Heb je een mooie spaarpot opgebouwd, maar ben je nog niet bezig met het beleggen van dit spaargeld? Grote kans dat het opgebouwde bedrag ieder jaar minder waard wordt door inflatie. Met beleggen kun je dit tegengaan. In deze blog leggen we uit waarom beleggen zo belangrijk is voor jouw financiële toekomst.

Cash wordt minder waard

Pay Day Burn GIF by Merge Mansion

Veel mensen laten hun spaargeld gewoon op hun betaalrekening staan. Dat klinkt best veilig, toch? Niet echt. Geld verliest langzaam zijn waarde door inflatie. Inflatie is simpel gezegd de stijging van het algemene prijsniveau. Ieder jaar worden producten een klein beetje duurder en als je cash aanhoudt, vermindert de koopkracht van dat geld. Je kunt steeds minder kopen met je geld. Dat spaarvarkentje wordt dus eigenlijk ieder jaar een stukje dunner.

Lage rentes op spaarrekeningen

Je spaargeld cash aanhouden, is dus niet de beste strategie. Maar spaarrekeningen dan? Daar krijg je toch rente op? Dat klopt, maar de rentes op spaarrekeningen zijn momenteel zo laag, dat ze nauwelijks de inflatie compenseren. De meeste traditionele spaarrekeningen bieden een rente die lager ligt dan de gemiddelde inflatie. Er zijn wel spaarrekeningen die meer dan 3 procent rente betalen, maar om serieus de inflatie te verslaan, moet je verder kijken dan de standaard opties.

Hoog gemiddeld rendement op de beurs

aandelen-telefoon-laptop-beleggen

Hier komt beleggen om de hoek kijken. De beurs kan je een rendement bieden waar je op een spaarrekening alleen maar van kunt dromen. Gemiddeld stijgen de aandelenmarkten zo’n 5% tot 8% per jaar (op de lange termijn). Dat is veel beter dan je spaargeld laten verpieteren op een rekening met minimale rente. Natuurlijk zijn er risico’s aan verbonden, dus het is belangrijk om het slim aan te pakken en je investeringen goed te spreiden. Als je niet zo thuis bent in het beleggen, dan kun je overwegen je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Beleggen kent risico’s

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de beurs. Er zijn ups en downs, en je kunt zelfs geld verliezen. Daarom is het van cruciaal belang om te beseffen dat beleggen een spel is waar je een lange adem voor moet hebben. Investeer alleen geld dat je echt voor langere tijd kunt missen en houd er rekening mee dat de waarde van je portefeuille flink kan fluctueren. Denk dus goed na voordat je enthousiast een beleggingsapp op je telefoon installeert. Het kan een geweldige manier zijn om je geld te laten groeien, maar het vereist ook veel geduld.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *