Heb je ooit wel eens het gevoel gehad dat iemand waar je vrienden mee was of zelfs waar je mee aan het daten was een tweede agenda had, of simpelweg niet gaf om jouw gedachtes of meningen? Soms kan het net zo verwarrend zijn om mensen die oprecht aardig zijn te onderscheiden van mensen die het faken als wanneer je een echt kunstwerk van een namaker moet onderscheiden. Maar met dank aan wat inside-informatie van relatie-experts, hoeft dit niet meer.

Luister naar het hierop volgende advies over waarom authenticiteit belangrijk is, vaak voorkomende eigenschappen van authentieke mensen, hoe authentieker te zijn en 3 alarmbellen om fake mensen van een kilometer afstand te spotten en zo te weten waar je je energie in moet stoppen en waar niet in.

Voordelen van Authentiek zijn

Als mensen praten over fake zijn, doelen ze meestal op een verschil tussen woorden en daden. Fake zijn is een zwaar label om op je geplakt te krijgen, maar we zijn allemaal wel eens fake en niemand is altijd authentiek. Dat gezegd hebbende, bouw je zelfvertrouwen op door een authentieke zelf te zijn, wat anderen helpt jou te vertrouwen.

We zullen veel eerder een oprecht persoon vertrouwen dan een fake iemand, omdat we geloven dat zij die oprecht tegen zichzelf zijn waarschijnlijk ook eerlijker tegen ons zullen zijn. En met het overwicht dat social media, whatsappen en de simpele grootsheid van het internet tegenwoordig op ons leven heeft, wordt persoonlijke en professionele authenticiteit steeds belangrijker, maar ook steeds moeilijker te beoordelen.

Het is in de huidige maatschappij niet meer genoeg om simpelweg je mening te verkondigen, maar dat je ook je authenticiteit moet honoreren door je normen en waarden in tastbare acties te vertalen en hij voegt toe dat het ook uitmaakt hoe je op je werk verschijnt. We geloven dat authenticiteit zal uitgroeien tot een steeds belangrijkere waarde, ook op werk. Werkgevers die de authenticiteit van hun werknemers niet kunnen waarborgen, zullen moeite hebben met het connecten met een maatschappij waar mensen continu worden gevraagd hun mening te delen.

Hoe kan je een nep persoon herkennen?

vrienden-praten

Als een van de volgende alarmbellen afgaat, kan het zomaar zijn dat je met iemand te maken hebt die niet is wie hij of zij lijkt te zijn.

  • Ze willen continu aandacht en scheppen graag op: Trots zijn op iets waar je hard voor hebt gewerkt is één ding, maar er altijd over opscheppen kan duiden op een fake iemand, die meer waarde hecht aan externe waardering dan zelfwaardering. Meestal doen mensen zich als iemand voor om iets te krijgen van anderen. Dit is vaak waardering, een band, kracht, controle, ergens bij betrokken worden of iets in die richting.
  • Ze zijn alleen aardig als ze er baat bij hebben: Een ander teken dat iemand fake is, is wanneer ze alleen aardig of vriendelijke zijn als ze er iets uit kunnen halen.
  • Hun woorden en daden verschillen van elkaar: Een oprecht persoon zal zijn best doen z’n beloftes en toezeggingen na te komen. Daarentegen zal een nep iemand heel veel beloven, zonder dat na te komen – ze zijn inconsistent. Met neppe mensen is het net alsof je een klembord met je mee moet dragen en alles wat ze zeggen bij moet houden om zo door te hebben dat ze zichzelf continu tegenspreken.

Psychologie van een nep persoon

vriendengroep

Experts zijn het met elkaar eens dat de grootste reden waarom mensen zich anders voordoen dan ze écht zijn is dat ze zich vroeger niet veilig hebben gevoeld om dat te doen. Als iemand bijvoorbeeld heeft geleerd dat het onacceptabel was om je emotioneel uit te drukken thuis en hiervoor werd gestraft, hij of zij later een muur van stoïcisme kan optrekken en het vermijdt om zijn/haar echte gevoelens aan de buitenwereld te laten zien. “Als de wereld [of mensen] niet te vertrouwen zijn, dan geloof je dat je over elke interactie moet nadenken en een strategie moet bedenken die je veilig houdt.

Ze zijn het ook gezamenlijk erover eens dat mensen zich vaak op zo’n manier gedragen dat zij voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij (i.p.v. hun eigen waarden volgen), om zo aan de basisbehoeften te voldoen: de behoefte om geaccepteerd te worden, geliefd te zijn en gewild te zijn – wat nog prettiger zal aanvoelen als onze woorden ook onze daden zullen zijn.

Authentieke mensen hebben deze eigenschappen gemeen

Aan de andere kant hebben we authentieke mensen, die weten wie zij zijn en waar ze in geloven en vaker wel dan niet op hun eigen behoeften letten, in plaats van de druk en verwachtingen van mensen rond hen. Deze mensen:

  • Delen hun waarheid: Oprechte mensen hebben een kijk op het leven en zijn niet bang om deze te delen. “Oprechte mensen zijn comfortabel met het delen van hun ideëen zonder te verwachten of te willen dat ze anderen overtuigen van hun gelijk.”
  • Zien falen als een hulpmiddel: Zij zien falen als een belangrijk onderdeel in hun reis, een bron van lessen en een verrijkende ervaring waarvan men kan groeien. In andere woorden, ze zijn bereid om kwetsbaar te zijn. Om authentiek te zijn, moeten we de dapperheid om imperfect – en kwetsbaar – te zijn cultiveren. We moeten geloven dat we in de basis allemaal waardig zijn van liefde en acceptatie.
  • Stellen grenzen voor henzelf en anderen op: Authentieke mensen zijn geen mensen-mensen omdat zij geliefd willen (of moeten) zijn. Authentiek zijn houdt ook in dat je nee zegt als je iets écht niet wilt doen. Maar het betekent ook dat je ja zegt en nieuwe dingen probeert die je wél aan staan, zelfs als je oneindige to-do lijst je roept of als je je zorgen maakt over falen.

Een goede eerste stap in je reis naar echte authenticiteit is het definiëren van je waardes – wat is belangrijk voor jou, wat zijn je normen en waarden en hoe zien ze er in werkelijkheid uit?

Hoe kan je authentieker zijn?

vrienden-lachen

De volgende expertadviezen kunnen je helpen om van je woorden meteen daden te maken. Wordt authentiek door:

Je waarden te ontwikkelen en te herzien

De eerste stap om authentieker te worden is het beginnen met definiëren van je normen en waarden als persoon. Wat vindt je belangrijk? Kan je zonder deze dingen leven? Wat moet je doen om deze kwaliteiten te cultiveren en je geloofsovertuiging te praktiseren? Sommige mensen zullen verrast zijn als ze ontdekken dat hun waarden misschien niet zo netjes in het vakje dat de maatschappij voor hen heeft gemaakt passen.

Denk voordat je praat en doet

Doe rustig en overweeg je acties. Als je met iedereen rekening houdt in de beslissingen die je maakt, is de kans groot dat je niet authentiek bezig bent, maar juist acceptatie, bewondering of het gevoel van belangrijk zijn wilt verkrijgen. Ik praat hier over het posten van een foto op Facebook van je kinderen in de speeltuin omdat je vindt dat je de beste moeder ooit bent. Of die foto posten waar je er geweldig uitziet, alleen om de complimentjes van anderen te verzamelen. De volgende keer dat je aan het chillen bent bij een familielid, vriend of partner, neem een momentje om een stap achteruit te doen en te ademen voordat je reageert of iets over jezelf deelt. Op dat moment moet je jezelf afvragen of wat je wilt zeggen echt staat voor wie je bent. Als dat niet zo is, focus je dan op het luisteren naar de ander totdat je iets authentieks kan bieden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *