Bij het inrichten van het huis neigen we al vaak naar de neutrale kleuren toe, zoals witte muren, bruine meubels of zwarte accenten. Die neutrale aarde tinten zijn vaak een veilige keuze die vrijwel iedereen kan waarderen. Maar, wist je dat een beetje kleur in huis juist een goed idee is? Kleuren in huis hebben bijzonder veel effect op jouw humeur en emoties. Daarnaast is een pop of color een hele goede, en eenvoudige manier om je huis tot leven te brengen! In dit artikel zullen we verder ingaan op de psychologie die achter kleuren zit.

De psychologie achter kleuren

luxe-woonkamer

Aan het twijfelen om wat kleur in je interieur aan te brengen? Laten we dan eerst even een kijkje nemen in de psychologie die achter kleuren schuilt. Wanneer je de kleuren voor in je huis wilt gaan uitzoeken, is het dus ook een goed idee om rekening te houden met de emoties die kleuren op kunnen roepen.

  • Rood

Bij de kleur rood, denkt men vaak aan gevoelens van passie, liefde en energie. Het kan ook een gevoel van opwinding, moed en kracht oproepen. Met een mooie rode vaas op jouw dressoir kun jij jouw woning verrijken met een warme gevoelens van passie en kracht.

  • Blauw

Blauw staat bekend om zijn kalmerende en rustgevende effecten. Het wordt vaak geassocieerd met kalmte, vertrouwen en stabiliteit. Blauw kan ook gevoelens van kouheid of afstandelijkheid oproepen als het te veel wordt gebruikt.

  • Geel

De kleur geel roept al gauw vrolijke en energieke gevoelens op. Het kan een gevoel van energie en levendigheid oproepen. Te veel geel kan echter ook angst of nervositeit veroorzaken.

  • Groen

Groen staat voor natuur, vernieuwing en harmonie. Het wordt geassocieerd met rust, balans en groei. Groen kan ook gevoelens van frisheid oproepen.

  • Paars

Paars wordt vaak geassocieerd met creativiteit, spiritualiteit en luxe. Het kan een gevoel van mysterie en verfijning oproepen. Een mooi, paarse kussen gemaakt van velvet op jouw kleine hoekbank zal je woning een vleugje extra luxe geven.

  • Oranje

Oranje wordt geassocieerd met warme gevoelens, enthousiasme en levendigheid. Zo kan oranje dus optimistische en vrolijke gevoelens. Te veel oranje kan echter ook onrust of prikkelbaarheid veroorzaken.

  • Zwart

Zwart wordt vaak geassocieerd met gevoelens van kracht, elegantie en autoriteit. Maar, te veel zwart kan echter ook somberheid of negativiteit uitstralen.

  • Wit

Wit staat voor zuiverheid, eenvoud en onschuld. Het wordt geassocieerd met helderheid en verlichting. Wit kan ook een gevoel van ruimte en lichtheid oproepen.

Met de kleurenpsychologie in het hoofd, kun je nu opzoek gaan naar de juiste meubelstukken en accesoires voor in jouw huis.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *