Zonneschijn en warme temperaturen nodigen jou en je gezin uit om hele dagen buiten door te brengen. Het is daarom belangrijk dat je eindeloze uren in je achtertuin kunt genieten zonder je zorgen te maken over te veel blootstelling aan de zon – of nieuwsgierige voorbijgangers. Probeer een van deze 9 oplossingen om privacy en schaduw toe te voegen aan je tuin.

1. Denk aan bomen

huis-tuin-terras

Je kunt traliewerk of een andere ondersteunende structuur gebruiken om de takken te gaan leiden, als ze nog niet dicht genoeg bij elkaar staan om direct te weven. En als de openingen eenmaal gedicht zijn, kan dit een uitstekende, doeltreffende natuurlijke afscherming opleveren, zonder dat er bouwvergunning voor nodig is.

2. Kweek een levende omheining

Heggen zijn al eeuwenlang een kenmerk van privacy-landschapsarchitectuur, vooral langs erfgrenzen. Een voordeel is dat, afhankelijk van je keuze van plantmateriaal, een goed geplande heg vrijwel elke gewenste hoogte kan bereiken. Het nadeel? Het kost of veel geld en veel tijd om een lange, hoge haag aan te leggen. Heggen hebben ook redelijk wat onderhoud nodig. Maar met de juiste plaatsing kan zelfs een heg van bescheiden proporties heel effectief zijn.

3. Opvullen met bamboe

tuin-terras-gezellig

Bamboe is een essentieel element voor elke tropische ruimte en groeit hoog genoeg om je knusse schuilplaats af te schermen. Plant het op zichzelf, of gebruik het om gaten rond pergola’s en hekken op te vullen. Pas wel op: Bamboe is invasief en mag alleen geplant worden in bedden of in bakken met stevige barrières.

4. Zet een pergola neer

Voor een beetje privacy zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een prachtig uitzicht in de achtertuin blokkeert, kun je overwegen een pergola te bouwen. Ook al staat hij zonder muren, zijn houten zuilen en balken bieden toch enige obstructie voor buren die misschien naar binnen kijken. Een pergola is een uitzonderlijke keuze voor plaatsing boven op een verhoogd terras. Mocht je nog mooi tuinmeubilair zoeken voor onder de pergola, dan raden we producten van Miloo aan.

5. Meer groen

tuinpad-houtstrooisel

Denk aan eens aan een verticale tuin. Vul hem met groenten en kruiden of bloeiende planten die klaar zijn om over te lopen. Wat je keuze ook is, de beslissing om met hangende plantenbakken te tuinieren zal je tuin zowel afschermen en ruimte vrijmaken om te gebruiken voor loungen, grillen en andere activiteiten.

6. Verander de hoogte

Als je je achtertuin helemaal opnieuw bekijkt, kun je misschien privacy opbouwen vanaf de grond. Denk aan het plaatsen van struiken en bomen op verschillende hoogten.

7. Metalen hekken

Gegolfd metaal is een van de modernere omheiningen op de markt. Zijn industriële kwaliteit schermt je achtertuin serieus af van nieuwsgierige toeschouwers, terwijl het nog een textuur toevoegt aan het gewone palet van steen, grind, en beton. Deze metalen omheiningen, die je vindt bij bouwmarkten en koopt in budgetvriendelijke platen, zijn ook uiterst duurzaam, zodat ze een langdurige privacy-oplossing voor je ruimte garanderen.

8. Trellis ideeën

Of ze nu eenvoudig of uitgebreid zijn, in de winkel of op maat gemaakt, een trellis in de achtertuin biedt een directe maar bescheiden oplossing voor het privacy probleem. Ook al onderbreekt de structuur de zichtlijnen, hij laat toch een verzacht briesje en gedimd zonlicht toe. Bovendien kan een trellis, als ideale steun voor allerlei klimplanten of bloeiende wijnranken, een aandachttrekkend middelpunt worden in het ontwerp van je buiten leefruimte.

9. Houten hekken

tuin-onderhouden

Met een verscheidenheid aan houtsoorten waaruit je kunt kiezen, variërend van licht tot donker, en evenveel stijlkeuzes, doet een houten omheining meer dan alleen de privacy in de achtertuin verhogen – het maakt je tuin ook een stukje mooier. Vergeleken met andere afrasteringsmaterialen is hout ook relatief goedkoop en met de juiste constructie en regelmatig onderhoud, duurzaam. Zolang je basiskennis van houtbewerking hebt, ligt een DIY houten privacy omheining binnen handbereik.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *