Mensen worden van nature beschreven als sociale wezens. Dat is waar, maar dat betekent niet dat velen van ons onze tijd alleen niet waarderen. Zoals veel creatieve types heb ik mijn tijd alleen altijd gewaardeerd.

Hoewel ik van mijn vrienden en familie hou, moest ik sommige dingen alleen doen. Als ik bijvoorbeeld zou wachten op vrienden om mee op reis te gaan, zou ik nooit ergens heen gaan. Wachten tot mensen een beslissing nemen zou ertoe leiden dat ik veel kansen mis. Dus ben ik een expert geworden in soloreizen.

Ik heb ook gemerkt dat het gemakkelijker is om nieuwe mensen te ontmoeten als ik alleen reis of naar een bar ga. Laten we eerlijk zijn; mensen klitten vaak af in hun eigen groepen, waardoor het moeilijk kan zijn om je af te takken als je met anderen bent.

Als je je niet afschermt met je eigen groepje, kan het voor anderen gemakkelijker zijn je te benaderen. Dit is vooral belangrijk als volwassene, omdat het moeilijker is om als volwassene nieuwe vrienden te maken, zodat je jezelf meer naar buiten moet brengen.

Als het om werk gaat, is het vaak ook gemakkelijker om dingen gedaan te krijgen als je alleen bent. Ik weet niet zeker hoe dat komt, maar het lijkt alsof er minder afleiding is als je alleen bent. Tijdens mijn werkdagen kreeg ik vaak meer gedaan als ik de koptelefoon opzette en in mijn kleine bubbel bezig was.

Aan de andere kant zijn er veel voordelen aan het hebben van mensen in je leven. Van emotionele steun tot hulp bij alledaagse taken als het verplaatsen van meubels, mensen hebben andere mensen nodig. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden tussen tijd die je met anderen doorbrengt en tijd die je alleen doorbrengt.

Laten we daarom eens kijken naar verschillende voordelen van alleen zijn en dingen alleen doen.

Waarom zou iemand graag alleen zijn?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand graag alleen is.

Geeft de geest rust

man-haalt-adem-lang-haar

Als je leeft in een cultuur die gebaseerd is op consumentisme, kan het vermoeiend zijn om een dagelijks schema aan te houden. Er is altijd wel ergens te zijn, iets te doen, iemand om mee te concurreren. Alleen zijn kan een welkome onderbreking van dat alles zijn.

Het kan een tijd zijn om te ontspannen en gewoon te zijn. Misschien wil je een boek lezen, een bad nemen of de hele dag in bed liggen. Wat het ook is, het is een onderbreking van het constante go-go-go van het dagelijks leven.

Zelfverbetering

Soms kan het omringen van anderen negatief zijn. Als je voortdurend rond negatieve mensen bent, kan dat je naar beneden halen. Kwaliteitstijd alleen kan een kans zijn om je te concentreren op het verbeteren van jezelf. Dit kan van alles zijn, van het volgen van een online cursus tot het lezen van zelfhulpboeken.

Dit is je kans om aan jezelf te werken zonder afleiding van buitenaf. In feite omvat een van de beste solo-activiteiten voor zelfverbetering meditatie. Van meditatie is aangetoond dat het mentaal welzijn, focus en concentratie verbetert.

Creativiteit

man-zittend-werken-laptop

Als je creatief bent, kan tijd alleen doorbrengen de beste manier zijn om die ideeën te laten stromen. Als je voortdurend in de buurt van anderen bent, kan het moeilijk zijn om je op je eigen gedachten te concentreren.

Denk erover na, wanneer was de laatste keer dat je een geweldig idee had terwijl je bij iemand anders was? Het is waarschijnlijker dat je op dat idee kwam toen je alleen was. Gun jezelf dus wat eenzaamheid om je creativiteit te voeden als dat nodig is.

Introversie

Veel mensen hebben te maken met een vorm van introversie. Als introvert brengen ze meestal liever meer tijd alleen door dan met anderen. Dit wil niet zeggen dat ze niet van mensen houden, ze hebben gewoon meer rustige tijd nodig om hun batterijen op te laden.

Er is niets mis met introvert zijn. In feite waren veel van ’s werelds grootste denkers introverten. Albert Einstein, Bill Gates en wijlen muzikant Prince zijn slechts enkele van de vele beroemde introverte mensen.


9 Voordelen van alleen zijn

Wat ook de reden is waarom je eenzaamheid nodig hebt, er zijn verschillende opmerkelijke voordelen van alleen zijn.

#1. Geef jezelf een pauze

Zoals gezegd, tijd alleen doorbrengen kan een onderbreking zijn van de drukte van alledag. Als je in een vluchtige omgeving leeft, kan het fijn zijn om wat tijd voor jezelf te hebben om te ontspannen en op te laden.

We worden in de maatschappij voortdurend overprikkeld, dus is het belangrijk om wat tijd te hebben waarin we niet gestimuleerd worden. Dit kan van alles zijn, van een bad nemen tot in stilte zitten.

#2. Verbeterde focus

Als je alleen bent, kun je je concentreren op je eigen gedachten en ideeën. Dit is vooral gunstig voor creatieve types die tijd nodig hebben om na te denken en te reflecteren. Het vermogen om je te concentreren op je eigen gedachten kan leiden tot een beter probleemoplossend vermogen en meer creativiteit.

#3. Verbeterde geestelijke gezondheid

Tijd alleen doorbrengen kan een kans zijn om je te concentreren op je geestelijke gezondheid. Als je worstelt met angst of depressie, kan het een kans zijn om aan je zelfzorg te werken.

Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid en verdient evenveel aandacht. Verbeter je stemming met wat eenzaamheid.

#4. Verbeterde lichamelijke gezondheid

man-hardlopen-fit-buiten

Als je worstelt met lichamelijke gezondheidsproblemen, kan tijd alleen doorbrengen een kans zijn om je te richten op je herstel. Dit kan van alles zijn, van werken aan je conditie tot rusten en herstellen. Als je iemand bent met veel verantwoordelijkheden.

#5. Productiever

Als je probeert productiever te zijn, kan tijd alleen doorbrengen een geweldige manier zijn om dingen gedaan te krijgen. Dit komt omdat er minder afleiding is als je alleen bent. Sommige klussen zoals IT, kunst en schrijven kunnen gemakkelijker gaan als je alleen bent en je kunt concentreren.

Zoals ik al eerder zei, kon ik gewoon niet productief zijn met mijn kunst met vrienden in de buurt die me afleidden. Hoewel ik genoot van af en toe wat geklets op kantoor, was ik veel productiever als ik mijn deur kon sluiten of een koptelefoon op kon zetten om de website af te handelen.

#6. Betere slaap

slapen-boomstam-man

Als je moeite hebt met slapen, kan tijd alleen doorbrengen een kans zijn om vooraf te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan bestaan uit lezen of een bad nemen voor het slapen gaan.

#7. Bepaalde hobby’s

Hoewel het geweldig is om hobby’s en activiteiten met vrienden of familie te kunnen doen, kunnen bepaalde hobby’s het beste alleen gedaan worden. Dit kan van alles zijn, van schilderen tot het bespelen van een instrument.

Als iemand met een kunstachtergrond kan ik getuigen van het feit dat zelfs als je in een groepskunstklas zit, je in die situatie toch tijd nodig hebt om je te concentreren.

Eens drong een niet-kunstvriendin zich op in een avond tekensessie die ik op de universiteit had en verpestte mijn avond. Om de minuut had ze mijn gum nodig of wilde ze dat ik commentaar gaf op haar kunst, terwijl ik me probeerde te concentreren op wat ik deed.

Eén ding, dat mijn studietijd op de universiteit me leerde, is dat mijn kunststudie of werktijd gewoon niet met vrienden gedaan kon worden.

#8. Geniet meer van je vrienden en familie

groep-vrienden-bergen-hiken

Er is een gezegde dat “afwezigheid het hart doet groeien”. Dat is in veel gevallen waar, want je tijd alleen stelt je in staat om meer te genieten van je tijd met mensen. Je zult je tijd met familie en vrienden meer waarderen als je tijd alleen hebt om ze te missen.

Je zult misschien meer geneigd zijn om compromissen te sluiten en dingen te doen met vrienden en familie die niet je voorkeur hebben, als je de tijd alleen hebt om de dingen te doen waar je van houdt. Ik ken bijvoorbeeld veel mensen (waaronder ikzelf) die graag alleen naar de film gaan omdat het hun “me time” is.

Ze kunnen de film kiezen die ze eigenlijk leuk vinden, vroeg komen om de beste plaats te krijgen, en hoeven zich geen zorgen te maken over praten tijdens de film. Als ze dan met vrienden of familie zijn, zijn ze eerder geneigd een film te gaan zien die de groep wil zien.

#9. Verbeterde relaties

Alleen tijd doorbrengen kan een geweldige manier zijn om je relaties te verbeteren. Dit komt omdat je dan meer tijd hebt om je eerst te richten op je relatie met jezelf. Dit kan van alles zijn, van werken aan je communicatievaardigheden tot tijd doorbrengen in de natuur. Daardoor kun je meer zelfvertrouwen hebben en meer om over te praten als je bij mensen in de buurt bent.

Manieren om tijd te maken om alleen te zijn, zonder anderen een slecht gevoel te geven.

man-ontspannen-rots-uitzicht-wolken

Hoe de wereld heeft geprofiteerd van mensen die tijd voor zichzelf nodig hadden

Iets anders om te overwegen als je je slecht voelt omdat je tijd alleen nodig hebt, is hoe eenzaamheid de wereld heeft veranderd. Sommige van de beste uitvindingen of ontdekkingen zijn voortgekomen uit mensen die tijd alleen nodig hadden om na te denken of te werken.

Bijvoorbeeld, de evolutietheorie werd ontdekt door Charles Darwin tijdens een vijfjarige reis waar hij meestal alleen was. Dit leidde ertoe dat hij de theorie van natuurlijke selectie ontwikkelde, die tegenwoordig een van de belangrijkste wetenschappelijke theorieën is.Soms kunnen onze geliefden een bepaald gevoel hebben als we onszelf even apart moeten zetten.

Hier zijn enkele tips over hoe je kunt voorkomen dat anderen zich slecht voelen als je wat me-time zoekt.

  • Praat met je familie en vrienden over waarom je tijd voor jezelf nodig hebt en waarom het belangrijk voor je is.
  • Laat hen weten dat het niets persoonlijks is en dat je nog steeds graag tijd met hen doorbrengt.
  • Vind een balans tussen alleen zijn en samenzijn met anderen.
  • Zorg ervoor dat je quality time met je geliefden plant, zodat ze weten dat je hun gezelschap nog steeds waardeert.
  • Wees niet bang om nee te zeggen als je wat tijd voor jezelf nodig hebt.
  • Leg uit dat je meer aanwezig en beschikbaar zult zijn als je terugkomt van je pauze.
  • Bedank hen voor hun begrip waarom je wat tijd alleen nodig hebt.

Hoe de wereld heeft geprofiteerd van mensen die tijd voor zichzelf nodig hadden

Iets anders om te overwegen als je je slecht voelt over het nodig hebben van tijd alleen, is hoe eenzaamheid de wereld heeft veranderd. Sommige van de beste uitvindingen of ontdekkingen zijn voortgekomen uit mensen die tijd alleen nodig hadden om na te denken of te werken.

Bijvoorbeeld, de evolutietheorie werd ontdekt door Charles Darwin tijdens een vijfjarige reis waar hij meestal alleen was. Dit leidde ertoe dat hij de theorie van natuurlijke selectie ontwikkelde, die tegenwoordig een van de belangrijkste wetenschappelijke theorieën is.

Uitvinders als Nikola Tesla en Thomas Edison stonden er ook om bekend dat ze veel tijd alleen doorbrachten om aan hun uitvindingen te werken. Tesla is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van wisselstroom (AC), terwijl aan Edison de uitvinding van de gloeilamp wordt toegeschreven.

Veel beroemde kunstwerken, literatuur en muziek zijn gemaakt door mensen die veel tijd alleen doorbrachten. Wijlen Van Gogh stond bekend om zijn afzondering, en hij schilderde enkele van de beroemdste kunstwerken uit de geschiedenis. J.D. Salinger schreef The Catcher in the Rye terwijl hij in afzondering leefde, en Beethoven componeerde enkele van zijn beste werken terwijl hij alleen was.

Dus als je je ooit slecht voelt omdat je wat tijd alleen nodig hebt, bedenk dan dat je de volgende Darwin, Tesla of Edison zou kunnen zijn. Of, op zijn minst, zul je waarschijnlijk op de een of andere manier profiteren van een pauze van sociale interactie.

Laatste gedachten over de voordelen van alleen zijn

Hoewel er veel voordelen zitten aan alleen zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je jezelf niet isoleert. Het draait allemaal om evenwicht. Een gezonde hoeveelheid tijd alleen kan iemand productief maken en de geest ontspannen. In feite vereisen sommige beroepen en hobby’s behoorlijke tijd alleen zijn.

Pas als we ons gaan isoleren kunnen er problemen ontstaan. Dit kan leiden tot angst en zelfs depressie. Als je merkt dat je je eenzaam voelt, zijn er veel manieren om dat gevoel te bestrijden. Er zijn altijd mensen beschikbaar om te luisteren, als je het maar vraagt. Als je ontwerp om alleen te zijn voor jou gezond en goed voelt… ga er dan voor.

En voel je er niet slecht over; zorg er alleen voor dat je de deur open laat voor af en toe een bezoeker.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *