Hoe kun je neppe AirPods van de echte onderscheiden? Gebruik jij misschien fake AirPods zonder dat je het weet? Lees hier hoe je daar achter kunt komen.

Het hoge prijskaartje van Apple voor AirPods kan ervoor zorgen dat je elders op zoek gaat naar goedkopere aanbiedingen. Er zijn veel lagere prijzen te vinden, maar je moet wel oppassen dat je in plaats daarvan niet met een paar neppe AirPods komt te zitten.

Namaak AirPods variëren van duidelijk nep tot bijna exacte replica’s, maar als je heel erg goed kijkt, kun je altijd wel het verschil zien. Gebruik voordat je AirPods koopt de vijf onderstaande stappen om erachter te komen of ze echt zijn of niet.

Als je de AirPods niet persoonlijk kunt controleren, vraag dan de verkoper om je gedetailleerde foto’s te sturen.

Wil je

1. Inspecteer de verpakking op fouten

echte-airpods-verpakking

Het is vaak mogelijk om, voordat je zelfs maar de verpakking opent, fake AirPods te herkennen. Het is het goed om dit als eerste te controleren omdat je, als je de doos niet opentmaakt, de meeste kans op terugbetaling hebt.

Waarop moet je letten bij de buitenkant van de doos?

Apple verandert af en toe het ontwerp van de verpakking van zijn producten, dus jouw verpakking van de AirPods kan er anders uitzien dan op de foto’s, die je online vindt. Maar hoe dan ook zullen echte AirPods nooit typefouten of gepixelde afbeeldingen bevatten, terwijl veel namaakproducten dat wel hebben.

Lees aandachtig alle tekst op de doos door en inspecteer alle afbeeldingen van de AirPods op fouten. Typefouten, dubbele spaties of afbeeldingen van een lage kwaliteit suggereren dat je met een namaakproduct te maken hebt.

Waarop moet je letten in de doos?

De beste namaak AirPods zitten in een verpakking, die er aan de buitenkant goed uitziet – ze kunnen zelfs ook nog in plastic zitten verpakt. Maar beoordeel een boek niet alleen op zijn kaft. Als de buitenkant van de doos er goed uitziet, wil dat nog niet zeggen dat de AirPods binnenin ook echt zijn.

Open de doos en zoek naar soortgelijke typefouten of fouten in de bijbehorende documenten.

Je moet er ook voor zorgen dat jouw AirPods met alle accessoires, die op de de website van Apple staan, worden geleverd: ga naar de pagina Technische Specificaties voor jouw specifieke AirPods. Voor de AirPods Pro mag je een Lightning-kabel of reserve siliconen oordopjes verwachten.

2. Inspecteer de AirPods en het Airpods hoesje op ontwerpfouten

airpods-hoesje

Tweedehands AirPods worden vaak niet met de originele verpakking, die je kunt inspecteren, geleverd maar je kunt nog steeds zelf uitzoeken of de AirPods fake zijn.

Hoe kun je namaak AirPods herkennen?

Ga naar de website van Apple en vergelijk de 360° AirPod-animaties met de AirPods, die jij wilt gaan kopen. Als je verschillen vindt, zoals bijvoorbeeld extra ventilatieopeningen of slecht uitgelijnde gaatjes, dan heb je te maken met een fake airpods.

Of je nu de originele AirPods, AirPods (2e generatie) of AirPods Pro koopt, je kunt meteen een replica herkennen als deze in een andere kleur dan wit komt of als er knopjes of statuslampjes op de AirPods zelf zitten.

Een andere goede tip om echte AirPods te kunnen herkennen, is door naar de onderkant van de steeltjes te kijken. Echte AirPods hebben een ovaalvormig roostertje, terwijl dat bij de meeste namaakproducten rond is.

Evenzo hebben de echte AirPods Pro helemaal geen roostertjes, maar veel van die namaakproducten hebben die nog steeds.

Hoe kun je een namaak oplaadcase herkennen?

Namaak AirPods worden vaak geleverd met een extra grote oplaadcase, die er echt niet uitziet als de echte. De echte cases sluiten magnetisch met een vriendelijk klikje en de achterkant van het deksel heeft een metalen scharnier terwijl de rest van de behuizing van wit kunststof is.

Je zou een Instellingen-knop aan de achterkant en een enkel statuslampje aan de voorkant moeten zien (of onder het deksel van de originele oplaadcase).

Bekijk de onderkant van de behuizing goed en zorg ervoor dat deze een Lightning-poort heeft om op te laden. Sluit het indien mogelijk aan om te controleren of het statuslampje tijdens het opladen groen wordt.

Neppe AirPods wegen minder dan echte

De meeste neppe AirPods zijn van goedkopere materialen dan die van Apple gemaakt. Dat betekent dat ze vaak ook veel lichter zijn. Gebruik indien mogelijk een weegschaaltje om zowel de AirPods als de oplaadcase te wegen. Vergelijk de resultaten met het gewicht dat op de pagina met Technische Specificaties van Apple voor die AirPods staat.

Echte AirPods hoesjes kopen?

Via Appelhoes kan je echte AirPods hoesjes kopen, die dus ook van goede kwaliteit zijn. Bestel je ze voor 22:00? Dan krijg je ze die dag nog gratis verzonden!

3. Test de verbinding met jouw iPhone

airpods-verbinding

Foutmelding! Bestandsnaam niet gespecificeerd.

Echte AirPods maken gebruik van de W1- of H1-chip van Apple om verbinding met je iPhone te maken zonder naar de Bluetooth-instellingen te hoeven gaan. Hoewel sommige neppe AirPods dit kopiëren, krijgt geen van hen de Bluetooth-verbinding helemaal goed.

Verbind de AirPods met jouw iPhone

Het enige dat je hoeft te doen om de AirPods op jouw iPhone aan te sluiten is ze terug te plaatsen in de case en deze vervolgens naast jouw apparaat te openen. Er zou een verbindingsanimatie op jouw iPhone moeten verschijnen. Als dit niet het geval is, laad je de AirPods op en probeer je het opnieuw.

Vraag jij je af hoe je AirPods met een iPhone, een Mac, een pc of Android kunt verbinden? Hier lees je hoe je AirPods met vrijwel alles kunt verbinden.

Bij veel neppe AirPods moet je via de Bluetooth-instellingen verbinding maken. Voor sommigen van hen moet je zelfs afzonderlijk met elke AirPod verbinding maken. Dit is nooit het geval bij echte AirPods.

Controleer de Bluetooth-instellingen voor jouw AirPods

Zelfs als jouw AirPods met behulp van de installatieanimatie van Apple verbinding maken, open je de Bluetooth-instellingen voor jouw AirPods om te controleren of al het andere er goed uitziet.

Ga op je iPhone naar Instellingen > Bluetooth. Tik op de i-knop naast jouw AirPods.

Echte AirPods geven je de opties om ze een andere naam te geven, de bedieningselementen te wijzigen en om de automatische oordetectie in of uit te schakelen. De meeste fake AirPods bieden je alleen de opties om dit apparaat te ontkoppelen of te vergeten.

4. Probeer alle verschillende functies uit

neppe-airpods

Eén van de redenen waarom AirPods zo populair zijn – en ook zo duur – is dat ze met functies worden geleverd, die AirPods moeilijk kunnen repliceren. Test elk van de onderstaande functies om er zeker van te zijn dat jouw AirPods echt zijn.

Als deze niet werken, probeer dan de algemene problemen van de AirPods op te lossen voordat je besluit dat ze nep zijn.

Functies van de Originele AirPods en AirPods (2e generatie)

Dubbeltik tijdens het luisteren naar muziek op het steeltje van jouw AirPods om op basis van jouw Bluetooth-instellingen één van de volgende acties uit te voeren:

 • Activeer Siri
 • Muziek pauzeren/afspelen
 • Ga naar de volgende track
 • Ga terug naar de vorige track

Als de automatische oordetectie is ingeschakeld, moet je ook de muziek kunnen pauzeren door één enkele AirPod uit jouw oor te halen.

Met AirPods (2e generatie) kun je ook ‘Hey Siri’ gebruiken, zolang je het via Instellingen > Siri en zoeken op je iPhone inschakelt.

Functies van AirPods Pro

In tegenstelling tot de standaard AirPods, druk je op de krachtsensor op het steeltje van jouw AirPods Pro om een reeks verschillende acties uit te kunnen voeren:

 • Druk eenmaal om muziek te pauzeren/afspelen
 • Druk tweemaal om naar de volgende track te gaan
 • Druk driemaal om terug te gaan naar de vorige track
 • Houd het ingedrukt om tussen Actieve ruisonderdrukking of Transparantie-modus te kunnen schakelen.

AirPods Pro werkt ook met ‘Hey Siri’, op voorwaarde dat deze voor jouw iPhone is ingeschakeld. Ga naar Instellingen > Siri & Search om te controleren.

5. Controleer het serienummer op de website van Apple

airpods-serienummer-check

Apple gebruikt serienummers om elke set AirPods en de meegeleverde oplaadcase te identificeren. Zoek het serienummer voor jouw AirPods en voer het op de Apple Check Coverage website in om te bekijken of ze echt zijn of niet.

Waar kun je het serienummer voor jouw AirPods vinden?

Er zijn een paar verschillende plaatsen om het serienummer van jouw AirPods te kunnen vinden:

 • Gedrukt op een sticker aan de buitenkant van de doos
 • Gedrukt in het deksel van de oplaadcase
 • Op de pagina Over van jouw iPhone-instellingen

Het is heel goed mogelijk dat fabrikanten van fake AirPods gestolen serienummers op de doos of aan de binnenkant van de oplaadcase afdrukken. Misschien kom je erachter dat jouw oplaadcase echt is, maar de AirPods erin nep zijn.

De enige betrouwbare manier om het serienummer van jouw AirPods te krijgen, is via de pagina Over op jouw iPhone.

Verbind de AirPods met jouw iPhone en ga naar Instellingen > Algemeen > Info. Je zou je AirPods onder aan de pagina moeten zien, tik erop om het serienummer te onthullen.

Goedkope alternatieven zijn beter dan namaak AirPods

Meestal is het niet de moeite waard om het risico te nemen op een ongelooflijk goedkope set AirPods. Als ze nep blijken te zijn, kunnen ze stoppen met werken zonder dat je ze kunt repareren of retourneren. Zoals het gezegde luidt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Dat betekent niet noodzakelijk dat je veel geld moet uitgeven om fatsoenlijke draadloze oordopjes te krijgen. In feite zijn er tal van goedkope alternatieven voor AirPods In feite zijn er tal van goedkope alternatieven voor AirPods die waarschijnlijk veel beter zijn dan de nep-AirPods waarmee je anders zou kunnen eindigen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *