Nieuwe zaden kopen en groenten kweken in je tuin zorgt voor voedzaam, bevredigend en goedkoop eten. Maar het kan moeilijk zijn om uit te zoeken welke groenten rijpe, heerlijke producten zullen opleveren, vooral tijdens een koude winter. Het zal je misschien verbazen dat sommige van de beste herfst- en wintergroenten die je kunt planten tot rijpheid komen tijdens de koud-weer maanden, terwijl andere de koude wintermaanden kunnen doorkomen en op tijd ontkiemen voor een warm-weer oogst. Of je nu een gecertificeerde groene duim hebt of een beginneling bent in tuinieren, een tuin kweken die bestand is tegen herfst- en wintertemperaturen is een gemakkelijke manier om je maaltijden op te krikken en een verrijkend tijdverdrijf te bieden.

Er zijn een heleboel planten die goed tegen het kille weer kunnen – te beginnen met knoflook. Een ingrediënt in een aantal heerlijke gerechten, betekent zelf kweken een bereikbare voorraad voor je favoriete maaltijden. Je hoeft dit gewas alleen maar in de herfst te zaaien-zo’n zes weken voor de eerste vorst van het seizoen-voor een gezonde oogst in de lente of de zomer. Andere groenten om in de herfst te planten komen in de vorm van winterharde, bladgroenten, zoals kool en mosterdgroenten. Deze kunnen de zwaarste omstandigheden overleven die de wintermaanden hun kant op gooien-zelfs sneeuw, regen, en ijskoude temperaturen.

Behalve de juiste herfst- en wintergroenten om te planten, zijn er veel beschermende maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je tuin goed gedijt. Een kleine kas, of een kasachtige beschermhoes, kan deze planten laten groeien bij weer dat onder het vriespunt komt, en zelfs bij lichte sneeuwval. Dit geeft mensen de mogelijkheid om het hele jaar door hun eigen voedsel te verbouwen. Dus wil je groentezaden kopen? Lees dan hieronder welke groenten je het beste inde herfst en winter kunt zaaien.

groenten-tuin

Bloemkool

Het duurt gemiddeld 50 tot 80 dagen om deze plant te laten groeien. Net als andere koolsoorten moet dit gewas bijna 10 weken voor de eerste vorst in de grond geplant worden voor een gezonde winteroogst. Je kunt dit koud-weer koolsoortgewas gezond houden door plantenresten uit je wintergroentetuin te verwijderen-dit zal ook helpen om insecten tijdens de winter weg te houden.

Erwten

Erwten zijn bestand tegen vriestemperaturen en geven de voorkeur aan milde tot koelere omstandigheden. De voedselrijke groente is een prima plant om in je herfsttuin te plaatsen.

Asperges

Na een lange draagtijd kunnen oogstklare asperges pas een jaar of twee na het planten hun opwachting maken. De plant kan meerdere winters doorleven en verse oogst opleveren. Asperges kunnen in de herfst geplant worden voor een oogst in het voorjaar. De plant komt in het voorjaar op als het buiten fris is, want het is een vaste plant.

Sla

Frisse temperaturen passen bij robuuste sla, waarvan de zaden in de herfst gezaaid kunnen worden voor een oogst tussen een en drie maanden na de eerste aanplant. Als de zaden waarmee je werkt klein zijn, kun je ze mengen met zand voor meer zichtbaarheid. Als je de zaden in rijen legt, kun je zien waar ze heen gaan.

Kool

Koud weer krijgt niet het beste van dit heerlijke bladgroen, waardoor het een geweldige herfstgroente is om te planten. Van kool is bekend dat ze goed gedijt bij vorst en in de winter klaar is om geplukt te worden.

Boerenkool

Zonlicht en vochtige grond helpen om gezonde boerenkool te laten groeien voor een winteroogst. Bij het klaarmaken van je herfstgroenten om te planten, zoals deze en andere koolsoorten, zul je ze echter moeten bewaken tegen een specifiek insect. Om te voorkomen dat de kleine witte vlinder van de kool wormeitjes op de planten legt, bedek je de planten eenvoudig met zomers zware stof over een paar hoepels. Dit is een gemakkelijke, organische oplossing.

Radijzen

Robuuste en robuuste radijzen reageren prachtig op zonnig weer met kraakheldere temperaturen tot 10 graden, waardoor het een prima groente is om in de herfst te planten in een gebied dat in de winter niet te koud wordt. Maar, de groente kan nog steeds door vorstperiodes heen bloeien.

Knoflook

Een vorstbestendige bol die geschikt is voor beworteling in de herfst, knoflook kan ruwweg zes weken voor een diepvries geplant worden voor een piekgroei. De grond moet wel onbevroren en bewerkbaar zijn om te planten. Maar dan kan het de winter doorstaan.

Broccoli

Als het erg warm weer wordt, schieten de groenten door – wat betekent dat de groente zaad gaat produceren – wat de oogst beperkt. Net als andere planten van deze soort gedijt deze herfstgroente goed ver weg van barre hitte en als ze ongeveer 10 tot 12 weken voor de eerste vorst gezaaid wordt.

Mosterdgroenen

Laat je niet misleiden door hun teer uiterlijk; vruchtbare, snel uitlopende mosterdgroentjes kunnen in je moestuin vorst en temperaturen van enkele graden boven het vriespunt doorstaan. Bij twijfel is het aan te raden in de herfst binnen met de groei van de plant te beginnen en ze na het ontkiemen naar buiten te verplaatsen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *