In de zakenwereld van tegenwoordig krijgen bedrijven steeds vaker te maken juridische problemen. Een manier om je bedrijf hiertegen te beschermen, is door te kiezen voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Maar wat houdt dat precies in en wanneer heb je het nodig? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven helpt je bij juridische problemen. Denk aan geschillen over contracten, personeelszaken, leveranciers en zelfs over intellectueel eigendom. Met deze verzekering kun je juridische hulp krijgen en worden veel kosten die komen kijken bij geschillen vergoed.

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering nodig?

contract-ondertekenen

Voor elk bedrijf en in elke branche kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering van pas komen. Zelfs als je je best doet om alles goed en netjes te regelen, kunnen er toch onverwachte conflicten ontstaan. Als ondernemer heb je nu eenmaal te maken met veel verschillende partijen en draait het vaak om geld, wat tot onenigheden kan leiden. Een rechtsbijstandverzekering kan dan veel gedoe en kosten besparen.

Wat wordt er gedekt?

Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering worden meestal de kosten van juridische procedures betaald, zoals de kosten van een jurist en proceskosten. Ook kun je vaak juridisch advies krijgen over allerlei zaken. Zo kun je in veel gevallen voorkomen dat een conflict uit de hand loopt en dat het in de rechtbank opgelost moet worden. Dat scheelt de verzekeringsmaatschappij natuurlijk geld, maar het kan jou ook veel kostbare tijd besparen.

Let wel: het heeft geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als er een juridisch geschil aan zit te komen, of als je verwacht dat dit zal gaan gebeuren. Voor deze geschillen biedt de verzekering namelijk geen dekking.

Toename aantal zakelijke juridische geschillen

studeren-boeken

Het aantal juridische problemen neemt elk jaar toe. Neem bijvoorbeeld het aantal geschillen tussen consumenten en aannemers in de bouw. In 2023 nam het aantal van dit soort geschillen met wel 9% toe. Dat laat zien dat zakendoen steeds ingewikkelder wordt en dat een juridisch geschil altijd op de loer ligt. Hoewel iedere branche natuurlijk anders is, kan het in veel gevallen slim zijn om je te verzekeren tegen juridische kosten.

De kosten van een rechtsbijstandverzekering?

Zo’n verzekering is natuurlijk niet gratis, maar wat kost het precies? Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op die vraag. De kosten hangen namelijk af van verschillende factoren, zoals de grootte van je bedrijf in welke branche je actief bent. Over het algemeen vallen de premies echter mee als je bedenkt hoe duur een juridisch conflict kan zijn.

Het is in ieder geval verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken en er zo een te kiezen die past bij jouw budget. Neem hier de tijd voor, want mocht je verwikkeld raken in een juridisch conflict, dan zul je blij zijn dat je geïnvesteerd hebt in de juiste verzekering.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *