Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat er weer een bericht in de pers verschijnt over problemen op de Nederlandse woningmarkt, vooral als het gaat om betaalbare huurwoningen of het vinden van een koopwoning.

De huizenprijzen stegen in 2019 met gemiddeld 8%, de hoeveelheid woningen op de markt krimpt en er is weinig teken dat de zaken binnenkort zullen veranderen. Volgens de dehuisopkoper.be worden er nog altijd heel veel huizen verkocht.

Huiseigenaarschap is tenslotte iets waar de meesten van ons op een bepaald moment in hun leven naar streven. Expats en internationale werknemers vormen geen uitzondering, want zovelen – minstens 50% volgens sommige onderzoeken – zijn niet van plan Nederland ooit te verlaten.

Dus nu de huizenprijzen recordhoogten hebben bereikt – de gemiddelde prijs in Amsterdam overschreed in 2019 voor het eerst € 500.000 – is dit een goed moment om de sprong te wagen en te kopen?

Negatief eigen vermogen

accountant-financien

Veel mensen zijn vooral bezorgd dat als ze nu kopen, de huizenprijzen in het komende jaar of zo zullen dalen en dat ze in een negatief eigen vermogen terecht kunnen komen.

En ja, de huizenprijzen gaan heel waarschijnlijk dalen en ja, het zou technisch meer kunnen dalen dan de waarde van hun huis dat ze aan de bank verschuldigd zijn. Deze angst voor wat er de komende jaren kan gebeuren mag hen er niet van weerhouden nu te kopen.

We weten niet wanneer de huizenprijzen zullen dalen. We weten alleen dat ze dat ooit zullen doen. Maar het is even zeker dat de prijzen weer zullen stijgen en het enige wat ze hoeven te doen is het uit te zitten. Ze moeten tenslotte ergens wonen, huren is in feite de hypotheek van iemand anders afbetalen en gemiddeld verdubbelen de huizenprijzen elke 20 jaar.

Rente

De record lage rente is een ander ding om op dit moment rekening mee te houden. In februari 2020 krijg je een rente van 1,75% op een 20-jarige hypotheek, een fractie hoger als je voor de maximale 30 wilt gaan, tot zo laag als 1,2% als je voor de korte termijn gok gaat.

We weten allemaal dat de rentevoeten gestaag naar beneden zijn gegaan, maar kunnen ze nog veel lager? De nieuwe laagterecords zijn het bewijs dat de banken elke stijging op korte termijn hebben opgegeven. Onze gok is dat ze nog wel wat verder zullen dalen, dus moet je wachten?

Deze keer is het antwoord nee. De marginale verschuivingen die misschien nog komen zullen slechts een geringe invloed hebben op je aflossingen en tegen 1,75% voor 20 jaar koop je zekerheid op lange termijn. Zo’n 20 jaar geleden zou je ongeveer 6% betaald hebben en dat was een koopje vergeleken met de 9% rente in 1990!

Conclusie

Als je in de tussenliggende periode waarschijnlijk gaat verhuizen, is het natuurlijk verstandig je ervan te vergewissen dat je je laagrentende hypotheek naar een nieuwe woning kunt overzetten – niet alle hypotheekverstrekkers staan dit toe. Jonge mensen, bijvoorbeeld, hebben de neiging om elke zeven of acht jaar te verhuizen, dus het is de moeite waard dit goed uit te zoeken.

Maar al met al zijn er geen redenen om op de huidige markt geen huis te kopen – als je je er een kunt veroorloven. De hoge recordprijzen van vandaag zijn geen reden om de neergang af te wachten. En de record lage rente van vandaag is alle reden om de deal te bezegelen voor ze weer beginnen te stijgen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *