Heb je een kleine tuin die je graag groter wilt laten lijken? Check dan de 11 tips hieronder.

1. Vermijd grote grasvelden en bestrating

kunstgras-tuin-gemiddelde-grootte

Het lijkt contra-intuïtief, maar grote grasvelden zullen de grenzen van de ruimte benadrukken.

2. Keep it simple

Houd de indeling en de beplanting gedurfd en opvallend. Zo voorkom je dat de tuin rommelig aanvoelt.

3. Laat je tuin ontpoppen

In het verlengde van het bovenstaande punt is het beter dat je tuin zich niet in één keer openbaart, waardoor je precies benadrukt hoe klein hij is. Beschouw je tuin in plaats daarvan als een reis, waarbij je verschillende momenten onthult terwijl je er doorheen en omheen beweegt. Dit zal de illusie van ruimte wekken.

4. Creer zones

tuin-terras-gezellig

Bedenk bij het creëren van deze momenten of zones hoe elk ervan op een andere manier gebruikt en genoten kan worden voor verschillende activiteiten, bv. spelen, zonnebaden, eten met een tuinset, groenten kweken enz. Zo kun je elke centimeter van je tuin optimaal benutten.

5. Gebruik spiegels

Deze truc om de illusie van extra ruimte te geven is bekend en wordt binnenshuis gebruikt; hij is net zo effectief in je tuin.

6. Beplant de muren

Niet alleen is het handig om het oog naar boven te trekken om een kleine ruimte groter te laten lijken, planten op de muren maakt ook vloerruimte vrij voor andere doeleinden. Je kunt ook hangende plantenbakken op verschillende niveaus gebruiken om kleur en diepte toe te voegen.

7. Vermijd omvangrijke struiken

kleine-vijver-tuin

Probeer struiken te vervangen, vooral aan de randen van een tuin.

8. Neem vlonders over de volle breedte en leg planken in de breedte

Dit zal de breedte van de tuin overdrijven. Vermijd echter dat de vlonderruimte te uitgestrekt wordt – zie het in plaats daarvan als een zone binnen de tuin (zie boven).

9. Voeg een nieuwe verdieping toe

Een nieuwe verdieping in je tuin introduceren maakt het ontwerp interessanter en breekt de ruimte, waardoor de tuin in zijn geheel groter aanvoelt.

10. Go big

tuinieren-man

Grote potten, bestrating van groot formaat en zelfs planten met grote bladeren zullen voorkomen dat de tuin pietluttig of druk aanvoelt. Het zal daardoor in zijn geheel groter lijken.

11. Vraag deskundig advies

Als je je een beetje verloren voelt over de beste oplossing voor je tuin, kan een gesprek met een tuinontwerper helpen je gedachten te kristalliseren en je project van de grond te krijgen. Je hoeft niet iemand in te huren om het hele proces te ontwerpen en te beheren – je kunt zelfs baat hebben bij een ontwerpconsult van slechts twee uur.

Een goede tuinontwerper zal met je samenwerken om het beste uit je budget te halen, en advies geven over waar het de moeite waard is in een kwaliteitsproduct te investeren en waar bespaard kan worden. Ze zullen een gedetailleerde kennis van producten en materialen hebben om je te helpen bij je keuze. Ze kunnen advies geven over duurzaamheid, hoe snel materialen zullen verweren, en hebben een scherp gevoel voor de algemene esthetiek. Ze beslissen samen met jou over de beste ontwerp-oplossing voor jou, rekening houdend met hoe je je tuin wilt gebruiken en hoe lang je bereid bent eraan te besteden om hem in de toekomst te onderhouden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *