Hoewel zeker niet alle huishoudens in Nederland voorzien van een abonnement op tenminste één streamingsdienst voor video-on-demand, geldt door veel huishoudens wel. Het is het nieuwe televisiekijken geworden, en we lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen. Het aanbod aan streamingsdiensten is de laatste jaren uitgebreider geworden, maar welke streamingsdiensten voor video-on-demand zijn het populairst?

Netflix blijft verreweg het meest populair

netflix-tablet-man-tv

De pionier op het gebied van video-on-demand en de eerste streamingsdienst waar veel Nederlanders een abonnement op namen, is natuurlijk Netflix. Inmiddels heeft Netflix er een flink aantal concurrenten bijgekregen in de vorm van Videoland, Disney+, HBO Max, Amazon Prime en Viaplay, om er maar een aantal te noemen. Dat neemt niet weg dat Netflix nog steeds met grote afstand de meest populaire streamingsdienst in Nederland is. Bijna de helft van alle streams in Nederland gaat via Netflix, wat betekent dat men de concurrentie van andere streamingsdiensten goed kan hebben en voldoende doet om abonnees geïnteresseerd te houden.

Videoland duidelijke nummer twee

Ondanks de concurrentie van met name Disney+, is de duidelijke nummer twee in Nederland nog altijd Videoland van RTL, ondanks een matige app die niet altijd doet wat hij moet doen. De Nederlandse streamingsdienst blijft nog steeds groeien en geniet een duidelijke populariteit onder het Nederlandse publiek. Daarmee is de behoefte aan Nederlandstalig aanbod van films en series, naast de programma’s van RTL, duidelijk aangetoond. Op buitenlandse streamingsdiensten is dit aanbod immers vaak aan de magere kant.

Kleinere jongens

hbo-stream-op-telefoon

Het gat naar de volgende speler op de markt is vervolgens relatief groot. Op de derde plek vinden we na Videoland, net zoals de afgelopen jaren ook al het geval was, Disney+. Daarna komt op de vierde plek Viaplay, dat pas twee jaar in Nederland actief is maar meteen relatief veel publiek vond vanwege de uitzendrechten van de Formule 1 en de populariteit van Max Verstappen. Ook relatief nieuw is HBO Max, dat vanwege nieuwsgierigheid en een interessant introductietarief door best veel Nederlands uitgeprobeerd werd, maar nu duidelijk aan terugvallen is in populariteit, waardoor het marktaandeel nu gelijk is aan dat van NLZIET en iets groter dan dat van Amazon Prime Video. Het marktaandeel van nieuwe speler SkyShowtime is nog erg klein.

Combineren van streamingsdiensten

Net zoals we het altijd fijn hebben gevonden om keuze te hebben uit verschillende televisiezenders, zo nemen we vaak ook geen genoegen met één streamingsdienst. Veel Nederlanders hebben een abonnement op twee verschillende streamingsdiensten. Vaak gaat het dan om een combinatie van Netflix voor de internationale content en Videoland voor meer Nederlandse content. Dit is een gemiddeld beeld, want het blijkt ook zo te zijn dat ouderen naast Netflix vaak voor Viaplay kiezen en jongeren voor Disney+.

Populariteit is natuurlijk niet per se een graadmeter voor kwaliteit. Ook een streamingsdienst die wat minder aftrek vindt, kan veel te bieden hebben. Het is ook maar waar je naar op zoek bent, want ze hebben allemaal ten dele hun eigen exclusieve aanbod dat de moeite waard kan zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *