In de afgelopen tien jaar is het gebruik van helmen in de meeste skigebieden gestegen tot meer dan 80% – maar vaak hoor je nog de vraag ‘moet ik een helm dragen tijdens wintersport?’

Wat de experts zeggen

In 2011 rapporteerde de NHS over de voordelen van het dragen van ski- en snowboardhelmen.

“Na het bekijken van verschillende onderzoeken die beweren dat het dragen van een helm hoofdletsel kan verminderen met 35% bij volwassenen en 59% bij kinderen, blijft de NHS erbij dat dit onderzoek verschillende tekortkomingen heeft. Ten eerste ontbreekt het in veel rapporten aan een steekproef van controlegroepen en een onduidelijke definitie van wat nu eigenlijk hoofdletsel is.”

Een later onderzoek, uitgevoerd in 2015 door ASTM International, rapporteerde dat over een periode van 17 seizoenen (1996 – 2012) het aantal mensen dat ervoor koos een helm te dragen, steeg van 8% naar 84% en, overeenkomstig, het aantal hoofdverwondingen daalde van 8,4% naar 6,8%. Het ASTM-onderzoek meldde ook dat het aantal hoofdletsels dat als ‘potentieel ernstig’ kon worden beschouwd, was gedaald van 4,2% naar 3%. Deze kleine procentuele dalingen verschillen enorm van de hoge cijfers die de NHS slechts 4 jaar eerder rapporteerde.

In 2018 publiceerde Nicolas Bailly, PhD van l’Hôpital de Sacré-Coeur de Montréal in Canada, bevindingen die stelden dat helmen weliswaar aanzienlijk beschermen tegen hoofdletsel zoals kneuzingen en snijwonden, maar dat hetzelfde niet gezegd kan worden voor hersenletsel zoals een hersenschudding.

Dus, moeten we een ski- en snowboardhelm dragen?

man-ski-bergen-sneeuw

In 2011 concludeerde de NHS dat het werkelijke risico op hoofdletsel voor skiërs en snowboarders relatief laag is. Ondanks het feit dat ze grote resultaten rapporteerden in het verminderen van hoofdletsel door skiërs/snowboarders die een helm droegen. Ze stelden dat slechts 1 op de 11.000 ski- of snowboard uitstapjes resulteert in hoofdletsel en dat ernstig hoofdletsel met dodelijke afloop uiterst zeldzaam is. Als je deze informatie naast het recentere onderzoek legt, waaruit blijkt dat de verwondingen die het vaakst worden voorkomen oppervlakkige schaafwonden en kneuzingen zijn, kun je je afvragen ‘waarom doen we de moeite’.

De meeste experts zijn het erover eens dat helmen het meest effectief zijn bij botsingen met snelheden < 15 km/u. Helaas weten we allemaal dat de meeste gemiddelde en gevorderde skiërs/snowboarders zich met veel hogere snelheden voortbewegen. Dit verhoogt dus het risico op hoofdletsel, zelfs als je een helm draagt.

De voordelen van het dragen van een helm

Omdat dit artikel gaat over de medische voordelen van het dragen van een helm, zullen we het hier hebben over de esthetiek.

De meeste regelmatige helmdragers beschrijven een hoger comfortniveau. Helmen jeuken niet, in tegenstelling tot wollen mutsen. Ze nemen geen vocht op en zijn warm als het koud is en koel als het warm is (dankzij ventilatieopeningen). Daarnaast kan je ook voor een dames thermoshirt of een dames thermobroek te gaan die niet per se hoeft te jeuken.

Nieuwe stijlen en ontwerpen van helmen hebben helmen ook veel modieuzer gemaakt dan hun voorgangers, en er is een enorme markt voor originele en op maat gemaakte ontwerpen.

Nadelen van het dragen van een helm

Er wordt beweerd dat helmen het zicht en het gehoor kunnen aantasten en mensen aanmoedigen om grotere risico’s te nemen. De zogenaamde ‘risicocompensatietheorie’ houdt in dat de drager van een helm een groter gevoel van bescherming heeft en gevaarlijkere activiteiten onderneemt.

Hoewel sommige theoretische argumenten dit aantonen, is er geen gepubliceerd bewijs dat risicocompensatie ondersteunt als een stabiel argument tegen ski- en snowboardhelmen.

Er is een klein financieel nadeel. Helmen zijn er in vele vormen, maten en prijzen, maar ze zijn natuurlijk allemaal duurder dan een mutsje. Daarom moet je je afvragen “hoeveel is mijn hoofd waard?” voordat je besluit om wel of geen helm te dragen op basis van de kosten.

Wanneer zijn helmen verplicht?

ski-wintersport-blauwe-lucht

De meeste sneeuwscholen hebben nu helmen verplicht gesteld voor instructeurs die lesgeven. Bijna 100% van de kinderen op de piste draagt een helm en instructeurs moeten het goede voorbeeld geven. Sportscholen hebben helmen verplicht gesteld voor deelnemers die lessen en hun instructeurs willen volgen.

Snowboarders moeten zich ervan bewust zijn dat CASI (degenen die een gekwalificeerde, internationaal erkende instructeur willen worden) helmen verplicht hebben gesteld voor hun Level 1-, 2-, 3- en 4-cursus examens.

Als je les wilt geven, zijn helmen verplicht voor skiërs en snowboarders.

Conclusie

Helmen zijn de norm geworden op de piste. Ondanks een gebrek aan bewijs dat ze extra bescherming bieden, denken skiërs en snowboarders dat helmen veiliger zijn. Daarnaast hebben incidenten zoals de val van Michael Schumacher in Frankrijk en de dood van Natasha Richardson in Canada het belang van het dragen van een helm onder de aandacht gebracht.

De recente onderzoeken die we hebben bekeken laten geen substantiële statistische voordelen zien van het dragen van een helm. Maar de correlaties, ook al zijn ze marginaal, laten wel een vermindering van letsel zien sinds de meeste skiërs en snowboarders een helm dragen. Men is het er in het algemeen over eens dat een helm geen groot verschil maakt als iemand wordt geconfronteerd met een stomp trauma aan het hoofd. Er is echter geen bewijs dat een helm een hersenschudding of stomp trauma erger zou maken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *