Een herenarmband is al lang geen ondergeschoven kindje meer. Deze stijlvolle accessoires zijn eindeloos te combineren en een echte musthave voor elke man. Maar zoals alle sieraden, kunnen ook armbanden een onderdeel van de garderobe van een stijlvolle man zijn. Heren armbanden zijn een accent of een optie, maar zeker geen noodzaak – je kunt natuurlijk prima door het leven zonder een armband – maar mannen dragen al eeuwen armbanden.

Kies een herenarmband die volledig aansluit bij jouw stijl 

Een armband is één van de makkelijkste accessoires om te dragen. De rol van een goed gekozen armband is eigenlijk niet anders dan de rol van elk ander sieraad zoals bijvoorbeeld een halsketting of een ring. Het moet een accent zijn dat je opmerkt en een duidelijk onderdeel van je look, maar zeker niet het middelpunt van je outfit.

Welke vorm de armband heeft, hangt af van de outfits die je graag draagt. Als je een normaal kostuum met een stropdas draagt, dan past natuurlijk iets dat metallic en chique oogt. Als je garderobe meer neigt naar wikkelbroeken en tropische overhemden, zul je het waarschijnlijk beter doen met armbanden van leer, touw en kralen met een ruwe, natuurlijke uitstraling.

Merk echter op dat in beide gevallen de rol van de armband hetzelfde is: het benadrukt je algehele look. Zoals veel goede accenten fungeert een armband als een soort sociaal ‘bewijs’ dat je er uit wilt zien zoals je doet. Je bent niet zomaar een man, die een pak aantrekt omdat het moet, maar je bent een man die de tijd heeft genomen om een pak er goed uit te laten zien en de armband helpt dat duidelijk te maken.

Net als bij kettingen is het goed dat een armband er niet al te nieuw uitziet. Te veel helder, glanzend metaal ziet er opzichtig uit. Je wilt dat mensen denken dat je de armband al jaren in je bezit hebt en er vreemde exotische avonturen mee hebt beleefd.

Een laatste opmerking, die voor alle armbanden geldt: zorg dat de maat goed is. Een grote onhandige metalen armband, die heen en weer schuift, verslijt snel. Alles met een aanzienlijk gewicht moet redelijk dichtbij de huid worden gedragen en lichtere dingen zoals touw en kralen kunnen wat meer speling hebben, als je dat prettig vindt.

Hoe draag je een armband?

zilveren-armband

Een deel van het probleem met herenarmbanden is dat de meeste klassieke herenkleding er geen ruimte voor laat. Tenzij je je mouwen met een armband in gedachten op maat laat maken, zullen de manchetten van het overhemd om dezelfde polsruimte strijden als een armband (of een horloge, als je die draagt).

Dat maakt herenarmbanden vooral een zomers fenomeen wanneer korte mouwen voldoende ruimte laten om ermee te pronken. Maar je kunt ze ook in outfits met lange mouwen verwerken, door gewoon een beetje van je gezonde verstand te gebruiken.

Hier zijn onze basisrichtlijnen voor het dragen van een armband zonder er ongemakkelijk uit te zien:

  • Behandel je armband net zo als een horloge: houd hem onder je mouw.
  • Draag zoveel mogelijk dunne koordarmbanden om dezelfde pols als je wilt, maar ga niet voor veelvouden van dikke, metalen armbanden.
  • Een polshorloge ziet er goed uit met dunne koordarmbanden, maar niet met een dikke metalen armband. Combineer niet meer dan één grote metalen armband om dezelfde pols.
  • Hoe simpeler, hoe beter. Armbanden aan beide polsen is absoluut een no-no, tenzij je gaat voor een soort bondage look.

Zoals bij elke moderegel, zijn er hier ook uitzonderingen en er zullen zeker mannen zijn, die af en toe met die regels breken en er geweldig uitzien. Maar houd je voor het grootste deel aan de richtlijnen, vooral als je net begint met het dragen van armbanden.

Het is gemakkelijk om er ongemakkelijk uit te zien als je een misplaatste of niet-passende armband draagt. Het ziet eruit alsof je iets stijlvol probeert te accentueren, maar het nog niet helemaal onder de knie hebt. Houd het simpel en ingetogen totdat je weet hoe je verschillenden armbanden kunt dragen

Soorten herenarmbanden

Een armband die zeker niet voor mannen is bedoeld, herken je waarschijnlijk meteen: slanke metalen armbanden bezet met edelstenen zijn vrijwel uitsluitend sieraden voor dames.

Maar dat laat een verrassend gevarieerd gebied van opties over, die niet allemaal dingen zijn waar de man zonder armband per se aan zal denken. Hier zijn enkele van de belangrijkste stijlen, die nog steeds in gebruik zijn:

Brede metalen armbanden

metalen-ring-armband

Dit is waarschijnlijk de meest luxe herenarmband en het is het soort armband dat je waarschijnlijk het meest in combinatie met pakken en stropdassen zult zien.

De verscheidenheid aan smaken, die hier beschikbaar zijn, is vrij grenzeloos maar het algehele effect is hetzelfde: een enkele solide, gewaagde verklaring om je pols. Het is overzichtelijk, mannelijk en een beetje provocatief.

Een enkele metalen armband is goed als je iets flitsends wilt met een beetje branie. Combineer het met eenvoudige maar elegante (en geklede) kleding en laat het elke keer dat het van onder je manchetten flitst voor zichzelf spreken.

Afhankelijk van de dikte van de armband en waar je deze om je pols plaatst, moet je wellicht de mouwen van je overhemd iets korter houden. Draag het echter nooit over een overhemd – je krijgt een absurd ogende kleine manchetrand, die voorbij de armband steekt.

Blijf uit de buurt van alles wat te flitsend is. Eén of twee kleuren metaal is echt voldoende en je hebt zeker ook geen edelstenen nodig. De meeste van deze armbanden zijn te dik om met een polshorloge te combineren. Het is dus een of-of-keuze en geen en-of-keuze.

Touw- en koordarmbanden

touw-armband-wildenbergwear

Ga naar het andere uiteinde van het spectrum van armbanden en je hebt touw- en koordarmbanden in verschillende diktes.

Een heren touw armband komt in verschillende diktes. Macramé hennep armbanden met ingeknoopte kralen zijn klassieke outfits van surfers, terwijl beroemdheden onlangs rode Kabbalah armbandjes hebben laten zien (een soort New Age/Joodse hybride die de vorm heeft van een rode geknoopte draad).

Deze hebben het voordeel dat ze heel gemakkelijk te personaliseren zijn. Als je een paar uurtjes over hebt om te oefenen, kun je ze zonder al te veel moeite zelf maken. Draag de Kabbalah armband om je linkerpols als een dagelijkse beschermengel tegen externe kwade invloeden.

Je kunt waarschijnlijk geen touw armband naar een bestuursvergadering in een conservatief bedrijf dragen (tenzij je al een zeer succesvolle reputatie hebt, in welk geval je je grenzen een beetje kunt verleggen), maar in de meeste andere omgevingen is het gewoon een eigenzinnige persoonlijke touch. Je ziet ze vaak bij bedrijven die een creatiever gevoel willen cultiveren, zoals bijvoorbeeld grafische ontwerpstudio’s of softwarebedrijven.

Rock & roll sieraden

doodskop-ring-zilver

Dit is een brede categorie. Je kunt hierbij denken aan kettingen met zilveren schedels en rode strass-ogen, schorpioenmotieven en andere ‘badass’ symboliek. Dat zijn eigenlijk rock & roll sieraden in een notendop.

Als een brede stijl duikt het telkens weer op in de mode. Negeer de huidige trend en draag het als je het leuk vindt – het zal snel genoeg weer ‘in’ zijn en de meeste mensen geven toch niet om dat soort dingen.

Je moet waarschijnlijk niet de grovere dingen met pakken en stropdassen dragen, maar verder is het behoorlijk flexibel. Sommige mannen kunnen zelfs een ketting met chromen schedels bij een pak dragen, als ze hun kraag open hebben en hun kapsel redelijk afwijkend is.

Leren armbanden

blauwe-leren-armband

Effen of gevlochten, de zwarte leren manchetarmband hoort bij een klassieke punkstijl. Het combineert geweldig met Doc Martens, een camouflage outfit of met een zwarte spijkerbroek en een zwart T-shirt met het logo van een muziekband. Het ziet er een beetje raar uit met iets anders.

Gekleurd leer is net iets anders en kan door mannen worden gedragen, die de breedte van een grote metalen armband willen zonder het gewicht. Gevlochten armbanden in een ‘Turkse knoopstijl’ van bruin leer zijn een klassieker en zijn populair in de prep-cultuur met blazers en bootschoenen.

ID of zilveren armbanden

zilveren-id-armband

Deze werden in de Tweede Wereldoorlog aan soldaten gegeven en werden in de jaren vijftig een modestijl. Vanwege het klassieke erfgoed komen ze af en toe terug, nog steeds in dezelfde basisstijl: een dunne metalen ketting met een rechthoekig plaatje, gecentreerd op de bovenkant van de pols zoals de wijzerplaat van een horloge.

De enige echte reden om deze te dragen, is als je een retro-look wilt. Het blijkt dat mannen dat wel willen en vrij regelmatig ook. Heb er bij de hand als je van die stijl houdt en draag het met een getailleerde jeans en een wit T-shirt voor die naoorlogse Amerikaanse icon-look.

Gezondheidsarmbanden

Armbanden met vermeende gezondheidsvoordelen komen vaak in de mode bij het New Age-publiek. Het zijn meestal een enkele armband, niet erg breed, gemaakt van een metaal dat in de mode is en vaak afgewerkt met ronde bollen aan elk uiteinde (deze zijn vaak ook magnetisch).

De gezondheidsclaims zijn best dubieus en de armbanden zijn meestal te slank om er op enige afstand goed uit te zien, dus draag deze niet tenzij je erin gelooft.

Als je merkt dat een magnetische armband je echt helpt bij je zeeziekte of wat dan ook, is dat geweldig. Draag het als je op een boot bent en laat het anders in de la liggen. Er valt niet veel anders te zeggen over dit onderwerp, behalve om mannen te laten weten dat die stijl bestaat en dat het niet echt bedoeld is als mode item.

Uiteindelijk doet een goede armband wat elk ander goed accent doet: het is een aanvulling op de outfit waarmee je het combineert.

Omdat je outfits dagelijks veranderen, moet je armbanden kopen die passen bij je persoonlijke voorkeursstijl. Wat je ook het grootste deel van de tijd draagt, zoek naar armbanden die eruitzien als natuurlijke complementen.

Dat kunnen voor de ene man grote, gedurfde armbanden van massief metaal zijn en voor een andere man gevlochten strengen van gekleurd leer. Natuurlijk kun je ook beide stijlen aanschaffen om in verschillende settings te dragen.

Begin met een paar eenvoudige armbanden, die bij je favoriete outfits passen en kijk of je het leuk vindt om af en toe een armband te dragen. Dan kun je de collectie altijd nog verder uitbreiden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *