Een virtual private server, ook wel VPS genoemd, fungeert als een geïsoleerde, virtuele omgeving op een fysieke server, die eigendom is van en beheerd wordt door een cloud- of webhosting provider. VPS-hosting maakt gebruik van virtualisatie technologie om een enkele fysieke machine op te splitsen in meerdere privé serveromgevingen die de bronnen delen.

Definitie virtuele privéserver

Een VPS – of virtual private server – is een virtuele machine die gevirtualiseerde serverbronnen biedt op een fysieke server die wordt gedeeld met andere gebruikers. Met VPS-hosting krijg je dedicated serverruimte met een gereserveerde hoeveelheid bronnen, wat meer controle en aanpassingsmogelijkheden biedt dan shared hosting.

Hoe werkt een VPS?

Hoe-werkt-een-VPS.jpg

Hoewel je één fysieke server deelt met andere gebruikers, simuleert een VPS Nederland een dedicated server hosting omgeving. Je hostingprovider installeert een hypervisor – een virtuele laag – bovenop het besturingssysteem (OS) van de fysieke server die deze opdeelt in virtuele compartimenten. Deze laag zorgt ervoor dat elk van deze compartimenten zijn eigen besturingssysteem en software kan draaien, waardoor elke omgeving onafhankelijk van elkaar kan functioneren.

Hoewel je technisch gezien resources deelt met andere gebruikers, zijn jouw resources gegarandeerd. Je betaalt voor een bepaalde hoeveelheid, die aan jouw VPS wordt toegewezen en niet door een ander account kan worden gebruikt.

Virtuele privé server vs. dedicated server

Om de verschillen tussen een virtual private server en een dedicated server te begrijpen, is het belangrijk om eerst de verschillende soorten webhostingdiensten te begrijpen.

  • Bij gedeelde hosting delen meerdere gebruikers één fysieke server en al zijn bronnen. Je krijgt echter geen vaste hoeveelheid bronnen toegewezen, wat betekent dat de rekenkracht en het geheugen van je website kunnen worden beïnvloed door de behoeften van andere gebruikers.
  • Dedicated hosting daarentegen biedt een volledige fysieke server en alle bronnen zijn alleen voor jouw bedrijf gereserveerd. Je krijgt volledige controle over alles, van hardware tot besturingssysteem tot aangepaste serversoftware.
  • VPS-hosting houdt het midden tussen shared hosting en dedicated hosting. In tegenstelling tot shared hosting krijg je een gedefinieerde hoeveelheid resources toegewezen aan je VPS. Bovendien kun je profiteren van veel voordelen van dedicated hosting voor een meer betaalbare prijs, waaronder je eigen besturingssysteem, server applicaties en root-toegangsbeheer.

Laten we een analogie gebruiken om de verschillen tussen een VPS en een dedicated server duidelijk te maken:

Zie een VPS-server als het reserveren van een privé kamer in een restaurant om een gebeurtenis zoals je verjaardag te vieren. In plaats van te eten aan een tafel in het hoofdrestaurant met andere gasten (gedeelde server), kun je genieten van een aparte eetervaring in een privéruimte die kan worden aangepast aan jouw behoeften.

Je krijgt alle stoelen, tafels, borden en bestek die nodig zijn voor je gasten en je kunt ze indelen zoals jij wilt. Je kunt vragen om een ander menu of een speciale drank die je gasten naar eigen smaak kunnen bestellen. Je deelt de keuken, het personeel en andere voorzieningen echter met andere gasten.

Een dedicated server is alsof je een hele locatie huurt en een catering- en evenementen bedrijf inhuurt. Je hebt volledige controle over elk aspect van je feest en alle middelen worden alleen voor jouw groep gasten gereserveerd, maar het is ook erg duur.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *