Citroen – of elke andere citrusvrucht – kun je schillen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is citroenrasp en hoe kom je eraan? Hoe wordt het gebruikt en waarom zou je überhaupt citrusschil aan een recept willen toevoegen? Dit zijn allemaal logische vragen die je zou willen weten als je niet zo goed thuis bent in de wegen van citroenrasp. Goed nieuws. Wij hebben de antwoorden.

Simpel gezegd is citroenrasp de fijngesneden schil – of schil – van een citrusvrucht, meestal citroenen, maar je kunt in recepten ook limoen- of sinaasappelschil tegenkomen. Je kunt gedroogde versies kopen, maar zoals met de meeste dingen in de keuken gaat er niets boven de kracht van verse ingrediënten. En het is super makkelijk om een stapel van je eigen citrusschil bij elkaar te schrapen (en te drogen).

Omdat veel recepten – hartig of zoet – om een kleine hoeveelheid citroenrasp vragen, kun je meestal gewoon de schil van de vrucht gebruiken die in je recept wordt genoemd. Staat er geen echte citroen in het recept, ga dan je gang en schil er een en bewaar de vrucht voor een ander gebruik.

Citroenrasp is een veel voorkomend ingrediënt in veel culinaire creaties, waaronder desserts, drankjes, salades en meer. Het bevat essentiële oliën die een beetje “pit” geven aan het eten of drinken, maar het kan snel overheersend worden, dus de meeste koks gebruiken het ingrediënt oordeelkundig en spaarzaam.

Hoe maak je citroenrasp

De gemakkelijkste manier om een citroen te raspen is met een citroenrasp, ook wel bekend als een citroenrasper. Hier wordt uitgelegd hoe je het beste een citroen kunt schillen:

 1. Was en droog eerst een paar verse citroenen.
 2. Houd de citroen en je schilmesje boven een kom of snijplank.
 3. Sleep de gele buitenste laag van de citroen, ook bekend als de schil, lichtjes over de messen in korte, gelijkmatige bewegingen.
 4. Draai de vrucht voortdurend in alle richtingen en gebruik een lichte hand. Je wilt alleen de schil, niet het merg, dat is het witte vliesgedeelte van de vrucht. Dat is bitter en is niet de smaak die je wilt.

Je weet dat je de marge hebt overschreden als er citroensap uit begint te knijpen. Wees heel voorzichtig dat je niet met je vingers in de microplane, of welk ander gereedschap voor citroenschil dan ook, verstrikt raakt. Een middelgrote citroen levert ongeveer een eetlepel fijngeraspte citroenschil op.

Een citroen raspen zonder zester

Maak je geen zorgen als je geen zester hebt liggen. Hier zijn enkele andere keukenhulpjes die de klus prima klaren:

Kaasrasp: De meeste mensen hebben wel een soort kaasrasp in huis, of het nu de doos of de platte variant is. Gebruik gewoon de kleinste kant van de kaasrasp en schil de citroen op dezelfde manier als met de microplane.

Groentenschiller: Een standaard groenteschiller kan ook een citroen schillen. Om te schillen met een groenteschiller druk je hem in het ene uiteinde van de vrucht en leidt hem dan helemaal naar het andere uiteinde van de citroenschil. Pas op dat je niet te diep in het merg of de sappige kern van de vrucht graaft. Doe dit voor de hele citroen. Hak dan met een koksmes de citroenschil fijn tot bruikbare schil.

Schilmes: Een schilmesje gebruiken om een citroen te schillen is vergelijkbaar met een dunschiller. Gewoon – en voorzichtig – met het mes de gele buitenste laag schuin van de citroen afsnijden. Nogmaals, zorg ervoor dat je niet te diep snijdt en met een hoop merg blijft zitten! Als je de schil van de citroen hebt afgesneden, leg je hem op de snijplank en hak je hem fijn. Als er een stukje merg in sluipt, pluk het er dan uit. Een koksmes werkt ook goed, in geval van nood.

Citroenrasp vervangers

Als je geen verse citroenen bij de hand hebt, is het mogelijk om andere ingrediënten te gebruiken als citroenschilvervanger.

Citroenextract: Een flesje citroenextract voldoet prima als citroenschilvervanger. Citroenextract wordt gemaakt door citroenschillen te weken in olie of alcohol. Het wordt dan gebotteld en verkocht in het bakgedeelte van de supermarkt.

Citroensap: Dit schil alternatief zal een lichtere citroenachtige smaak opleveren dan de traditionele schil. Dit is een goede optie voor mensen die geen zin hebben om te knoeien met de citroenschil, of voor mensen die een fles verpakt citroensap bij de hand hebben. Pas alleen op dat je niet te veel citroensap toevoegt, want dat kan zuurder van aard zijn dan citroenschil.

Limoensap: Hetzelfde idee geldt voor limoensap, dat veel mensen in een kant-en-klaar koelkastbakje hebben. Limoensap kan op dezelfde manier gebruikt worden als citroensap, maar met dezelfde zorgen, dus dump er niet te veel in.

Limoenschil of sinaasappelschil: Als je geen citroen bij de hand hebt, maar wel een limoen of sinaasappel, kun je zonder probleem beide citrusvruchten schillen in plaats van een citroen. Beide kun je op dezelfde manier schillen als een citroen. Sinaasappelschil heeft echter niet dezelfde kracht als citroen- of limoenschil, dus er is misschien iets meer nodig om de gewenste smaak te krijgen.

Hoe gebruik je citroenrasp?

citroen-raspen

Als je een citroen gaat schillen, heb je waarschijnlijk al een recept in gedachten, maar als je om een of andere reden besloten hebt om gewoon wat fruit te schillen, kun je het gebruiken om de citrusachtige smaak van bijna elk gerecht toe te voegen of te versterken. Hier zijn enkele uitstekende toepassingen voor citroenschil:

 • Voeg een zoete, citrusachtige zing toe die intenser kan zijn dan sap alleen. Je kunt citroenschil overal op strooien voor extra pit, ook op havermout, pasta, yoghurt, ijsdranken, warme thee enzovoort. Er zijn heel weinig grenzen als het om schil gaat, en bovendien is het een superster op het gebied van voeding, wat altijd welkom is!
 • Geef muffins, cake of brood een citroenachtige bite. Dit kan zelfs als het recept niet om citroenschil vraagt. Voeg gewoon een snufje toe aan het beslag en geniet van de toegevoegde smaak.
 • Geef wat pit aan saladedressings of marinades. Citroenschil is vooral geweldig als je het door een zelfgemaakte vinaigrette roert.
 • Voeg een laagje complexiteit toe aan zeevruchten zoals zalm of garnalen.
 • Yum-up je tartaarsaus met gedroogde citroenschil. Mayonaise en aiolisaus kunnen ook profiteren van een beetje van het goede spul.
 • Geef een pastasaus extra pit. Zorg er wel voor dat je het aan het eind van het koken toevoegt, zodat de smaken nog levendig zijn. Sommige mensen serveren zelfs geraspte citroenschil over de pasta, net als Parmezaanse kaas!
 • Citrusschil kan gemakkelijk worden gemaakt en bewaard voor toekomstig gebruik. Het drogen van je eigen schil is verrassend eenvoudig. Leg de schil gewoon op een met perkament beklede plaat en zet die in een oven van 76 graden Celsius. Laat het ongeveer 30 minuten in de oven drogen. Als het helemaal droog is, kun je citroenschil in een luchtdicht bakje in de vriezer bewaren voor het beste resultaat.

Je kunt je verse schil ook in een potje in de koelkast bewaren tot ongeveer twee weken, maar daarna kun je het veilig gebruiken – het kan alleen die extra punch van smaak missen omdat de natuurlijke oliën uiteindelijk zullen opdrogen.

Citroenrasp FAQ

Hoe maak je citroenschil?

Het enige wat je hoeft te doen om citroenrasp te maken is de buitenste schil van een citroen raspen. Zorg ervoor dat je alleen het kleurrijke deel van de schil gebruikt. Zodra je het witte merg raakt, ben je de schil voorbij.

Kun je een citroen schillen met een kaasrasp?

Je kunt een gewone kaasrasp gebruiken om een citroen te schillen. Je kunt echter beter de kleinste raspmaat kiezen.

Kun je schillen zonder een rasp?

Je kunt een gewone kaasrasp, een dunschiller of zelfs een scherp schilmesje gebruiken om citrusvruchten te schillen.

Kun je gedroogde citroenschil kopen?

Je kunt gedroogde citroenrasp kopen bij je plaatselijke kruidenier. Het wordt verkocht naast andere specerijen en gedroogde kruiden of smaakmakers.

Hoeveel citroenschil haal je uit één citroen?

De gemiddelde middelgrote citroen levert ongeveer een eetlepel schil op.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *