Of je vernieuwde stekkie, uiteraard. Aan alle aspecten moet zijn gedacht, en dan hebben we het nog niet eens over je meubels. Wel over je woonkamer zelf.

Nou ja, dat geldt voor elke ruimte die je maar wilt aanpakken. Hoewel het nooit verkeerd is om enige consistentie aan te brengen in de verschillende vertrekken die jouw woning rijk is. Dat is natuurlijk een keuze: door contrasterende kleuren en materialen te kiezen, maak jij jezelf en eenieder die bij jou over de vloer komt direct duidelijk dat ze in een andere kamer zijn beland, die een heel eigen doel heeft. Het maakt ons niet uit hoe, zolang jij maar tevreden bent met het resultaat. Wat zeggen we? Zielsgelukkig zelfs!

Bepaal dus helemaal zelf hoe je plafonds, wanden, deuren en kozijnen eruit gaan zien. Kies de materialen uit, evenals de kleuren. Ga zelf aan de slag met slopen, aanleggen, verven, behangen en andere karweien die samen voor een verbluffend resultaat mogen gaan zorgen.

En daar hoort natuurlijk ook je vloer bij. Mocht je daar niet meer zo tevreden over zijn, dan hebben we hier enkele alternatieven.

woonkamer-modern-wit-grijs

Hard als steen

Raadsel: wat is precies zo hard als steen? Juist… steen! Sorry, dat was een strikvraag. Want stenen kunnen zelfs in moderne woningen voor een prachtige ondergrond zorgen. Baksteen kan voor een entree mooi zijn, maar is als vloer niet altijd even praktisch. Plavuizen en marmer zijn dat wel. Alleen moet je nooit voor de voordeligste varianten gaan wanneer het op deze materialen aankomt.

Waarom dan niet? Nou, op die kwaliteit kun je niet vertrouwen. Niet al te lang, althans. Marmer wordt snel poreus en dat is zonde van de investering. Besef echter dat je ook met hogere kwaliteit varianten van dit materiaal flink veel tijd, aandacht en liefde aan je vloer moet besteden. Die vergt namelijk nogal wat onderhoud.

Vliegende vloer

Euhm, nee, dat niet. Maar in sprookjes wil tapijt nog wel eens het luchtruim kiezen, vandaar deze verwarrende tussenkop. Onze excuses daarvoor. En wees dus gerust, het blijft netjes op z’n plek liggen nadat het is aangelegd. En gelukkig maar, want het voelt heel zacht en comfortabel aan je voeten. Bovendien dempt het geluid en isoleert het ook temperatuur. Wel is het nogal vatbaar voor hardnekkige vlekken. En daarmee bedoelen we dat je die er niet gemakkelijk meer uit krijgt. Oftewel, voorzichtigheid is geboden!

Speciaal plekje

slaapkamer-warm-bank

De vloer in één ruimte hoeft er niet overal hetzelfde uit te zien. De basis doet dat waarschijnlijk wel, maar die kan heel gemakkelijk met een los kleed worden aangepast. Dat werkt geweldig wanneer je een vorm kiest die anders is dan de ruimte waar je die in legt. Gaat het hier om een rechthoekige ruimte, dan worden ronde vloerkleden dus interessant. En rechthoekige modellen hebben eenzelfde bijzonder effect wanneer er sprake is van een kromming in je muren.

Natuurlijk!

Want welke vloer is nou nog natuurlijker dan eentje die uit hout bestaat? Ja, oké, steen is er ook nog, dat beseffen we. Maar hout is minder bewerkelijk, over het algemeen. Natuurlijk moet je er goed voor zorgen, maar dat geldt meestal in de aanleg. Zo hoort er voldoende afstand tussen planken en balken te bestaan zodat de onderdelen naar behoren kunnen werken. Daarmee bedoelen we krimpen en uiteenzetten naargelang de temperatuur verandert. Zo niet, dan trekken je planken krom! Gebruik ook altijd vloerolie om je planken lang als nieuw te houden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *