Louis Vuitton, opgericht in 1854, is een van de oudste luxe modewinkels ter wereld. Het Franse modehuis werd immens populair door zijn luxueuze koffers, waarin het merk zijn kenmerkende behandelde canvas heeft verwerkt. Het nu wereldberoemde LV monogram was vanaf 1896 ook te zien op de reiskoffers van Louis Vuitton, omdat de vervalsers toen al begonnen namaak koffers te maken. Maar dit is een handtasgids; waarom hebben we het over Louis Vuitton reiskoffers, vraag je je misschien af?

Het antwoord is eenvoudig: de kwaliteiten die de reiskoffers van LV zo verbazingwekkend maakten, zijn nog steeds aanwezig in de huidige LV handtassen. In feite is het behandelde canvas dat gebruikt wordt op die vintage koffers hetzelfde als op LV’s signature handtassen, zoals de Speedy of Neverfull. Deze ongelooflijke kwaliteit en duurzaamheid is wat Louis Vuitton handtassen zo begeerlijk en duur maakt; deze vraag en exclusiviteit is echter ook de aanzet voor vervalsers om goedkoop gemaakte namaakgoederen te verkopen.

Louis Vuitton heeft in de loop der jaren zoveel verschillende soorten handtassen gemaakt dat er voor elke tas een boek nodig is met details over de authenticatiestappen. Als er één ding is dat Louis Vuitton consequent heeft gedaan in de afgelopen 150 jaar, dan is het wel de kwaliteit van de materialen, de hardware en het vakmanschap die in het maken van elke tas gaat. Het leren kennen van de kwaliteiten die de meeste, zo niet alle LV handtassen delen is een geweldige manier om de nep Louis Vuitton tassen die je waarschijnlijk tegenkomt bij het winkelen voor je volgende Louis er uit te halen. De volgende authenticatie stappen zijn van toepassing op LV handtassen, variërend van 20-30 jaar vintage tot LV tassen gemaakt voor de 2020 collectie.

1. Check de Vorm, de Verhoudingen en de Postuur

Wanneer je een luxe tas als een Louis Vuitton koopt, dan betaalt je voor topkwaliteit. Hoe de tas eruitziet is een ongelooflijk belangrijke eerste stap bij het authentiseren van een Louis Vuitton, want je moet meteen weten dat slungelig, kreukelig, vreemde proporties en een anders onvolmaakte verschijning een enorme waarschuwing is. Gloednieuwe Louis Vuittons moeten perfect zijn: de handvatten moeten stevig en symmetrisch zijn en de tas mag niet slakken. De tweedehands Louis Vuitton handtassen moeten nog steeds dezelfde kwaliteiten hebben als toen ze gloednieuw waren, alhoewel ze afhankelijk van de leeftijd wel wat patina kunnen hebben (veel Louis Vuitton-liefhebbers geven eigenlijk de voorkeur aan de gouden honingpatinakleur.) Je moet ook opmerken dat de houding en de vorm van de tas veel te maken heeft met het materiaal waarvan het is gemaakt. Meer hierover in latere hoofdstukken…

Let op: Als een gloednieuwe of tweedehands Louis Vuitton tas slokt, is de kans groot dat het een nep Louis Vuitton tas is.

2. Kijk goed naar de Kwaliteit van het Stikwerk en het Patroon:

Net als alles op een Louis Vuitton tas, moet de stiksels perfect zijn. Zorg ervoor dat de stiksels er gelijkmatig en symmetrisch uitzien, en dat er geen rafels of andere ongelijkheden zijn. Er moet een lichte hoek zijn voor elke steek – wees op je hoede voor elke tas met perfect rechte steken, want dit is een teken dat hij machinaal is gemaakt en vervalst.

Voorzichtig: Perfecte rechte steken op een Louis Vuitton tas zijn waarschijnlijk machinaal gemaakt, wat betekent dat het een vervalsing kan zijn.

Een ander belangrijk kenmerk van authentieke Louis Vuitton handtassen is de kleur van de stiksels. Louis Vuitton bedekt de draden met een speciaal soort hars voor extra duurzaamheid en weerbestendigheid; deze hars geeft authentieke LV stiksels ook een uitgesproken mosterdgele kleur. Voor de stiksels wordt vaak gebruik gemaakt van helderder, synthetisch geel of oranje garen en dit is gemakkelijk te herkennen. Tot slot is het tellen van de steken belangrijk bij het uitvoeren van een Louis Vuitton echtheidscontrole. Bepaalde gebieden, zoals het punt waar de handvatten aan de handtas vastzitten, moeten 3 of 5 steken hebben langs de bovenkant van het lipje waarmee de handvatten aan de handtas vastzitten, afhankelijk van het model.

louis-vuitton-tas-echt

Afgebeeld: Een prachtig voorbeeld van een authentieke Alma-tas gemaakt in 2004. Let op de gouden patinakleur die het leer in de loop der tijd heeft gekregen, evenals de honingmosterdkleur van de stiksels. De Alma heeft precies 5 stiksels bovenop elke tab (op de foto) waar de handvatten aan de tas vastzitten.

3. Controleer het Materiaal, de Hardware en de Bouwkwaliteit:

Als je denkt aan een Louis Vuitton, dan denk je waarschijnlijk aan een Speedy, Alma of Neverfull in het handelsmerk LV monogram brown canvas. Dit is misschien wel de meest wijdverspreide en populaire stijl van Louis Vuitton, maar er zijn verschillende andere opties verkrijgbaar. Overal in Louis Vuitton’s brede scala aan handtassen, zijn de materialen, hardware en bouwkwaliteit zeer vergelijkbaar. Het kennen van de materialen is een geweldige manier om authentieke LV te differentiëren van de neppe Louis Vuitton producten.

Monogram Canvas:

De meest herkenbare Louis Vuitton esthetiek, het LV monogram doek, is al meer dan 100 jaar een klassieker. Dit materiaal was revolutionair voor zijn tijd vanwege het behandelingsproces en de daaruit voortvloeiende ongeëvenaarde duurzaamheid. Verwar het niet met leer: terwijl het monogram canvas ongelooflijk luxueus aanvoelt, mag het geen lederkorrels hebben. Vaak zullen vervalsers een soort van kunstleder gebruiken en het monogram daarop afdrukken, omdat ze het behandelingsproces van LV niet kunnen nabootsen.

Let op: Als het materiaal van Monogram Canvas aanvoelt als leer, dan is het nep. Monogramdoek moet stijf en duurzaam aanvoelen, niet zacht en soepel.

Multicolor Monogram:

Gelimiteerde uitgave en nu stopgezet, het veelkleurige monogram werdt oorspronkelijk aangeboden in 2003. Het was een bijzondere samenwerking tussen Louis Vuitton en kunstenaar Takashi Murakami, geïnspireerd door felle zomerse tropische kleuren. De tassen zijn steeds zeldzamer en kunnen alleen worden gekocht via de wederverkoop van designer handtassen.

multicolor monogram louis vuitton Speedy takashi murakami

Afgebeeld: Het veelkleurige monogram LV Speedy ontworpen door Takashi Murakami. Het is een van Louis Vuitton’s meest in het oog springende ontwerpen aller tijden.

Dambord canvas:

Vervolgens is er nog een andere kenmerkende Louis Vuitton stijl: het Damier of “dambord” canvas. Deze stijl kom je waarschijnlijk tegen in Damier Ebene (bruin-op-zwart doek) of Damier Azur (wit-op-blauw doek). Je vind het ook in andere kleuren zoals grafiet. Veel vrouwen kiezen ervoor om de Damier print tassen te dragen omdat ze een subtieler statement maken dan het met logo’s bedekte monogram, maar het materiaal zelf is hetzelfde. De Damier tassen zorgen voor geweldige alledaagse draagtassen, maar het is belangrijk om op te merken dat de Damier Azur makkelijker krassen en schaaf beschadigingen zal vertonen door de witte opleg laag.

dambord-canvas-tas-louis-vuitton

Afgebeeld: Van links naar rechts: LV Beaubourg tote in Damier Ebene, LV Speedy in Damier Azur, en de LV Tadao tote in Damier Graphite.

Monogram Vernis Leder:

Een van Louis Vuitton’s meer jeugdige en leuke aanbiedingen, monogram vernis of “varnish” is gemaakt van kalfsleder dat is gecoat in een glanzende laklaag. Het is totaal uniek tegenover andere LV tassen, niet alleen in het uiterlijk maar ook in de duurzaamheid. Terwijl Louis Vuitton monogram canvas bekend staat als bijna onverwoestbaar, is het vernis veel kwetsbaarder en vatbaarder voor krassen en schaaf beschadigingen.

Monogram patent vernis Keepall 45 louis vuitton

Afgebeeld: Monogram patent vernis Keepall 45. Vernis zorgt voor spannende kleuren, zoals dit voorbeeld in Blue Lagoon.

Monogram Empreinte:

Louis Vuitton’s Empreinte Monogram lijkt sterk op Gucci’s Guccissima leer, waarbij zacht, soepel en luxueus kalfsleder is bedrukt met het logo van het merk. LV leder heeft ook een kenmerkende geur en mag nooit naar chemicaliën ruiken zoals veel fake Louis Vuitton tassen dat vaak doen.

Monogram Empreinte louis vuitton

Afgebeeld: Monogram Empreinte is een stijlvolle manier om een statement te maken. Je moet de luxe en kwaliteit die dit mooie materiaal uitstraalt kunnen zien en ruiken. Wees niet verbaasd als je overal meer en meer Monogram Empreinte tassen ziet: het is een van de meest populaire LV stijlen van 2020!

4. Controleer het Afstempeling, de Vorm en de Grootte van het Lettertype:

Een ander kenmerk dat Louis Vuitton consistent houdt onder al zijn handtassen is de afstempeling op de handtas. In de handtas zit een lederen label met een “Louis Vuitton Paris” stempel. Let goed op de vorm van het lettertype, de tussenruimte en de kwaliteit van de stempel zelf, want dit is iets waar vervalsers vaak fouten maken.

Het eerste wat je moet opvallen is de stijl van de letters. Op authentieke Louis Vuitton-stempels is het lettertype als volgt: de “L” heeft een korte basis, de “O’s” zijn groot en rond (niet ovaal!), de twee “T’s” staan heel dicht bij elkaar – bijna tot het punt waarop ze elkaar lijken te raken (TT), maar niet helemaal, en de letterstijl is dun en scherp. De stiksels rond de stempel moeten ook zuiver en consistent zijn: losse draden, ongelijke steken of een asymmetrische stempel zijn allemaal waarschuwingen die aantonen dat het een nephandtas is.

Let op: Stijl van de letters zijn een makkelijke give away als het gaat om valsheid in geschrifte. Verre “T’s” en ovale “O’s” zijn een direct kenmerk van een vervalsing.

neppe-echte-louis-vuitton-stempel

Afgebeeld: Twee voorbeelden van de authentieke Louis Vuitton interieur stempel. Links is een vintage voorbeeld, dus wat patina en slijtage op het gestempelde lederen label is normaal. Let op de mosterdgele kleur van de stiksels, evenals de lichte hoek van elke steek. Rechts zie je een modern voorbeeld, maar wat het meest opvalt is dat zelfs op het vintage voorbeeld de gestempelde letters net zo duidelijk en helder zijn als op het moderne voorbeeld – een bewijs van de authentieke Louis Vuitton-stempelkwaliteit. Gebruik deze foto’s als referentiepunt: alle LV-stempels, als ze authentiek zijn, moeten er zo uitzien.

5. Zorg Ervoor dat de Datumcode Correct is:

Sinds de jaren tachtig is Louis Vuitton begonnen met het gebruik van een eigen datumcodesysteem om te bepalen waar en wanneer zijn handtassen zijn gemaakt. Chanel gebruikt een opeenvolging van nummers voor de datumcode, en dit werkt als een serienummer en kan worden gebruikt in het authenticatieproces. Hermes gebruikt een letter binnen een vorm om het jaartal van de tas te bepalen. Louis Vuitton gebruikt een combinatie van letters en cijfers om de precieze tijd te bepalen waarop de tas is gemaakt – tot op de week van het jaar! Terwijl de Louis Vuitton datum code niet kan worden gebruikt zoals Chanel serienummers voor de authenticatie, is het verifiëren van de LV tas datum code en zien of het overeenkomt met de “made in” stempel is een belangrijke authenticatie.

Landcodes:

Landcodes

* Let op: de codes FL en SD worden gebruikt in zakken die zowel in de VS als in Frankrijk zijn gemaakt, en de code SA wordt gebruikt in tassen die zowel in Italië als in Frankrijk zijn gemaakt.

Op de meeste Louis Vuitton-tassen vind je de tweelettercode, gevolgd of voorafgegaan door vier cijfers. De uitzondering op deze algemene regel zijn speciaal op maat gemaakte tassen, die de code AAS gebruiken, en enkele vintage Louis Vuitton handtassen. De vier cijfers zijn ook erg belangrijk, omdat ze de datum waarop je handtas is gemaakt coderen – Louis Vuitton krijgt het tot de exacte week van een bepaald jaar op nieuwere tassen en tot de maand op oudere tassen.

Op Louis Vuitton handtassen gemaakt van 2007 tot heden, vertegenwoordigen de eerste en derde nummers de week, terwijl de tweede en vierde nummer het jaar waarin de tas werd gemaakt vertegenwoordigen. Dit is hetzelfde voor Louis Vuittons gemaakt in 2020: d.w.z. DU1200 zou een voorbeeld zijn van een LV datumcode voor een tas gemaakt in Frankrijk in de 10e week (eerste en derde cijfer 1 & 0) in het jaar 2020 (tweede en vierde cijfer 2 & 0) . Tassen gemaakt in 1990-2006 werken op een vergelijkbare manier, behalve het eerste en derde cijfer de maand aangeven waarin de tas is gemaakt, niet de week.

louis-vuitton-label-codes

Voorbeeld:

  1. DU2037 = Gemaakt in Frankrijk, jaar 07, week 23. Deze tas is gemaakt in de 23e week van 2007.
  2. MI3087 = Gemaakt in Frankrijk, jaar 07, week 38. Deze tas is gemaakt in de 38e week van 2007.
  3. VI0998 = Gemaakt in Frankrijk, jaar 98, maand 09. Deze tas is gemaakt in september 1998.
  4. SP0053 = Gemaakt in Frankrijk, jaar 03, maand 05. Deze tas is gemaakt in maart 2005.

Hoewel deze gids een geweldige manier is om jezelf te onderwijzen over vele belangrijke factoren bij het authenticeren van Louis Vuitton, is er geen vervanging voor een getrainde authenticator die letterlijk een authentieke tas kan onderscheiden van een fake Louis Vuitton tas terwijl hij geblinddoekt is op basis van de geur van de tas. Daarom raden we altijd aan om de hulp van een professionele authenticator in te roepen wanneer dat mogelijk is.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *