Je gordijnen een goede wasbeurt geven lijkt misschien een hele klus, maar het is belangrijk als je ze in topconditie wilt houden. Niet alleen dragen ze bij tot de esthetiek van een kamer, maar gordijnen helpen ook om stof buiten te houden, dus je zou ze elke week met het bekledingsgereedschap moeten stofzuigen en ze om de paar jaar grondiger moeten schoonmaken.

Door wat tijd opzij te zetten om je gordijnen schoon te maken kun je ze ook langer laten meegaan. Doe je dit niet, dan kunnen de vezels gaan rotten, wat betekent dat je nieuwe zult moeten kopen voor hippe raambekleding.

Om je gordijnen er zo goed als nieuw te laten uitzien, volg je gewoon onze stap-voor-stap schoonmaakgids.

Hoe maak je je gordijnen schoon

witte-gordijnen

  1. Verwijder eerst alle haken en gordijngewichten. Schud om stof te verwijderen.
  2. Week de gordijnen in koud water. Was daarna zorgvuldig, naar gelang de soort stof. Als je met de hand wast, zorg dan dat het wasmiddel goed is opgelost voor je de gordijnen erin onderdompelt. Niet wrijven of wringen.
  3. Spoel grondig uit. Knijp er zo veel mogelijk water uit of gebruik een korte wasmachine centrifuge. Gebruik bij machinewas een programma voor fijne was.
  4. Je moet de gordijnen strijken terwijl ze nog vochtig zijn. Werk in de lengterichting, op de verkeerde kant, en rek de stof voorzichtig uit om te voorkomen dat de naden gaan plooien. Hang de gordijnen op terwijl ze nog licht vochtig zijn, zodat ze op de juiste lengte vallen. Draai of strijk ze alleen als het verzorgingsetiket dat aanbeveelt.
  5. Stof de gordijnrails, ramen en vensterbanken af en maak ze schoon voor je de gordijnen terughangt.

Je gordijnen chemisch laten reinigen

witte-gordijnen

Als je gordijnen groot en zwaar zijn, vind je het misschien gemakkelijker om ze professioneel chemisch te laten reinigen. Als je gordijnen gemaakt zijn van fluweel, velours, chenille, tapisserie, brokaat, wol of zijde moeten ze chemisch gereinigd worden. Hetzelfde geldt voor tussen gevoerde gordijnen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *