Graszaad planten is een manier om je gazon uit te breiden naar nieuwe gebieden en de groene ruimte rond je huis te maximaliseren. Je kunt ook nieuw graszaad planten om je huidige gazon te verbeteren als het er een beetje groezelig uitziet. Je kunt zelfs graszaad gebruiken om je gazon helemaal opnieuw te beginnen.

Voor je gaat zaaien, begin je met wat snel en gemakkelijk voorbereidend werk.

Een gemakkelijke regel is dat als je te maken hebt (of gaat krijgen) met barre temperaturen, je voor het beste resultaat wilt wachten met het zaaien van je graszaad tot het extreme weer voorbij is.

Proberen buiten het seizoen zaad te planten kan nog wel, maar het kan zorgen voor een tragere groei en de overlevingskansen van het nieuwe gras schaden. Gewoon iets om in gedachten te houden.


3 eenvoudige stappen om graszaad te planten

Pavo graszaad


Stap 1: Bereid de oppervlakte van het gazon voor

Uiteraard is het kopen van goed graszaad uitermate belangrijk en daarom is MOOWY graszaad kopen een aanrader om hiermee te beginnen.

Of je nu voor de allereerste keer gaat zaaien of alleen je bestaande uitgedunde gazon doorzaait, je moet zorgen voor een goede, stevige ondergrond. Zorg ervoor dat je onkruid, stenen, stokken en ander afval uit het gazon verwijdert.

Controleer eventuele oneffenheden, zodat je kunt proberen de grond te egaliseren voordat je zaad neerlegt. Dit zal helpen voorkomen dat water zich op lage plaatsen verzamelt en verzamelt, waardoor het zaad zal gaan rotten.

Maak de grond los

Als je grond verdicht is, zul je minstens de bovenste vier centimeter grond moeten losmaken. Je kunt hiervoor een grondfrees of een hark gebruiken. Dit zal luchtstroming toelaten en de beste kans geven op krachtige groei.

Je kunt in dit stadium ook een dunne laag bovengrond over het gazon uitstrooien. Omdat het pas gelegd is, zal het niet verdicht zijn, waardoor een goede luchtstroom mogelijk is. Zorg ervoor dat je genoeg overhoudt voor dekking aan het eind.

Het aanbrengen van teelaarde egaliseert ook het gazon voor een mooi en gelijkmatig uitzicht, wat je ook zal helpen plassen te vermijden als je water geeft. Als je kuilen of gaten tegenkomt, is dit een goed moment om ze op te vullen om probleemplekken te voorkomen als het gras eenmaal begint te groeien.

Stap 2: Verrijk je grond met voedingsstoffen om graszaad te helpen groeien

Als je nieuw graszaad plant omdat je gazon dood is of moeite heeft om te groeien, kunnen er diepere problemen met je bodem zijn die je moet aanpakken.

Dit is waar je je pH tester tevoorschijn zult moeten halen. Idealiter ligt de pH voor de meeste grassoorten tussen 6.0 en 7.0.

Is de pH van je grond lager dan 6.0, dan is hij te zuur, wat betekent dat hij voedingsstoffen nodig heeft zoals stikstof, fosfor, kalium, en calcium. Kalk kan op de bodem worden aangebracht om de pH van de bodem te helpen verhogen en die voedingsstoffen beter beschikbaar te maken.

Als de pH van je grond boven een 7 ligt, voeg dan compost, turf, zwavel of kunstmest toe om de pH te verlagen.

Stap 3: Leg en geef het graszaad voeding

Bij het leggen van zaad moet je een vrij zware toepassing doen voor een gloednieuw gazon. Probeer een gelijkmatige toepassing over het hele gebied te houden, zodat alles bedekt raakt.

Als alternatief heb je een lichtere dekking nodig bij het doorzaaien van een bestaand gazon. Leg meer graszaad op schaarse plekken om de groei te bevorderen.

Om het zaad te leggen kun je gewoon je blote handen gebruiken of een strooier voor grotere oppervlakten.

Dek het zaad af of werk het zaad in de grond

Als zaad alleen op het maaiveld van de grond wordt aangebracht, zal het snel uitdrogen en niet ontkiemen. Het kan ook wegspoelen door water of wind.

Doe nog een dun laagje van de grond die je gekocht hebt op je gazon om de zaden in te begraven.

Als je geen grond hebt om bovenop de zaden te leggen, moet het zaad in de grond gewerkt worden; ongeveer ⅓ tot ½ duim diep. Nadat je het zaad gezaaid hebt, gebruik je een hark om het zaad in de grond te werken en het oppervlak glad te maken.

Dit voorkomt dat het water meteen verdampt en houdt zo de grond vochtig. Het beschermt de zaden ook tegen wilde dieren.

Voeg kunstmest toe

Na het gras zaaien, behandel je de tuin met kunstmest om de groei te versnellen.


Je gazon onderhouden na het zaaien

Een tuin met snelkiemend graszaad

Geef elke dag water

De laatste stap in het succesvol planten van graszaad is het gazon steeds voldoende vochtig te houden. Dit is heel cruciaal in het proces.

Als het zaad uitdroogt, zal het afsterven. Na het zaaien van graszaad moeten ze voortdurend en vaak bewaterd worden, in tegenstelling tot het “diep en minder vaak water geven” voor volgroeid gras. Dit is om het zaad te helpen ontkiemen en zijn wortelsysteem te ontwikkelen voor een gezond gazon.

Anderzijds zal overbewatering het kiemproces ook belemmeren, dus moet je net genoeg water gebruiken om de grond op zaaddiepte vochtig te houden. Het moet vochtig zijn, nooit zompig.

Je moet je ertoe verplichten het nieuwe of doorgezaaide gazon elke dag minstens twee tot drie keer water te geven om de bovenste centimeter van de grond steeds vochtig te houden. De kiemtijd van graszaad varieert van 5 tot 30 dagen, afhankelijk van de soort, of langer bij koelere temperaturen.

Controleer het vochtgehalte

Als het zaaibed zich eenmaal begint te vestigen en de kiemen tevoorschijn beginnen te komen, blijf dan regelmatig de vochtigheid van de grond controleren. Als je merkt dat het droog wordt, voeg dan wat water toe.

Onthoud dat deze nieuwe graszaailingen heel korte wortels hebben en dat ze nog heel vaak water nodig zullen hebben, zodat de wortels zich kunnen verspreiden. Stap één en twee gaan gewoon verloren als het bewateringsgedeelte niet op de juiste manier gebeurt, dus je inzet is een must!

Voor de nazorg, of je nu een nieuw gazon hebt gezaaid of net een kale plek hebt opgevuld, begin je gras te maaien na 8 weken of tot het gras een maaihoogte heeft bereikt. Maai het niet te kort en maai niet meer dan een derde van de hoogte, want dat geeft het gras stress.


binnentuin-grasveld-palm-planten

Hoe lang duurt het voor nieuw graszaad ontkiemt?

In het algemeen duurt het tussen 7 en 30 dagen voor graszaad begint te kiemen.

Kun je graszaad gewoon over je bestaande gazon strooien?

Hoewel het mogelijk is om het nieuwe graszaad gewoon over je bestaande gazon te zaaien, zal de tijd nemen om je gazon vooraf voor te bereiden de kans op kieming van het zaad vergroten en je eindresultaat verbeteren.

Zal graszaad groeien als ik het gewoon neergooi?

Waarschijnlijk niet. Sommige zaden aan het oppervlak van de grond zullen ontkiemen, maar de kiemkracht zal afnemen, en je houdt er geen ideaal resultaat aan over.

Zal graszaad boven op de grond ontkiemen?

Het hangt ervan af hoe los je grond is. Graszaden zijn niet sterk genoeg om door aarde heen te groeien. Ze zijn bedoeld om bovenop losse, voorbereide grond te leggen. De ontkieming kan snel te lijden hebben onder teveel grond erop.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *