Eerste dates kunnen zenuwslopend zijn.

Tweede dates voelen misschien spannender.

Bij de derde voel je je waarschijnlijk wat meer op je gemak.

Maar hoeveel dates zijn er nodig voordat jij en die nieuwe persoon in je leven een exclusieve relatie vormen?

Het komt allemaal neer op hoe je de dingen definieert.

Je komt misschien eerst in de fase van ‘daten‘ en dan begin je misschien die persoon te ‘zien’.

Vervolgens word je waarschijnlijk ‘exclusief’ totdat je uiteindelijk zegt dat het ‘officieel’ is.

De grenzen tussen deze vroege stadia van een relatie zijn vaak vaag. Maar we zullen ons best doen om ze elk uit te leggen.

Hoeveel afspraakjes tot je een officiële date hebt?

Een paar afspraakjes met iemand maken is niet hetzelfde als daten met die persoon.

Die eerste interacties stellen je in staat om een gevoel voor die persoon te krijgen en om te beslissen of het zin heeft om verder te gaan.

Op date twee of drie zou je een vrij goed idee moeten hebben of je deze persoon leuk genoeg vindt en of ze op papier een goede match zijn.

Je zult waarschijnlijk op je instincten vertrouwen en gewoon aanvoelen of je het voor gezien moet houden of door moet gaan.

Als je het met iemand tot date vier schopt, kun je gerust zeggen dat je met hem of haar aan het daten bent.

Hoeveel afspraakjes voordat je iemand ‘ziet’?

koppel-koken-marmeren-tafelblad-keuken

Het duurt niet lang om van daten naar zien over te gaan.

Als je date vier voorbij bent en je bent nu op date vijf of zes, en de afspraakjes zijn langere affaires geworden, mogelijk bij elkaar thuis, dan zie je hem waarschijnlijk.

En als het tegen die tijd fysiek is geworden met seks of andere intieme ervaringen, dan duidt dat zeker op een stap naar een relatie.

Samenzijn is belangrijker dan het aantal dates

Voordat we het terrein van exclusieve en officiële relaties verkennen, is het de moeite waard om even op adem te komen en enkele subtielere punten te bespreken.

Ten eerste is het werkelijke aantal dates dat je maakt misschien minder relevant dan de totale tijd die je samen hebt doorgebracht.

Bijvoorbeeld, als je tweede date bestond uit een lange zomerdag ontspannen in een park of op het strand, gevolgd door een diner en drankjes…

…dan is het wat anders dan wanneer je na het werk gewoon een uurtje of twee wat gaat drinken.

Alleen al de hoeveelheid gesprekken die je in een hele dag kunt voeren, kan helpen om veel sneller een band op te bouwen dan wanneer het verspreid is over meerdere afspraakjes.

Ja, er kan veel heen en weer gemaild worden tussen de dates, maar dat is niet te vergelijken met de hoeveelheid woorden die persoonlijk worden uitgewisseld.

Dat kan gewoon niet.

Meer gesprek leidt tot snellere beslissingen over of je deze persoon al dan niet leuk vindt en of je hem of haar weer wilt zien.

Je kunt dus al na een paar lange ontmoetingen besluiten dat je met iemand wilt ‘daten’.

En misschien kom je dan in de mentaliteit om deze persoon op date nummer drie te ‘zien’.

Tijd tussen dates is ook belangrijk

Hoewel we hebben gezegd dat appen geen vervanging is voor een persoonlijk gesprek, is de band die je daardoor kunt opbouwen toch aanzienlijk als de tijd tussen de afspraakjes lang is.

Dus als je elkaar maar één keer per week kunt zien, kunnen regelmatige berichten die heen en weer stromen een emotionele band scheppen.

Het duurt dus misschien één of twee feitelijke afspraakjes minder om het stadium te bereiken waarin je iemand ziet, vergeleken met als die afspraakjes dicht bij elkaar liggen.

De tijd apart stelt je ook in staat om meer na te denken over een persoon, of zelfs om over hem of haar te fantaseren en hoe het zou zijn om hem of haar als je vriendin of vriendje te hebben.

Het kan het niveau van anticipatie opbouwen en elke date dat beetje intenser maken. Dit kan weer betekenen dat er minder fysieke ontmoetingen nodig zijn om een sterke band te vormen.

Het verschil tussen ‘exclusief’ en ‘relatie’

verliefd-koppel

Tot nu toe ga je misschien nog met andere mensen op date…

…maar uiteindelijk zul je besluiten dat er één persoon is met wie je een serieuzere poging wilt doen.

Een persoon waarvan je voelt dat hij of zij echt potentieel heeft als toekomstige partner.

Op dat moment zou je met hem of haar het idee kunnen bespreken om exclusief voor elkaar te worden.

Exclusief zijn betekent dat je niet met andere mensen uitgaat en zeker geen seksuele of fysieke handelingen met anderen verricht.

Voor sommige mensen is dit hetzelfde als het officieel maken van een relatie.

Zij zien deze verbintenis als voldoende om te zeggen dat jullie beiden een relatie hebben.

Voor anderen kan er een onderscheid zijn tussen exclusief zijn en een relatie hebben.

Zij zien dit stadium misschien als een intentieverklaring dat jullie de serieuzere aspecten van een relatie gaan verkennen, maar zonder dat jullie per se een volwaardig stel worden.

Als je dat nog niet hebt gedaan, kun je elkaars vrienden ontmoeten of hele weekenden samen doorbrengen.

Je zou zelfs een paar dagen op avontuur kunnen gaan.

Dit is de tijd waarin jullie waarschijnlijk de serieuze gesprekken zullen voeren die nodig zijn als een langdurige toekomst in het verschiet ligt.

Want, laten we eerlijk zijn, jullie hebben het misschien nog niet gehad over wie van jullie kinderen wil en hoeveel, of waar jullie je willen vestigen of hoe jullie tegenover geld staan.

Sommige mensen vinden misschien dat deze dingen het beste kunnen worden besproken en doorgewerkt voordat je die laatste sprong van verbintenis maakt naar een volledige relatie.

Dus… hoe lang duurt het om dit stadium te bereiken?

Hoeveel dates voordat je het gesprek over een relatie voert?

Terugkomend op wat we al zeiden, is het niet altijd het aantal afspraakjes dat telt, maar eerder de hoeveelheid tijd die je samen hebt doorgebracht of de hoeveelheid communicatie die je tussen de afspraakjes door hebt gehad.

In principe is het een kwestie van emotionele verbondenheid in plaats van een willekeurig aantal afspraakjes.

Misschien wil je na vier dates exclusief zijn, of misschien voel je je comfortabel om te wachten tot date 10 voordat je die overstap maakt.

Je moet je afvragen hoe zeker je bent dat er potentieel is voor een lange en gelukkige relatie en hoe je je zou voelen als hij of zij met andere mensen zou blijven daten.

Als je je na vier of vijf dates overstuur of gekwetst zou voelen als ze met iemand anders zouden gaan daten, dan is het tijd om het gesprek aan te gaan.

Aan de andere kant, als je het idee om met andere mensen uit te gaan en je opties open te houden nog steeds leuk vindt, kun je niet verwachten dat ze exclusief voor je zijn.

Als je exclusief wilt zijn, ga dan het gesprek aan. Als het je niet al te veel moeite kost, kun je wat langer wachten of tot ze aangeven zich op deze manier te willen binden.

Dus, hoeveel dates voordat je een ‘officiële’ relatie hebt?

man-vrouw-boot-water-koppel

Zonder als een gebroken record te willen klinken, is er geen definitief antwoord.

Sommige mensen beschouwen zichzelf als officieel in een relatie na een handvol afspraakjes. Anderen willen misschien wachten tot er 10 of meer dates zijn geweest voordat ze zich binden.

Het aantal dates dat je wilt wachten voordat je een echte relatie vormt zal persoonlijk voor jou zijn.

Hopelijk zit de ander op dezelfde golflengte, anders kan het problemen betekenen.

Als de ene partij vriend of vriendin wil zijn (of een combinatie daarvan) en de andere er nog niet klaar voor is, kan dat de zaken behoorlijk onder druk zetten.

Degene die zich er niet klaar voor voelt kan zich onder druk gezet voelen om zich te binden en dat kan ertoe leiden dat hij of zij zich terugtrekt om wat ruimte en perspectief te krijgen.

Of je kunt je in een zogenaamde ‘open-relatie’ bevinden, waarbij je een soort van samen bent, maar niet op een officiële manier.

Jullie zijn exclusief, maar kijken niet echt naar de lange termijn als stel. Je neemt elke dag zoals hij komt en geniet van de dingen zoals ze zijn.

Wanneer kan ik hem of haar mijn vriend/vriendin noemen?

In het algemeen zul je willen wachten tot je een officieel stel bent geworden, waarbij beide partijen het eens zijn over wat de toekomst zal brengen, voordat je de termen vriend en vriendin gebruikt.

Die labels zijn tekenen van een toegewijde relatie. Ze spreken van een emotionele band die verder gaat dan daten of iemand zien en zelfs verder dan exclusief zijn voor iemand.

Hoeveel dates voordat je voor het eerst zoent?

man-vrouw-zoen

Sommige mensen voelen zich meer op hun gemak bij het zoenen op een date dan anderen.

Het hoeft dus niet te verbazen dat verschillende mensen op verschillende momenten van hun eerste kus genieten.

Veel mensen zullen op een eerste afspraakje een vorm van zoenen delen, maar dat kan meer een kus zijn dan een zoen.

Hoewel sommigen zich klaar voelen voor een echte smooch als de chemie goed is.

Anderen willen misschien wachten tot afspraakje twee of drie voor ze iemand de mond snoeren.

Als je bijzonder verlegen of conservatief bent, kan het langer duren. Je moet je niet onder druk gezet voelen om iemand te kussen voordat je er klaar voor bent.

Na hoeveel dates seks hebben?

Net als bij zoenen kan seks op verschillende momenten in een relatie plaatsvinden.

Er zijn mensen die liever wachten met seks tot het huwelijk, en dat is helemaal oké.

Anderen kunnen besluiten te wachten tot ze het ‘exclusieve’ gesprek hebben gehad voordat ze met elkaar naar bed gaan.

En sommigen wachten misschien slechts een paar afspraakjes als de seksuele spanning sterk is.

Er is geen goed of fout antwoord. Het gaat erom wat voor jullie goed voelt.

Als jullie beiden tot een volwassen besluit komen om door te gaan, dan is dat jullie keuze en niemand mag jullie daarvoor veroordelen.

“Hoeveel afspraakjes?” Is niet de juiste vraag

Samenvattend: het is niet altijd de moeite waard om te vragen hoeveel dates je voor elke fase van een relatie moet hebben.

Evenmin kun je vragen hoeveel weken of maanden er voorbij moeten gaan.

Het gaat meer om je emoties en de band die je met een ander smeedt.

En het gaat om persoonlijke voorkeur.

Dus als de dingen voor jou te snel gaan, probeer ze dan te vertragen.

Als de ander echt om je geeft, zal hij of zij instemmen met jouw tempo.

Hoe ontmoedigend het ook kan zijn om een relatie in de begindagen te bespreken, het is belangrijk dat je je gedachten, gevoelens en wensen duidelijk kunt overbrengen.

Door met elkaar op één lijn te blijven, maak je meer kans om een relatie op de goede voet te beginnen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *