De aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe loungeset kan een grote investering zijn, dus is het belangrijk een materiaal en onderhoudsniveau te kiezen dat voor jou werkt. Elk soort materiaal heeft specifieke voordelen en reinigingsvereisten.

1. Aluminium

donker-grijs-wit-loungeset-min 

Aluminium terrasmeubilair is een populaire keuze bij het inrichten van buitenruimten. Het is betaalbaar, roest of verbleekt niet, en is licht van gewicht. Bovendien is aluminium bestand tegen barre weersomstandigheden. Zoek naar poedercoating, die een beschermende laag vormt voor als de meubels heet worden in de zomerzon. Voor de beste kwaliteit zoek je roestvast hang- en sluitwerk, naadloze lasnaden en UV-bestendige afwerkingen. Gegoten aluminium wordt met behulp van mallen gemaakt en is licht van gewicht, terwijl gesmeed aluminium zwaarder en duurzamer is. Aluminium vraagt heel weinig onderhoud. Was het gewoon met milde zeep en water, vermijd schurende reinigingsmiddelen of krachtige wasmachines. Je kunt minerale olie of autowas gebruiken om extra bescherming te geven, maar het is niet nodig.

2. Staal

Zoek je een verfijnd, modern ontwerp voor je buitenruimte? Staal kan de perfecte keuze zijn. Het is zwaarder dan aluminium maar lichter dan ijzer. Zoals de meeste metalen kan het heet worden in direct zonlicht, dus kussens zijn een must. Roestvrij staal is roestbestendig, dus het onderhoud is minimaal. Af en toe wassen met milde zeep en afspoelen met water.

3. Smeedijzer

Smeedijzeren terrasmeubelen variëren van traditioneel krulwerk tot meer eigentijdse ontwerpen en afwerkingen. Omdat het het zwaarste van alle metalen meubelen is, is smeedijzer ideaal voor winderige klimaten, maar het kan moeilijk te verplaatsen zijn. Combineer smeedijzeren stukken met kussens die aan de zitting vastzitten voor comfort. Was deze meubelen af en toe met milde zeep en spoel af met water. Smeedijzer is roestbestendig maar niet roestvrij, dus af en toe bijwerken met verf kan nodig zijn. Om roestvorming tot een minimum te beperken, berg je de meubelen ’s winters binnen op.

4. Teakhout

zwart-hout-loungeset

Teak is een van de hardste houtsoorten die er zijn, weerstaat kromtrekken en is van nature ongevoelig voor water, rot en insectenschade. Beschermd door natuurlijke oliën hoeft dit hout niet gebeitst of geverfd te worden, waardoor het onderhoudsarm is. Met een duurzaamheid van 100 jaar zou teakhout wel eens je beste optie voor duurzame terrasmeubels kunnen zijn. Regelmatig teak schoonmaken zal verkleuring minimaliseren en schimmelvorming voorkomen. Een effectieve en gemakkelijke oplossing is 2/3 kopje afwasmiddel en 1/4 kopje bleekmiddel in een paar liter warm water. Schrob het hout voorzichtig met een zachte varkensharen borstel, spoel grondig na en laat drogen. Hardnekkige vlekken kunnen een in de winkel gekochte teak reiniger nodig hebben. Tung olie wordt meestal aanbevolen, maar lijnolie werkt ook. Sommige oliën die speciaal voor teak zijn gemaakt bevatten nuttige additieven zoals UV- en schimmelwerende middelen. Olie je meubels om de twee tot drie maanden, waarbij je ervoor zorgt dat het hout schoon en droog is voor je het aanbrengt.

5. Ceder

Als zacht hout vertoont ceder gemakkelijker slijtage van de elementen en vergt het meer onderhoud dan hardhouten opties. Cederhouten meubelen verouderen tot ze grijs worden, tenzij ze verzegeld of geschilderd worden, maar de natuurlijke oliën weren insecten, bacteriën en schimmels, waardoor ceder terrasmeubelen bestand zijn tegen rotting.

6. Eucalyptus

Eucalyptus is een veelzijdig hardhout dat bestand is tegen rot en vochtschade en bijna even lang kan meegaan als teak, als het behandeld wordt met een op water gebaseerde acrylaatkit. Eucalyptus is een hernieuwbare grondstof die duurzaam geoogst wordt en in overvloed aanwezig is, en biedt een milieuvriendelijk en budgetvriendelijk alternatief voor teak.

7. Acacia

Door zijn duurzaamheid, gladde afwerking, en rijke tinten is acacia een zeer gewild hout voor buitenmeubels. Als snelgroeiend hardhout houdt acacia goed stand tegen de elementen en biedt het een goedkopere optie voor de besparingsgezinde shopper.

8. Rotan en rieten

De termen rotan en rieten worden soms door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven eigenlijk verschillende dingen. Rotan is de natuurlijke liaan die vaak gebruikt wordt om de meubels van te maken, en rieten is de weeftechniek die al eeuwenlang gebruikt wordt. Het weefwerk zorgt voor lichte, comfortabele meubels die buiten of binnen gebruikt kunnen worden voor een landelijke of kustuitstraling. Hoewel sommige natuurlijke rieten meubels met UV-remmers behandeld zijn, is natuurlijk riet gevoelig voor de elementen en kan het in de zon verbleken. All-weather rieten lijkt op natuurlijk rieten, maar het gebruik en onderhoud zijn enorm verschillend. All-weather rieten wordt gemaakt door een aluminium frame te omwikkelen met een weefsel van synthetische vezels dat met een weerbestendige afwerking is gecoat. Het kan zonder nadelige gevolgen aan regen en ruwe elementen worden blootgesteld en is bestand tegen verbleken. Kortom, het is het ultieme in stijl en duurzaamheid voor buiten. Verwijder regelmatig vuil met het zachte borstelhulpstuk van je stofzuiger en veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg. Was het met een mild afwasmiddel en spoel het na met water, laat het volledig drogen voor je het gebruikt of opbergt. Natuurlijk vlechtwerk kan om de paar jaar extra weerbestendigheid nodig hebben. Scherm vlechtwerk waar mogelijk af van direct zonlicht, en berg het bij guur weer op een beschutte plaats op. Voor all-weather rieten meubels maak je ze gewoon schoon met een mild afwasmiddel en spoel je ze af met een tuinslang.

loungeset-kussens-licht-blauw

9. Kunststof

Kunststof terrasmeubelen zijn goedkoop, duurzaam, en licht, zodat je ze gemakkelijk kunt stapelen of verplaatsen. Kunstof kan in allerlei vormen worden gegoten voor unieke meubels en is verkrijgbaar in een scala van kleuren, die nooit overgeschilderd hoeven te worden. Voor een milieuvriendelijke optie kies je meubels die speciaal van gerecycleerd plastic gemaakt zijn. Om deze meubels schoon te maken, gebruik je een mild schoonmaakmiddel dat schimmel voorkomt en spoel je af met water. Droog goed af voor je ze opbergt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *