Ben jij een grote koffieliefhebber? Dan kan jouw koffie je waarschijnlijk niet vers en uitgesproken genoeg zijn. Wil je de kwaliteit van je kopje koffie een upgrade geven, dan kun je overwegen om zelf verse koffiebonen te gaan malen voordat je koffie maakt. We bespreken de voordelen en nadelen van zelf versie koffiebonen malen om koffie te zetten.

Voordelen van zelf versie koffiebonen malen

kopje-koffie-schuim

Een zeer belangrijk voordeel van het zelf malen van verse koffiebonen voor je koffie, is dat er geen versere koffie bestaat dan dat. Tenminste, wel als je ze meteen voordat je koffie zet maalt en gebruikt. Anders krijgt de gemalen koffie de kans om te oxideren en gaat je koffie bitterder smaken. Daarnaast geven vers gemalen koffiebonen ook een sterkere smaak of in vergelijking met voorgemalen koffie die je in de winkel koopt. Dat is namelijk meestal een blend van verschillende bonen, waardoor de smaak minder uitgesproken is. Overigens kun je zelf natuurlijk ook je eigen blend maken door verschillende koffiebonen met elkaar te mengen. Zo heb je zelf volledige controle over de smaak van je koffie. Koop bijvoorbeeld een aantal verschillende zakjes koffiebonen van Kaldi.nl en experimenteer erop los.

Nadelen van zelf verse koffiebonen malen

zilveren-koffie-machine

Er zitten natuurlijk ook wat keerzijdes aan de keuze voor het zelf malen van versie koffiebonen voor je koffie. Ten eerste duurt het langer voordat je kopje koffie klaar is en moet je er zelf meer voor doen. Ook moet de koffiemolen onderhouden worden. Het gebruiksgemak ligt dus een stuk lager dan bij voorgemalen koffie. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat smaken verschillen een voorgemalen blends vaak mild genoeg zijn om veel mensen aan te spreken. Jouw gasten gaan mogelijk minder uit hun dak van jouw zelf gemalen koffie omdat het anders en vaak uitgesprokener van smaak is dan men gewend is. Daarnaast ben je ook wat meer geld kwijt aan verse koffiebonen ten opzichte van voorgemalen koffie. Dat komt omdat bij hele koffiebonen de selectiecriteria en de kwaliteitscontrole strenger zijn dan bij de samenstelling van een blend.

Een echte koffieliefhebber zal weinig boodschap hebben aan de hierboven genoemde nadelen. De beste koffie mag immers best wat meer kosten en wat meer tijd en moeite kosten. En uiteindelijk koop je de koffie voor thuis primair voor jezelf en niet voor eventuele gasten, dus het belangrijkst is dat jij ervan geniet.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *