Herfst. Een tijd van warme kleuren en koele briesjes… en maar al te vaak verwarrende garderobes. Je hebt het of te warm in zware jassen of te koud in korte mouwen. In plaats van te bevriezen in je zomerkleren, te roosteren in je winterkleren of die twee onhandig door elkaar te mixen, wat dacht je van investeren in een paar degelijke heren herfst outfits?

Dat betekent niet dat je een hele set nieuwe kleren exclusief voor de herfst moet kopen. Sommige stukken zoals jeans werken het grootste deel van het jaar goed. Als je er echter uit wilt zien alsof je weet hoe je je in deze tijd van het jaar moet kleden, moet je een paar herfststukken bezitten.

1. Het seizoen van de laagjes

Met laagjes kun je het onvoorspelbare herfstweer verslaan. Door verschillende dunne laagjes te dragen in plaats van één dikke jas zie je er meer uit als een man en minder als een opgepofte kip.

Dit is zowel praktisch als stijlvol. Het tonen van meerdere zichtbare lagen maakt je visueel interessanter – en dus in het oog springend. Het geeft je ook een manier om je temperatuur te regelen door lagen toe te voegen of af te werpen.

Enkele stukken die je kunt gebruiken om laagjes aan te brengen (niet ALLES in dezelfde outfit) zijn:

2. Warme aardse tinten

Herfst betekent veranderende bladeren, oogstgroenten, enzovoort. De aarde verandert van kleur – je garderobe zou dat ook moeten doen.

Dit is de tijd van het jaar voor gedempte, effen kleuren. Het is geen absolute regel, maar herfstlooks hebben de neiging zwaar te leunen op effen aardetinten. Denk aan donkere tinten groen en oranje of andere eenvoudige, effen schema’s.

Houd de kleuren dus gevarieerd, maar houd ze overwegend effen. Als je eenmaal drie of vier stukken tegelijk draagt, creëert de overlapping ertussen op zichzelf al genoeg patroon.

Hier zijn de kleuren die ik aanraad in je herfstgarderobe op te nemen:

  • Bourgondisch
  • Gebrande sinaasappels & goudtinten
  • Bruintinten
  • Olijfgroen
  • Marine

3. Draag getextureerde stoffen

Een goede manier om je look interessant maar toch gemakkelijk voor de ogen te houden: draag effen kleuren in stoffen met textuur.

Corduroy, wol en zelfs fluweel of suède geven je allemaal een mooi, herfstig gevoel. Ze doen het goed in donkere effen stoffen of in lichtere grijstinten en andere gedempte tinten.

Als extra bonus zijn de meest voorkomende stoffen met een zichtbare textuur aan de dikkere kant van de zaak. Je kunt verwachten dat ze je warm houden op een koele dag zonder dat je overal een overjas overheen moet gooien.

Neem bijvoorbeeld het traditionele sportjack. Kies voor een klassiek, aardkleurig tweed of ribfluweel met grote klepzakken en zelfs elleboogstukken als je die wilt. Je zult je meteen thuis voelen.

4. Kies broeken met warmer materiaal

Over het bovenlichaam kun je gemakkelijk zoveel laagjes aanbrengen als je nodig hebt, maar er is maar beperkt wat je kunt doen om je benen te verwarmen.

Een manier om het onderlichaam behaaglijk te houden in de koelere maanden is over te schakelen op een wollen broek. Zelfs lichte wol houdt wat warmte vast, en stuggere weefsels zijn als een trui voor je onderlichaam.

Als extra bonus zijn wollen pantalons er vaak zowel in de gedempte donkere kleuren als in de weefsels met structuur die we al aanraadden, zodat ze natuurlijk passen in je herfstgarderobe als geheel.

5. Vergeet je ondergoed niet

calvin-klein-ondergoed

Sommige mannen bewaren hun zware ondergoed voor het diepste deel van de winter. Maar door ze vroeg uit te breken kun je lichtere kledingopties langer in roulatie houden.

Als je bijvoorbeeld een zeer lichte, ademende wollen broek hebt waar je dol op bent, schuif er dan een geïsoleerde lange onderbroek onder als het weer koud wordt. Je zult de broek kunnen blijven dragen, en je krijgt de warmte van zowel de buitenste laag wol als de isolerende onderlaag die je tegen wind en koude lucht beschermt.

Winkels in sportartikelen en landbouwartikelen hebben meestal een betere keuze aan isolerende onderkleding dan de meeste warenhuizen.

6. Haal de chelsea boots uit de kast

suède-chelsea-boots

Bron: Bijenkorf

Verruil je zomerse sandalen en lichte veterschoenen voor stevige mooie chelsea boots. Lichte laarzen zijn stijlvol en praktisch nuttig, vooral op regenachtige dagen.

Je zult iets hogere sokken willen bij laarzen, dus zorg dat je die ook hebt. Wol/synthetische mengsels in effen, donkere tinten werken goed – probeer ze als het kan bij je broek te laten passen, hoewel de laarzen ze waarschijnlijk wel zullen verbergen als het niet lukt met je broek.

Laarzen zijn geweldig omdat:

  • Ze geven je meer lengte
  • Door hun stevigheid zie je er mannelijker uit
  • Ze zijn functioneel
  • Weerbestendig

8. Lichte jassen

man-model

De winterjas komt uiteindelijk wel uit. Maar tot er sneeuw valt, blijf je bij lichtere jassen.

Als je op weg bent naar een bar of een casual ontmoeting, zijn een met fleece gevoerd spijkerjasje, een peacoat of een geruite ‘houthakkersjas’ allemaal goede middelzware opties. Deze zijn perfect voor als een trui alleen niet genoeg is, maar een zware winterjas te veel zou zijn.

En op het werk? Voor het grootste deel van de herfst heb je geen jas nodig bij je pakken en stevige sportjassen – die zouden op zichzelf warm genoeg moeten zijn. Ga je in pak naar buiten of naar avondevenementen, dan is een langere wollen overjas ook een waardevolle aanvulling.

Een klassieke Chesterfield of polo jas zijn zowel warm als stijlvol. Een iets informelere optie is de vertrouwde trenchcoat. Zorg er alleen voor dat wat je ook kiest langer is dan de zoom van de jasjes waar je hem overheen draagt. Een colbert dat aan de onderzoom onder een jas uitsteekt ziet er vreemd uit.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *