Deskundigen zijn het erover eens dat goed slapen een van de beste manieren is om onze gezondheid te behouden en te verbeteren. Een matras is een enorme factor in ons vermogen om goed te slapen, maar toch zien veel mensen het belang ervan over het hoofd en blijven een matras gebruiken dat niet genoeg steun en comfort biedt.

Een nieuwe matras kan een aanzienlijke investering zijn, maar deze stap nemen kan je vermogen om beter te slapen ontsluiten. Zoals bij elke grote aankoop wil je er zeker van zijn dat je verstandig kiest.

Om je te helpen greep te krijgen op hoe je een matras kiest, splitsen we de belangrijkste informatie stuk voor stuk op. Met deze gids beschik je over de kennis om een top-matras te vinden met de juiste hardheid en eigenschappen om aan je behoeften te voldoen en nacht na nacht een geweldige slaap te bezorgen.


Top 10 beste matrassen

 1. Emma O2 Matras
 2. Matras Pocketvering Comfort Lizzy Beds
 3. Droomidee matras
 4. Bed4less Matras Pocketvering 7-zones
 5. Bedworld matras

beste-matras

1. Emma O2 Matras

 • Diepe en herstellende slaap – De verschillende lagen schuim zorgen samen voor een punt-elasticiteit die zich snel en vanzelf aanpast aan je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je geen last van drukpunten hebt. Zo kan iedereen heerlijk dromen, of je nu op je buik, je rug of je zij slaapt.
 • Juiste ondersteuning – De innovatie techniek van de zeven verschillende zones zorgen voor een perfecte ondersteuning van jouw lichaam, verminderen drukpunten en verdelen jouw gewicht gelijkmatig over het matras. Zo kan je lichaam zich tijdens de diepe slaap optimaal herstellen.
 • Duurzaamheid – Met een score van 8,9 is Emma een echte duurzaamheidsspecialist. Naast optimaal comfort zorgt de combinatie van onze hoge kwaliteit schuimlagen voor een matras dat lang meegaat. Zó lang, dat we 10 jaar garantie op de Emma O2 bieden.
 • Geen zorgen: je perfecte slaap is dichtbij – Emma wil heel Nederland voorzien van het beste matras voor elk lichaamstype. Daarom hebben we de Emma O2 ontwikkeld. Dit is het best scorende Emma Matras in de test van de Consumentenbond ooit!

2. Matras Pocketvering Comfort Lizzy Beds

Bij pocketveringsmatrassen bestaat de kern uit vele metalen veren, waarbij elke veer per stuk is verpakt in een zakje van katoen of ‘non-woven’ materiaal. Vaak is de kern opgedeeld in comfortzones. De zones verschillen in hardheid door toepassing van verschillende draaddiktes. 7 zone met verstevigde middenzone en comfortabele schouderzone, borstzone, heupzone, bovenbeenzone, onderbeen zone en 9 comfortzones die verwerkt zijn in het matras, geeft het extra steun voor de rug, hals en nek.


3. Droomidee matras

Het Droomidee matras maakt gebruik van een innovatief 7-zone pocketvering systeem. Dit systeem past zich aan aan de drukpunten van jouw lichaam. Zo zorgt het matras voor een optimale drukverdeling van jouw lichaam over het matras. Dit leidt tot een ideale positie in bed. Gecombineerd met een laag koudschuim van 2 centimeter biedt dit matras daarom de perfecte ondersteuning voor jouw slaaphouding. Zo wordt je elke dag uitgerust en fris wakker.


4. Bed4lesss Matras 7 zones pocketverering

Met de matras Pocketvering 7-zones van Bed4less wordt je uitgerust wakker dankzij de goede ventilatie. Dit matras heeft 7 zones ter hoogte van schouders en heupen, waardoor u de juiste ondersteuning krijgt. Deze pocketvering matras blinkt uit in zijn uitstekende prijs kwaliteitsverhouding.


5. Bedworld

Dit Pocket Koudschuim matras is circa 20 dik en heeft een 6 slags thermisch geharde pocketveren kern van 300 veren/m2, met 7 comfort zones. Dit betekent dat er op 7 plekken in de pocketkern de veren soepeler en steviger zijn gemaakt. Dus een soepele schouder zone en een steivige heupzone, dit zorgt voor een goede drukverlagendheid en ergonomische balans van je lichaam en drukpunten, dit matras is daarom goed geschikt voor rug en zijslapers en voor mensen die last hebben van rug, schouder en heup.


Waar te winkelen voor een matras

1200x589-matras

In de winkel gaan liggen is niet meer de enige manier. Nieuwe matras-in-een-doos bedrijven hebben duizenden klanten voor zich gewonnen met handige verzending en gratis proefperiodes. Online matrassen kopen heeft een serieuze opgang gekend, maar het is niet voor iedereen geschikt. Dit is wat je moet weten.

Ga de traditionele weg als je een grotere variëteit wilt en ze wilt voelen voor je koopt. In een matrassenwinkel moet je nooit de volle prijs betalen. Shop altijd de uitverkoop, en wees niet bang om met de verkoper te onderhandelen. De meeste winkels zullen ook aanbieden je bestaande matras te verwijderen. Het nadeel is dat het overweldigend kan aanvoelen en dat het moeilijker is prijzen te vergelijken om te weten of je een goede deal krijgt. Een grote fout is de beslissing te overhaasten door snel op veel verschillende matrassen te gaan liggen om de matras te vinden die het beste aanvoelt. Als je in een matras gaat investeren, neem dan de tijd om een tijdje achterover te leunen (minstens 10 minuten) en controleer of je geen druk of pijn voelt.

Winkel online als…

Deze nieuwere route biedt een prima alternatief als je moeite hebt met beslissen, omdat er minder keuzemogelijkheden zijn. Plus, je kunt vanuit huis winkelen! Deze matrassen komen meestal binnen een paar dagen in een doos bij je aan en zijn inclusief gratis verzending en een geld-terug garantie (zelfs als je de matras gewoon niet mooi vindt!), dus er is een minimaal risico. Online is de prijs meestal definitief, maar er zit geen opgeld bij omdat het in een fysieke winkel verkocht wordt. De nadelen zijn dat je het meestal zelf moet opzetten en je moet bezighouden met het wegdoen van je oude matras.

Vraag hoe dan ook altijd naar het retourbeleid. Niet tevreden met je keuze? Je kunt een gedeeltelijke terugbetaling krijgen als je het in een winkel kocht, maar online bedrijven regelen vaak dat je het ophaalt voor een plaatselijk goed doel en geven 100% van je geld terug. Zorg ervoor dat je een nieuwe matras een maand lang risicoloos kunt uitproberen; zo kun je er aan wennen voor je een beslissing neemt.

Onderzoek

Als je online koopt ben je beschermd door de consumentenwetgeving. Maar doe eerst je onderzoek: lees onze beoordelingen en kies een model dat het beste bij je slaapstijl past. We hebben keuzes voor voor-, zij- en rugslapers, mensen die veel friemelen, en mensen die de neiging hebben het te warm of koud te krijgen.

Maak gebruik van aanbiedingen voor proefnachten

Zoek uit of je gekozen matras een proefperiode heeft, hoe lang die duurt en hoe je het terugstuurt als de proefperiode voorbij is. Kijk of er verborgen kosten aan verbonden zijn, en of je de matras in de originele verpakking moet terugsturen of niet.

Controleer de garantie/waarborg op je matras

Zorg dat je weet wat je rechten zijn als er een probleem met je matras is. De meeste garanties voor matrassen dekken niet de geleidelijke slijtage, die tot verlies van steun leidt.

Je moet ook nagaan of er iets in het bijzonder is, zoals het verwijderen van etiketten of het gebruik van een andere dan een aanbevolen bodem, waardoor de garantie ongeldig wordt.

Ken je rechten bij het kopen van een matras

Als je van gedachten verandert, heb je recht op een bedenktijd van 14 dagen vanaf de datum waarop je de goederen ontvangt. Dit betekent dat je je bestelling op elk moment kunt annuleren vanaf het moment dat je je bestelling plaatst tot 14 dagen na de datum waarop ze aankomt, en dat de verkoper verplicht is je terug te betalen. Ontdek je rechten op retourzendingen en terugbetalingen.


Hoe kies je je perfecte matras

slapen-koppel

Er zijn drie gangbare soorten matrassen: binnenvering, schuim, en verstelbaar. Er is niet één “juiste” materiaal om te kiezen, maar in het algemeen hebben zijslapers een zachtere matras nodig, buikslapers een stevige, en rugslapers vallen ergens tussenin. Behalve de soorten matrassen en de stevigheid ervan, moet je nog aan een paar andere factoren denken. Van slaapstijl tot onderhandelen met een bedgenoot, hier is waar je naar kunt zoeken op basis van je behoeften:

Als je van een bed met veerkracht houdt
Traditionele binnenvering stijlen hebben dat vertrouwde veerkrachtige gevoel en kunnen steviger zijn. Onderling verbonden spiraalveren zijn extra duurzaam, maar afzonderlijke “pocket” spiraalveren, elk met stof bedekt, verminderen het rimpeleffect dat optreedt als iemand aan een kant van het bed beweegt.

Als je een stevigere basis verkiest

Traagschuim opties hebben minder veerkracht en bieden meer drukverlichting. Om de kwaliteit te bepalen kijk je naar de dichtheid en dikte van het schuim, die bepalen hoe diep je zult wegzakken. De nieuwere, online matrassen gebruiken meestal verschillende lagen schuim, met zwaardere onderaan voor steun en lichtere, koelere soorten bovenaan voor comfort.

Als je van afwisseling houdt

Overweeg een met lucht gevuld matras, dat een afstandsbediening heeft waarmee je regelt hoeveel lucht er in zit. Met twee naast elkaar liggende kamers kunnen jij en je partner de hardheid van de matras afzonderlijk aanpassen. Er zijn ook schuimmatrassen met zachte en stevige zijkanten, zodat je hem gewoon kunt omdraaien als dat nodig is, en modulaire ontwerpen waarbij je de veren aan de binnenkant kunt verschuiven.

Als je op je zij slaapt

Je wilt een ondergrond die je lichaamsgewicht ondersteunt, en zich naar je vorm vormt. Binnenvering kan meer drukverlagend werken dan sommige schuim- of latexmatrassen, maar een zacht schuimmatras of een matras met ingebouwde drukverlichtingspunten rond schouders en heupen kan ook werken voor zijslapers

Als je op je buik slaapt

Het laatste wat een buikslaper waarschijnlijk wil is een omhullend traagschuim – het zou verstikkend aanvoelen! In plaats daarvan geeft een steviger bed de beste steun. Overweeg een matras met stevig schuim, dichte binnenvering, of luchtgevulde matras.

Als je op je rug slaapt

Dan wil je iets in het midden – een oppervlak dat ondersteunt, maar toch wat meegeeft zodat je ruggengraat in een gezonde lijn gehouden wordt. Je zult geluk vinden met elk van de matrassoorten, maar je moet je beste prinses-en-de-erwt indruk doen om te zien wat voor jou het beste aanvoelt.

Als je partner de hele nacht woelt en draait

Overweeg een binnenvering matras met pocketspiralen, of traagschuim, latex, of een met lucht gevulde matras met twee kamers. Middelzware keuzes zullen allemaal een goede “bewegingsisolatie” hebben. Maar onthoud dat deze modellen in feite minder comfortabel kunnen zijn voor het lichaam van een onrustige slaper, want er is weinig vergeving tegen iemands bewegingen.

Als je warm slaapt

Fabrikanten kunnen zich laten meeslepen met beweringen over verkoelende eigenschappen, vooral als je rekening houdt met alle lagen (beschermers, toppers, lakens, enzovoort) die over de matras gaan. Dat gezegd hebbende, schuim of latex kunnen lichaamswarmte vasthouden, vooral als ze erg zacht zijn en er veel van je lichaam in wegzakt. Nieuwere technologie helpt dit probleem te verlichten en je kunt je bed altijd aanvullen met toppers en lakens die verkoelende voordelen bieden.

Als je allergieën hebt

Schuim en latex zijn beide inherent antimicrobieel en bestand tegen huisstofmijt en schimmel. Kies je voor binnenvering of lucht met fiberfill, doe er dan een allergeenbestendige hoes over om irriterende stoffen op afstand te houden.

Als je rugpijn hebt

Traagschuim en/of latex is het beste voor mensen met rugpijn, omdat het zich naar je lichaam vormt om steun te geven.

Als je bezorgd bent over chemicaliën

Zoek naar schuim dat gecertificeerd is door CertiPUR en ook naar certificeringen voor andere materialen zoals GOLS voor latex of Oeko-Tex voor andere stoffen om je zekerder te voelen over je aankoop.

Als je niet kunt beslissen wat het belangrijkst is

Sommige slimme fabrikanten maken een hybride matras dat het drijfvermogen van een binnenvering kern combineert met de bewegingsisolatie van traagschuim. Het is een best-of-both-worlds optie die aan veel partnerdisputen en slaapstijlen tegemoet kan komen.


Hoe en wanneer je je matras moet vervangen

donzen-dekbed-wit-telefoon

Een langere garantie belooft misschien niet een bepaalde levensduur. als je de kleine lettertjes leest. Als de matras bevlekt is omdat je geen matrasbeschermer gebruikte, of als je geen passende fundering (zoals een boxspring) onder de matras gebruikt, kan dat de garantie ongeldig maken.
Matrassen gaan in de regel vijf tot 10 jaar mee. Je moet echter op basis van andere waarschuwingssignalen beslissen wanneer het tijd is om je matras te vervangen. Word je pijnlijk wakker? Voelt je matras bobbelig aan? Slaap je beter op andere matrassen, zoals in een hotel? Dit zijn allemaal tekenen dat het tijd is om te gaan winkelen. Vergeet niet de levensduur van je nieuwe matras te verlengen door een matrasbeschermer te gebruiken, die stof, allergenen, gemorste vloeistoffen en andere gevaren buiten kan houden.


Beste matraskenmerken om op te letten

Omdat matrassen maar één basisfunctie dienen – ons helpen slapen – worden ze niet overladen met jazzy functies. Maar er zijn toch een paar dingen om op te letten.

Eenzijdig matras

Zoals de naam al zegt, is maar één kant van een eenzijdige matras ontworpen om op te slapen.

Matrassen kunnen erg zwaar zijn – de zwaarste die we gezien hebben weegt meer dan 50 kg – dus je zult misschien opgelucht zijn dat je ze niet hoeft om te draaien.

Je zult het echter waarschijnlijk nog steeds van kop tot teen moeten draaien, dus het is een goed idee om de beoordeling van het gebruiksgemak in onze matrasbesprekingen te controleren.

Natuurlijke vullingen

Veel pocketvering matrassen bevatten ook lagen synthetische vullingen, zoals schuim.

Wil je die vermijden, kijk dan uit naar matrassen waarvan specifiek beweerd wordt dat ze uitsluitend met natuurlijke materialen gemaakt zijn.

Kijk wel goed naar de beweringen, want sommige kunnen alleen een symbolische laag natuurlijke materialen bevatten.

Traagschuim

Ook het feit dat een matras traagschuim bevat, maakt het nog geen traagschuim matras.

We classificeren een matras pas als traagschuim als hij meer dan een symbolisch laagje van het lichaamsvormende materiaal bevat. Bekijk al onze traagschuim matras beoordelingen.


Probeer je matras uit voor je koopt, als je kunt

Een matras online kopen mag dan goedkoper en handiger zijn, maar, tenzij je een bed-in-een-doos matras koopt, is het altijd het beste om eerst te proberen voor je koopt als dat mogelijk is – en als de winkels open zijn.

Bij het uitproberen van een matras in de winkel:

 • draag comfortabele kleding en verwijder je buitenkleding
 • ga minstens 10 minuten op een matras liggen, in houdingen waarin je normaal slaapt
 • ga samen met je partner als je een bed deelt
 • ga niet winkelen voor bedden als je moe bent, want alle matrassen zullen heerlijk aanvoelen
 • laat je niet beïnvloeden door verkoopmedewerkers – zij kunnen niet beslissen of de matras comfortabel voor je is.
 • Als je een traagschuim matras koopt, ontspan je dan in één houding en ga dan in een andere liggen. Was het gemakkelijk of had je moeite met bewegen? Als je moeite had, kun je merken dat het traagschuim matras je beweging te veel beperkt, vooral bij koud weer, wanneer het schuim harder zal zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *