Het bezitten van een huis is niet alleen een emotionele ervaring. Het is ook een financiële beslissing die vruchten kan afwerpen als je vermogen opbouwt in je huis en de waarde van je huis in de loop der tijd ziet stijgen.
De snelheid van deze waardestijging kan afhangen van een aantal verschillende factoren, waaronder de locatie van je huis, de plaatselijke vraag naar woningen en de economie als geheel. Maar huiseigenaren kunnen de waarde van hun huis na verloop van tijd ook beïnvloeden door verbeteringen en veranderingen aan te brengen die het huis aantrekkelijker maken en een hogere verkoopprijs opleveren.

Of je nu van plan bent om in de nabije toekomst te verkopen of gewoon de waarde van je huisinvestering wilt laten groeien, er zijn veel stappen die je kunt nemen om de waarde van je huis te verhogen. Hier zijn zes bewezen strategieën die hun vruchten kunnen afwerpen als het eindelijk tijd is om te verkopen.

1. Werk de afwerking van je huis bij

hoekbank-woonkamer-openhaard

Oppervlakkige veranderingen kunnen een grotere impact hebben op kopers dan intensievere renovaties. Veel makelaars zijn enthousiast over het verschil dat een verse verflaag kan maken – vooral gezien de lage kosten van deze upgrade.

Sommige deskundigen beweren dat een verse verflaag in je hele huis de verkoopprijs van het huis met wel 5 procent kan verhogen. Andere eenvoudige upgrades, van het vervangen van oude verlichtingsarmaturen tot het veranderen van je voordeur, kunnen je huis ook een mooie boost in waarde geven.

2. Upgrade naar energiezuinige voorzieningen en apparaten

Energie-efficiënte verbeteringen verlagen je energierekening terwijl je het huis bezit. Als het tijd is om te verkopen, zullen deze verbeteringen ook meer aantrekkingskracht hebben op kopers, van wie velen geïnteresseerd zijn in energie-efficiënte voorzieningen om hun eigen kosten als huiseigenaar te verlagen.

Als je huis momenteel oude apparaten heeft die energie slurpen en je interieur verouderen, dan kan een upgrade – al is het maar het installeren van bescheiden geprijsde moderne apparaten – je helpen een hogere verkoopprijs te krijgen.

3. Verfris je tuin of voeg een veranda toe

veranda-cube-verasol-grote-ramen

Credits: Verasol

Eenvoudige tuinaanleg zoals nieuwe planten en verse mulch kan je huis helpen een geweldige eerste indruk te maken. Wil je het groter aanpakken? Denk dan aan het toevoegen van een overkapping of een veranda. Dit kan een huis een veel luxere uitstraling geven.

Zowel potentiële kopers als taxateurs zullen beïnvloed worden door deze visuele impact.

4. Steek je geld in je keuken en badkamer

Veel makelaars zullen je vertellen dat keukens en badkamers de kamers zijn die huizen verkopen.

In veel gevallen kan een keuken- of badkamerrenovatie een rendement van 100 procent of meer op je investering bieden – en dat getal kan nog hoger zijn, afhankelijk van de afwerkingen die je kiest, de hoeveelheid werk die je bereid bent zelf te doen, en hoeveel van een upgrade deze veranderingen bieden ten opzichte van de huidige staat van je huis.

Als je een renovatie budget hebt, zijn keuken- en badkamer upgrades de beste manier om de waarde van je huis te verhogen.

5. Werk je kelder of andere onafgewerkte ruimtes af

Afgewerkte vierkante meters zijn een belangrijke berekening bij het bepalen van de reële marktwaarde van je huis.

Zelfs als je niet wilt investeren in een zware make-over, kunnen eenvoudige stappen zoals het ophangen van gipsplaten en het toevoegen van tapijt aan een kamer de onafgewerkte ruimte veranderen in een winstgevende toevoeging aan je huis. Zo kun je de waarde van je huis verhogen door de voetafdruk van deze afgewerkte ruimte uit te breiden.

6. Maak schoon en ruim op voordat je je huis laat zien

luxe-woonkamer

Als je je huis verkoopt of een taxatie krijgt, kan een beetje diepe schoonmaak een lange weg gaan. Maak van deze gelegenheid gebruik om op hoge plekken af te stoffen, je plinten te wassen, vloeren een goede dweilbeurt te geven, en overtollige troep en rommel naar een donatiecentrum te brengen.

Gebruik een vers laagje verf om versleten plekken op te knappen.

Ziet je huis er een beetje versleten uit, binnen of buiten? Een doe-het-zelf verfbeurt kost weinig materiaal, maar kan een grote invloed hebben op de uitstraling van je huis.

Of je nu je woonkamer, slaapkamers, of zelfs alleen de voordeur van je huis schildert, een heldere verflaag kan oude oppervlakken er gloednieuw uit laten zien – en wat directe charme aan je huis toevoegen.

Een huis verkopen kan een geweldige manier zijn om wat winst op te strijken nadat je goed voor dat huis hebt gezorgd terwijl je eigen vermogen groeit. Met enkele eenvoudige, budgetvriendelijke trucs om je huis te verfraaien en bij te werken, kun je die potentiële verkoopprijs – en je winstpotentieel – tot het uiterste drijven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *