Standbeelden worden meestal gemaakt om de rol als symbool te vervullen. Over de hele wereld worden monumenten gebouwd om daarbij een bijzonder leven te eren of een speciale gebeurtenis te gedenken. Ook al zijn de meeste van deze monumenten gemakkelijk te begrijpen en erg duidelijk, zijn sommige beelden merkwaardig te noemen. Meestal zijn dit soort beelden simpelweg te creatief, maar brengen ze nog steeds een boodschap over of zijn ze verbonden met een bijzondere gebeurtenis. Een indrukwekkend, groot beeldhouwerk is een prachtige manier om iets te gedenken en een boodschap aan het publiek over te brengen.

De lijst van de 10 grootste standbeelden ter wereld.

10. London Ink Swimmer

Giant swimmer sculpture in London | London ink, Environmental sculpture, Statue

Bron: Pinterest

Deze 14 meter langen en 3 meter brede beeldhouwwerken van een levensechte zwemmer die door het gras zwemt, op de zuidoever van de Thames tussen de Tower Bridge en City Hall, is ingezonden door de London Ink realityserie.

9. Louise Bourgeois’s Spider

Louise Bourgeois’ 9 meter lange spin, gemaakt van brons, RVS en marmer, staat buiten de Tate Modern, in Londen. Het is een van de zes beelden van de 95 jaar oude “artiest”.

8. Grote Boeddha’s: De Monywa Boeddha

Deze liggende Boeddha van Burma (Myanmar), is een terugkerend thema in de Boeddhistische kunst, die staat voor de Boeddha’s parinirvana – zijn dood en binnenkomst in nirvana. De liggende boeddha van Monywa is hol en mensen kunnen binnen de volle 91 meter afleggen en 9000 kleine foto’s bekijken van de Boeddha en zijn discipelen. Dit is gebouwd in 1991.

7. De Magische Kraan

Bedacht in Aqualand- Cadiz, Spance, lijkt de “Magische Kraan” in de lucht te zweven, met een eindeloze hoeveelheid water. Maar, in werkelijkheid is er een pijp verborgen in de stroom water die de hele structuur omhoog houdt.

6. Oversized Silver Dog, Denver, Colorado

Wakend over het dierenasiel van Denver, ligt de 6 meter hoge hond te glinsteren in de prachtige zon van Colorado. Gemaakt door Laura Haddad en Tom Drugan voor de stad Denver, bestaat Sun Spot uit een stalen skelet van meer dan 90.000 glimmende hondenpenningen die blinken in de zon en dansen in de wind. Deze vriendelijke pup verwelkomt bezoekers voor het dierenasiel én nieuwsgierige toeristen die toch al op de Interstate-25 waren. ’s Avonds wordt Sun Spot geweldig belicht door allerlei LED lichtjes, die deze schat een kleurrijke, hartverwarmende sfeer geven.

5. Monster Saw, Tokyo, Japan

Een van de meest opvallende beeldhouwwerken ter wereld is Monster saw, de enorme, 15,4 meter hoge handzaag met rode hendel die boven de grond uitsteekt, voor de binnenkomsthal van de Tokyo International Exhibition Center (of Tokyo Big Sight). Gemaakt door Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen, trekt deze zaag kunstliefhebbers, nieuwsgierigen en toeristen met gevoel voor humor aan.

4. Dreaming Girl, St. Helen’s, Engeland

Halverwege tussen Liverpool en Manchester, torent het 19 meter hoge gezicht van een slapend meisje uit boven de drukke M62. Met gesloten ogen en een serene uitdrukking lijkt de ‘Dream’ verloren te zijn in een diepe mijmering. Gebouwd op het voormalige Sutton Manor Colliery, staat Jaume Plensa’s kunstwerk voor de toekomst en alles wat mogelijk is.

3. Forever Marilyn, Palm Springs, Californië

Forever Marilyn is een gigantisch standbeeld van Marilyn Monroe, ontworpen door Seward Johnson. Het standbeeld vertegenwoordigt een van de meeste iconische foto’s die ooit van Monroe is genomen, genomen van de film The Seven Year Itch uit 1955. Ingewijd in juli 2011, staat het standbeeld op dit moment in Palm Springs, Californië, nadat hij is verplaatst vanuit Chicago.

2. Die Badende

Hamburg (Duitsland) heeft net “Die Badende” (“De Zwemmer”) verwelkomd, een gigantisch standbeeld van artiest Oliver Voss en rustend in het Binnenalster meer. Het standbeeld van schuim en staal is ongeveer 4 meter hoog en 30 meter lang en zal hier voor tien dagen worden tentoongesteld.

1. Spoonbridge and Cherry

Spoonbridge and Cherry (1985-1988) is het werk van Claes Oldenburg en zijn vrouw Coosje van Bruggen. Deze constructie is gemaakt in een scheepswerf in Nieuw-Engeland vanwege zijn enorme grootte en de complexiteit van het maken van dit beeld. De “Cherry and Spoon” is een van de meeste iconische stukken van de cultuur van Minnesota, en een meesterwerk in de Minneapolis Sculpture Garden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *