Een goede badkamer moet, natuurlijk, er mooi uitzien, maar nog belangrijker is dat hij ook goed te gebruiken is: goede opslag is essentieel voor van alles (van badproducten tot handdoeken), verlichting die de hele badkamer goed verlicht en afwerking die tegen vocht kan.

Niemand houdt van kastjes die zo vol zijn dat alles eruit valt als je je moisturizer pakt, of dat je net klaar bent met je make-up en later op de dag ziet dat je een veels te dikke laag foundation op hebt gedaan vanwege de slechte verlichting.

Gelukkig hebben we interieurontwerpen, die het hun levensmissie hebben gemaakt om iedereen te kunnen leren hoe je je badkamer moet inrichten. Maak jij een van deze fouten? Kom erachter met de besten en leer hieronder hoe je dit slim kan oplossen.

1. Teveel verschillende materialen

badkamer-roze-hout

Ontwerpen kunnen rommelig worden als je ongeremd je gang gaat met afwerkingen en patronen. Meer dan twee soorten afwerking in een badkamer kunnen er vreemd uitzien. Probeer de materialen op een kalme manier te laten stromen – houd al het vloermateriaal hetzelfde en verander de muren. Als je een opvallend patroon of kleur wilt, gebruik het dan op de vloeren of betegel de binnenkant van een verzonken plank in plaats van het overal te gebruiken. Match bijvoorbeeld houten jaloezieën zwart met een zwarten badkamerkast, zodat je ervoor zorgt dat 2 belangrijke elementen in de badkamer met elkaar verbonden zijn.

2. Opslag negeren

badkamer-kast-wit

Elke ontwerper is het eens over één grote fout: niet genoeg opslag hebben. “Je moet zoveel mogelijk opslag in je badkamer hebben, zodat je badkamer functioneel blijft en geen rotzooitje wordt. Kastjes, hoe moeilijk het ook kan zijn om mooie te vinden, zijn zo onwijs handig voor het opbergen van kleine spullen voor alledaags gebruik. Als je vanuit het niets iets opbouwt, kijk dan ook eens naar verzonken muurkastjes en verzonken doucheplanken – ze zijn schoon en oh zo handig!

Richt je op de vanity. Laat er eentje speciaal voor jou maken of koop er eentje die genoeg opbergmogelijkheden heeft om dingen zoals je föhn en makeup in te kunnen opruimen. Zorg er ook voor dat je genoeg ruimte op de tafel hebt, als dat iets is wat je belangrijk vindt.

Creëer een toegewezen plek voor schone handdoeken. Houd je badhandoeken in een antieke kast in de badkamer en je washandjes opgerold in een tinnen schaal op je vanity zodat je elke dag een schone kan pakken. We raden aan om een aantal kledinghaken op te hangen in je badkamer, in plaats van handdoekrekken – hierdoor kan je meerdere handdoeken en ochtendjassen tegelijk drogen.

Wees creatief met je opbergoplossingen: Zelfs als je niet genoeg ruimte hebt voor een vanity met genoeg opslagruimte, betekent dat niet dat je niet wat extra opbergruimte kunt creëren met een vintage apothekerskast, een rekje of verzonken kastjes om je toiletspullen uit het zicht te houden.

Een schone en opgeruimde badkamer ziet er altijd beter uit.

3. Verlichting te weinig aandacht geven

badkamer-modern-cream

De andere grote badkamerontwerpfout: verlichting. Er is niets zo erg als een slecht verlichte badkamer. Mensen vergeten maar wat vaak dat ze meerdere lichtbronnen nodig hebben en eindigen met een enkele, doffe wandlamp – waardoor je gegarandeerd met clowns makeup het huis zal verlaten. Probeer decoratieve en functionele verlichting in je badkamer te verwerken, vooral als je interesse hebt in kwalitatieve jacuzzi’s. Want als je eenmaal in een bubbelbad zit, wil je daarbij zo goed mogelijk kunnen ontspannen en geen fel licht in je ogen krijgen.

Het gebeurt vaak dat mensen de verlichting vergeten wanneer ze een badkamer ontwerpen. Probeer een goede combinatie te maken tussen natuurlijk licht en strategisch geplaatst plafond- en muurlampen. Als je badkamer lijdt onder slechte verlichting, maak dan gebruik van een tafellamp, vloerlamp of kroonluchter.

Het is belangrijk om verlichting te installeren die aan je behoeften voldoet: denk na over de verlichting om er zeker van te zijn dat deze aan je behoeften voldoet. Als je graag nauwgezette make-up aanbrengt, is het handig om schansen of zelfs een chique verlichte vergrootspiegel te gebruiken. Of, als je de voorkeur geeft aan rustgevende baden, zijn dimbare plafondlampen om een ontspannen sfeer te creëren een goede keuze.

4. Elektriciteit te laat inplannen

badkamer-roze-ronde-spiegelverlichting

De grootste fout bij het ontwerpen van een badkamer is om de elektrische componenten te laat in te plannen. Onthoud: de elektrische planning moet heel vroeg in het proces worden uitgevoerd. Een make-upspiegel met vaste bedrading is bijvoorbeeld geweldig aan de muur te bevestigen, maar u moet dit in de eerste fases al onthouden. Het is zo geweldig om stopcontacten in lades te hebben – voor haardrogers en stijltangen, zodat ze snel en netjes kunnen worden opgeborgen. Als je dit vergeet, kan je iemand een doorvoergat in de lade laten snijden en een verlengsnoer uit het stopcontact gebruiken. Dit is een gamechanger!”

5. Te gladde tegels

badkamer-witte-tegels

Een veelgemaakte fout is het gebruik van koele, decoratieve tegels op badkamer vloeren die niet zijn gemaakt om nat te worden, waardoor ze heel gemakkelijk glad kunnen worden. Dit kan worden verholpen door de vloer antislip te maken, wat kan worden gedaan met behandelingen, of door ervoor te zorgen dat de tegel die je kiest geschikt is voor badkamers.

6. Geen karakter

witte-badkuip-badkamer

Mensen vergeten dat badkamers ook persoonlijkheid kunnen hebben, net als elke andere kamer in je huis. De oplossing: voeg een leuke en onverwachte lamp, chique kunst of zelfs behang toe! Badkamers zijn doorgaans kleinere ruimtes, dus er is niet veel voor nodig om ze echt op te fleuren en te laten aansluiten bij de inrichting van de rest van het huis. Hang bijvoorbeeld houten jaloezieën op maat op en je inrichting ziet er al een stukje moderner en gezelliger uit! Daarnaast geeft het ook privacy wanneer jij dat wilt.

We waarschuwen je ook voor het gebruik van normaal behang: we zijn het er allemaal over eens dat het toevoegen van behang aan een badkamer een ruimte onmiddellijk kan opwarmen. Het behang moet ofwel gemaakt zijn voor badkamers (zoals vinyl), of de achterwand moet hoog genoeg zijn zodat het behang niet beschadigd raakt.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Verlichting in de badkamer vind ik ook erg belangrijk. Onze badkamer was erg donker doordat we maar een klein raam hadden. Tijdens onze renovatie hebben we het raam ook groter gemaakt. Daarnaast hebben we lichten toegevoegd. https://www.aannemersbedrijf-haarlem.nl/

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *