Verlang je ernaar om je kleine eetkamer groter te laten lijken? We hebben de neiging om onze ruimte prioriteit te geven aan keukens en woonkamers en verwaarlozen de eetkamer, die vaak in een hoekje wordt gedrukt of waar we doorheen lopen om in een andere kamer te komen.

Er zijn echter genoeg interieur tips en trucs om toe te passen die ervoor zorgen dat je eetkamer de liefde en aandacht krijgt die hij nodig heeft om een uitnodigende, praktische en stijlvolle ruimte te creëren. Eén die op meerdere manieren gebruikt zal worden.

Het belangrijkste is om het beste te maken van wat je hebt en het te verbeteren met kleurkeuzes, het kiezen van de juiste meubels en ideeën voor eetkamerverlichting voor de ruimte. Door gebruik te maken van deze aspecten heb je een eetkamer om trots op te zijn en ben je in een mum van tijd klaar voor etentjes.

Hoe je een kleine eetkamer groter kunt laten lijken

Kleur is een belangrijk onderdeel van het veranderen van hoe een kamer aanvoelt. Spelen met perceptie en leren hoe je een donkere ruimte kunt veranderen in een ruimte die groter aanvoelt, is de eerste stap naar het upgraden van je kleine eetkamer.

Hoewel velen geloven dat lichte kleuren de beste manier zijn om een kleine eetkamer groter te laten lijken, kan het gebruik van donkere kleuren met lichte accenten ook de illusie van meer ruimte wekken. Als je kiest voor donkere kleuren op de muren, zal de ruimte intiemer en gezelliger aanvoelen en tegelijkertijd diepte en drama toevoegen.

Denk aan grijs- en bruintinten of zelfs diepe blauw- of groentinten. Je moet dit vervolgens uitbalanceren door lichter gekleurde accenten toe te voegen, of het nu gaat om meubels, textiel of andere accessoires.

1. Laag plafond? Ga voor lichtgekleurde meubels

Lage plafonds zijn een veel voorkomend probleem en kunnen gemakkelijk worden verholpen door de muren en meubels licht te houden. Een andere belangrijke factor is om te kiezen voor lage opbergmeubels, die leiden het oog naar beneden in plaats van naar het plafond.

Pas de opbergmeubels aan de tafel en stoelen aan om samenhang te creëren en kies een neutraal kleurenschema voor al je servies. Wit is een goede keuze en zorgt voor een strakke Scandi-look.

Investeer in een eenvoudige maar opvallende hanglamp en hang hem zo laag mogelijk en toch praktisch (je wilt niet dat je gasten hun hoofd stoten!). De hoogte zal visueel in je voordeel werken.

2. Gebruik prints en patronen om de aandacht te trekken

eetkamer met gekleurde kunst prints

Als je op zoek bent naar een harmonieuze sfeer, kies dan stoffen die elkaar aanvullen – en het zal de ruimte ook helpen om op te gaan in de rest van het interieur. Gestoffeerde eetkamerstoelen geven een elegant tintje aan een eetkamer en je kunt de kleuren afstemmen op een tafelloper en zitkussens.

De truc om een gebalanceerd geheel te krijgen is om ontwerpen uit hetzelfde kleurenpalet te kiezen, zodat ze elkaar aanvullen en een harmonieus geheel vormen.

Als je stoffenpatronen combineert, begin dan met drie stoffen en varieer de schaal van de patronen. Als je bijvoorbeeld een groot patroon als hoofdpatroon kiest, moet de tweede half zo groot zijn als de eerste, zoals een groot bloemenpatroon in combinatie met een ruit- of geometrisch patroon. Het derde patroon kan dan vergelijkbaar zijn met een van de eerste twee, maar dan in bijpassende kleuren. Als je twee of drie patronen mengt, is het een goed idee om ze ook te breken door slim gebruik te maken van effen kussens, biezen of randen.

3. Kies doorzichtige meubels

In een kleine, donkere eetkamer kun je een kleine eetkamer meteen groter laten lijken door lichte en luchtige meubels te kiezen in plaats van donkere en lompe. Check A-Meubel eens voor goede kwaliteit meubels.

Een tafel met taps toelopende poten en een dun blad doet wonderen, vooral in combinatie met eetkamerstoelen die het licht door de rugleuning laten stromen. Dit kunnen smalle latten zijn of een draadontwerp. Het gaat erom dat het oog door de stukken heen kan kijken.

Houd de vloer licht om het licht naar boven te weerkaatsen en voeg kleuren toe met servies, vazen en kunstwerken.

4. Metallic behang weerkaatst licht

Het lijkt misschien contra-intuïtief om behang met een klein patroon te gebruiken in een eetkamer die niet groot is, maar het kan in je voordeel werken als je het juiste ontwerp kiest.

5. Kies voor een volledig witte look

eetkamer-wit-hout-stoelen

In elke kleine ruimte kan wit je redder zijn. Het maakt je eetkamer meteen helderder en lichter, en afhankelijk van hoeveel licht je eetkamer bereikt, zal het het licht ook weerkaatsen.

De vloer wit schilderen of witte tegels leggen is ook een grote winst. Om te voorkomen dat de look te klinisch wordt, kies je voor een tafel met warme houttinten en voeg je planten en verse bloemen toe voor kleur en interesse. Zwart voegt een prachtig contrast toe, maar gebruik het spaarzaam zodat je het voordeel van het wit niet verliest.

6. Creëer contrast met texturen

Een ontwerptruc die ontwerpers gebruiken is om texturen in lagen aan te brengen. Dit voegt diepte en warmte toe aan een schema en zorgt ervoor dat de ruimte uitnodigend is.

Je kunt contrast creëren in een kleine eetkamer door verschillende texturen te gebruiken. Door bijvoorbeeld een donkerhouten eettafel te combineren met een lichter gekleurde, gestoffeerde stoel kun je visuele interesse toevoegen en de ruimte lichter laten aanvoelen. De vloer speelt een grote rol in het gevoel van luchtigheid. Kies voor lichtere hardhouten vloeren en gebruik tapijten in lichte tinten.

Zorg voor zoveel mogelijk licht door de ramen aan te kleden met transparante gordijnen of jaloezieën voor maximaal natuurlijk licht.

7. Denk aan een licht palet van natuurlijke tinten

eetkamer-witte-ronde-tafel-lichte-tinten

Een minimalere inrichting is gunstig in een kleine eetkamer. Rommel neemt visueel ruimte in beslag dus kies voor een eenvoudige maar stijlvolle look.

Een neutrale terughoudende inrichting met een licht palet van natuurlijke tinten is een geweldige manier om een kleine eetkamer ruimtelijker te laten aanvoelen. Omarm de Scandinavische sfeer met eenvoudige meubels, natuurlijke elementen zoals hout en steen en houd het decor minimalistisch voor een opgeruimde uitstraling.

Voor je verlichtingsideeën voor een kleine eetkamer is een groep heldere glazen armaturen boven de tafel de perfecte keuze voor een kleine eetkamer, omdat hun lichte en luchtige uitstraling het oog laat denken dat er meer ruimte is dan er is en tegelijkertijd een sfeervol middelpunt vormt.

8. Gebruik een bank op maat voor een hoek

Gebruik een hoek door er zitbanken in te plaatsen of te bouwen die ook als opbergruimte dienen om de ruimte om te toveren in een bruikbare en gezellige eethoek die superpraktisch is. Banken creëren een informele sfeer en kunnen worden gebruikt met elke tafelvorm. Voeg aan de andere kant stoelen of krukjes toe om zoveel mogelijk mensen een zitplaats te geven.

Zo maak je optimaal gebruik van een anders dode ruimte en heb je genoeg opbergruimte om servetten, tafelkleden en andere keukenbenodigdheden netjes op te bergen.

9. Kies voor een neutraal schema

eetkamer-houten-tafel

Een eetkamer in boerderijstijl die al karakteristieke details heeft, heeft er baat bij als de rest van het kleurenschema neutraal is – zacht grijs is hier ideaal voor.

Een van de eenvoudigste manieren om een kleine eetkamer groter te laten lijken is door samenhang. Kies de belangrijkste kleur of textuur om je ruimte mee in te richten en blijf daarbij.

Neem bijvoorbeeld hout – als je een mooie lichthouten eettafel vindt (het middelpunt van je kamer), laat deze textuur dan terugkomen in de accessoires, lijsten en planken die je in de ruimte plaatst.

10. Leid het oog af met een dramatische muurschildering

Muurschilderingen zijn een prachtige manier om drama toe te voegen aan elke ruimte, maar vooral aan een ruimte met weinig ruimte. Ze kunnen een kleine eetkamer groter laten lijken door het oog af te leiden. Een gedempt ontwerp past goed bij een houten tafel en stoelen.

Kies de belangrijkste kleuren uit je eetkamer wanddecoratie-idee om te gebruiken voor accessoires en breng ze over in de rest van het ontwerp.

Welke vorm eettafel is het beste voor een kleine ruimte?

De grootte van de tafel is belangrijk bij het inrichten van je eetkamer en één aspect waar je aan moet denken is dat er genoeg ruimte is voor mensen om rond de tafel te bewegen. Er zijn geen harde regels wat betreft de vorm, rechthoekige ontwerpen kunnen in hoeken passen, net als vierkante. Ovaal kan een goede optie zijn en een keuze waar we niet snel aan denken, maar ze kunnen goed passen in een smalle eetkamer. En natuurlijk is er de ronde tafel, die veelzijdig is en ideaal voor entertainment:

Een ronde tafel is de ideale oplossing voor kleine eetkamers. Door hun kleinere oppervlak passen ze veel gemakkelijker in krappe ruimtes dan een vierkante of rechthoekige tafel. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze een veel socialere optie zijn voor je gasten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *