich misschien niet ontwikkelen tot een levenslang beroep, kunnen deze kennisgebieden heel nuttig zijn voor mensen in creatieve beroepen.

Een gevoel van trots en prestatie

Veel scholen besteden veel aandacht aan tentoonstellingen aan het einde van het semester om te laten zien hoe indrukwekkend artistieke prestaties zijn. Middelbare scholieren kunnen trots en succes voelen omdat ze aan deze evenementen kunnen deelnemen.

Tijdmanagement

Het voltooien van grotere projecten in kunstlessen kan vaak tijdrovend zijn. In tegenstelling tot andere studierichtingen zijn kunstlokalen vaak later en in het weekend open, zodat tieners terug kunnen komen om dit soort projecten af te maken. Hierdoor leren tieners hun tijdschema’s in balans te houden.

Voordelen voor middelbare scholieren

student-boek-in-handen

Tieners ontwikkelen een groot aantal vaardigheden dankzij kunstlessen. Voorbeelden zijn:

Hoe te focussen en concentreren

Kunstprojecten vereisen een bepaalde mate van concentratie om te voltooien. Of het nu gaat om aquarellen of papier, er zijn stappen die gevolgd moeten worden. Bij elke stap moeten tieners opletten waar ze mee bezig zijn.

Aandacht voor detail

Vooral tekenen kan tieners helpen om de kleinste facetten van iets te zien die ze anders misschien niet zouden zien. Dit soort aandacht voor detail kan zich uitbreiden naar andere vakken en toekomstige werkkansen.

Verbeterde oog-handcoördinatie

Bij kunstprojecten komt hand-oogcoördinatie kijken. Het continu doen van dit soort projecten, bijvoorbeeld gedurende een semester, kan leiden tot verbeterde vaardigheden.

Creativiteit

Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar kunstlessen stimuleren de creativiteit van tieners en hun vermogen om buiten de gebaande paden te denken. Deze vaardigheid helpt niet alleen bij andere projecten voor school, maar is ook van groot belang voor mensen op de arbeidsmarkt.

Het vermogen om door te zetten

Naast tijd en inzicht in de vaardigheid zelf, leert kunst je ook het vermogen om iets tot een goed einde te brengen en om te gaan met fouten of problemen als die zich voordoen. Deze levenslange vaardigheid kan van pas komen in zowat elk levensgebied.

Probleemoplossende vaardigheden

Als er iets misgaat bij een kunstproject, moet dat op zo’n manier worden afgehandeld dat de rest van het project er geen schade van ondervindt. Dit soort geïsoleerde probleemoplossende vaardigheden zijn essentieel voor de ontwikkeling van de motorische functies van een tiener.

Sociale vaardigheden

Bij kunstprojecten moet je vaak samenwerken met anderen, of het nu de leraar is of de persoon die naast je zit. Sociale vaardigheden in een gerichte omgeving kun je niet zo gemakkelijk opdoen in andere academische disciplines.

Algehele leerproces

Alle onderdelen van het middelbaar onderwijs zijn cruciaal voor het algehele leerproces. Als een tiener een wiskundeles mist, mist hij of zij het leren van talloze rekenvaardigheden. Hetzelfde geldt voor kunst. De vaardigheden die je in de kunstlessen leert, kun je niet zo makkelijk oppikken in andere vakken en zijn essentieel voor de vooruitgang van vaardigheden op de lange termijn. De volgende keer dat iemand vraagt naar de redenen voor kunstlessen, kun je ze vertellen dat kunst veel meer is dan alleen schilderen: je kunt er ook beroepsvaardigheden mee leren!

Integreer extra kunsteducatie met Kleinkunstig

Ben je op zoek naar inspirerende kunsteducatie voor op de middelbare school? Kleinkunstig is dé expert in kunstzinnige educatie in Nederland, met een rijke ervaring sinds 2005. Ze staan klaar om jou te ondersteunen bij het vormgeven van het cultuureducatieprogramma. De mogelijkheden zijn divers: ze bieden boeiende workshops, betoverende voorstellingen, bruisende cultuurdagen en uitgebreide lessenseries. Dit doen ze met passie voor elke leerling, op elke school, en verspreid over heel Nederland. Ontdek de magie van kunsteducatie met Kleinkunstig!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *