Post Malone en Justin Bieber zijn twee van de meest zichtbare voorbeelden van hoe inkt een nieuwe grens is overgegaan.

Gezichtstattoos worden gezien als belemmering in de zoektocht naar banen. Je krijgt simpelweg minder mogelijkheden. De kans is groot dat je in de supermarkt of in de bar eindigt.

Maar aan de andere kant kan je net zo goed platina albums verkopen en optreden bij het Lollapalooza Festival dit jaar, net als Post Malone. Of je geweldige popsterleven delen met je 101 milljoen Instagram volgers, zoals Justin Bieber.

Beide muzikanten hebben tattoos op hun gezicht, wat ooit een plek was die vermeden werd.

Post Malone heeft “Stay Away” in cursief op z’n voorhoofd staan en de worden “Always” en “Tired” onder elk ook, terwijl meneer Bieber een klein kruis onder z’n oog heeft staan. Andere artiesten met inkt op hun gezichten zijn 21 Savage (een mes op z’n voorhoofd), Lil Xan (de woorden “xanarchy”, “candy” en het nummer “1996”) en Tekashi 6ix9ine, die naar verluidt afgelopen maand is gekidnapped en mishandeld (het nummer “69”, een rode bloem en het gezicht van Jigsaw van de “Saw” films).

Maar rappers, mannen of celebs zijn niet de enige die tattoos op hun gezicht zetten. Kat Von D, tattoo artiest en model, heeft een zee aan blauwe sterren op haar voorhoofd en wang staan. Instagram, logischerwijs, staat vol met foto’s (#facetattoo) van mensen, meestal jong, die hun nieuwe gezichtstattoos showen aan de wereld.

Voor decennia warden tattoos op erg zichtbare plekken, vooral het gezicht, gezien al seen extreme vorm van body art, tenminste in de westerse cultuur. Het waren niet alleen mensen uit de beschaafde samenleving die er tegen waren. Zelfs tussen de echte tattoofans, werd het gezicht als heilig gezien, een canvas waar je pas aan zou zitten als de rest van je lichaam vol zat.

Tattoos verloren hierdoor een afvallige status. Vandaar dat ze steeds meer naar boven verschoven, boven de neklijn.

Als je transgressief wilt zijn – en een hoop rappers willen dat stoere karakter uitstralen – is de laatste grens om over te gaan het gezicht. Een deel hiervan is om ze een rebellen/criminelen allure te geven. Een ander deel is ook om meer artistiek te lijken of te laten zien dat je een vrije geest hebt.

Post Malone heeft al een simpele uitleg gegeven aan alle reporters die hem over zijn gezichtstattoo vroegen: alles om mijn moeder boos te maken.  Maar met uitzondering van Lil Wayne en Wiz Khalifa, twee hartstikke bekende artiesten met veel tattoos, zijn veel hip-hop sterren met gezichtstattoos vaak zogenoemde SoundCloud rappers – jonge, onbekende artiesten die hun muziek gratis op SoundCloud zetten.

Het portret van Anne Frank op de zijkant van je gezicht zetten, zoals rapper en producer Arnoldisdead heeft gedaan, is een makkelijke manier om veel aandacht te krijgen.

Veel tieners doen het om groter te worden op social media. Het is best cliché als je erover nadenkt.

Moeilijk om te missen is de tattoo die Kerwin Frost, lid van de Spaghetti Boys creative collective, op zijn gezicht heeft: een realistisch potlood dat de volledige lengte van zijn rechterwang inneemt.

Nog steeds, verwacht niet dat gezichtstattoos binnenkort ook gebruikelijk op de werkvloer worden. Zij met een gezichtstattoo zijn vaak jong en hebben onconventionele banen. Als het helpt, hij heeft ook geen plannen om er zelf eentje te nemen.

Een gezichtstattoo moet nooit iemands eerste tattoo worden. Toen een 18 jarig meisje binnenkwam met het idee om een tattoo op haar oor te nemen, zag hij dat ze geen andere zichtbare tattoos heeft en heeft hij haar omgepraat om het niet te doen.

“Je moet het verdienen,” zei hij. “Het is een soort overgangsritueel.”

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *