Elk land in Europa heeft een eigen voetbalcompetitie op het hoogste niveau. Zo is La Liga in Spanje de hoogste voetbalcompetitie op nationaal niveau. De stadions zijn in Spanje doorgaans volgepakt met fans die op fanatieke wijze de eigen club aanmoedigen. Zo is het voor de Engelse fans in Engeland net zo spannend om te kijken naar wedstrijden in de Premier League. Beide competities kennen in Europa een hoog voetbalniveau, maar wat zijn nu eigenlijk de wezenlijke verschillen?

Verschillen in speelstijl

voetbalschoenen

Van oudsher zijn er verschillen te zien tussen de voetbaltactiek in de Spaanse en Engelse voetbalcompetitie. Een van de kenmerkende speelstijlen van clubs in de Premier League betreft de kick and rush tactiek en het enorm hoge speltempo. De bal naar voren en erachteraan om die ene goal te scoren of snel te switchen en weer terug bij balverlies. Het voetbal in La Liga is wat dat betreft aan te merken als een wat meer verzorgde speelstijl. Overigens is het verschil in speelstijl de laatste jaren wel kleiner. Dat is onder meer te danken aan de komst van Spaanse trainers die in de Premier League actief zijn, zoals Pep Guardiola in dienst van Manchester City. De verschillen worden qua speelstijl dus kleiner, maar de kick and rush speelstijl is nog wel in de Premier League terug te zien.

Verschil in prestaties op Europees niveau

Dit jaar is er ook een wezenlijk verschil als het gaat om de prestaties van clubs uit La Liga en de Premier League op Europees niveau. Er stond namelijk geen Spaanse club in de finale van de Champions League. De Engelse competitie leverde twee finalisten aan voor het spelen van de laatste wedstrijd voor de Champions League beker. Chelsea nam het op tegen Manchester City en de eerstgenoemde club won de beker. Overigens is het verschil in Europese prestaties natuurlijk geen vaststaand gegeven. Het afgelopen jaar stond er namelijk geen Engelse club, maar ook geen Spaanse club in de CL finale. In 2019 stonden er net als in 2021 twee Engelse clubs tegenover elkaar in de finale, namelijk Tottenham Hotspur en Liverpool.

Meer Spaanse spelers in Engeland dan andersom

barcelona-fc-stadion

De clubs in La Liga hebben in verhouding minder Engelse spelers in dienst dan dat er Spaanse spelers in de Premier League voetballen. Dat is dus ook nog als wezenlijk verschil aan te merken. Overigens zijn er naast verschillen ook tal van overeenkomsten. Bijvoorbeeld als het gaat om de spanning van het kijken naar wedstrijden in La Liga. Die spanning is net zo groot als het kijken naar voetbal in de Premier League. Bovendien is ook de beleving van de fans die naar het voetbal kijken niet wezenlijk anders. Zowel de Spaanse competitie als de Engelse competitie staat bekend vanwege het enthousiasme van fans en aanwezigheid van fanatieke supporters. De verschillen in speelstijl worden verder steeds kleiner en voor wat betreft de prestaties kan het volgend jaar zomaar anders zijn. Er doen in de Champions League 2021-2022 namelijk vijf Spaanse clubs mee. Dat is er één meer dan het aantal Engelse clubs.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *