Voor je rijexamen kunt doen, moet je eerst je theorie-examen gehaald hebben. Daarvoor kan je het beste een theoriecursus inplannen, zodat je het meteen goed leert. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op je examen bij het CBR. In overleg met je instructeur bepaal je de mogelijkheden om een rijexamen aan te vragen. Voordat je een datum kunt krijgen, moet je ook een gezondheidsverklaring hebben. Dit zijn de vragen die je moet invullen. Behalve dat moet je ook toestemming geven aan je rijschool. Zodat ze een examen voor je kunnen boeken. Je doet dit door je rijschool via het CBR toestemming te geven. Je kunt hier meer lezen over hoe je je rijschool kunt machtigen

Wat je moet weten voordat je begint met het auto rijexamen

audi-r8-sport-auto

Voor je begint moet je deze tips kennen:

 • Wees op tijd! Probeer 15 minuten voor het examen aan te komen
 • Je kunt het rijexamen afleggen vanaf 17 jaar. Opgelet! Vanaf 17 jaar kun je het examen afleggen. Ben je geslaagd voor je examen? Dan kun je met een speciaal bewijs (je kunt deze kaart bij de RDW krijgen) tussen 17 en 18 jaar rijden.
 • Voor het examen moet je je identificeren. Neem gewoon je geldige ID of paspoort mee.
 • De examinator zal om een oogtest vragen. Echt eenvoudig hoef je alleen maar een nummerplaat te lezen op een afstand van 25 meter.
 • De examinator stelt technische vragen over de auto. Dit kan buiten de auto of in de auto gebeuren. Standaard vragen, zoals:

– Wat betekenen alle lampjes op het dashboard van de auto?
– Hoe werken je mistlampen?
– Hoeveel bar druk moeten je banden hebben?
– Hoe controleer je het oliepeil?

Wat je moet weten tijdens het auto rijexamen

auto-rijden-man

De bestuurder start zijn auto (vergeet de handrem niet) en rijdt langzaam weg voor een rit van ongeveer 35 minuten. Probeer niet perfect te rijden, niemand is perfect en iedereen maakt tijdens het rij examen een fout. Een groot deel van de proefrit wordt zelfstandig gereden en ongeveer 10 minuten op de navigatie in de auto. De examinator laat de bestuurder zijn eigen gang gaan, de bestuurder moet niet aarzelen om zijn eigen keuzes te maken; besluitvaardigheid is 1 van de te testen onderdelen.
Tijdens het rijden let de examinator op:

 • Beheersing over de auto.
 • Inzicht in veiligheid.
 • Het geven van voorrang.
 • Kijkgedrag

Vervolgens wordt ook een deel van de rit op aanwijzingen van de examinator gereden. Gedurende deze tijd worden tests uitgevoerd, zoals

 • Onafhankelijk route rijden. Je moet tijdens je rijexamen ongeveer 10 minuten met een GPS (navigatie) rijden.
 • Rijden op een snelweg, kruispunten en rotondes

Speciale manoeuvres:

1. Achteruitrijden in een rechte lijn,
2. Achteruitrijden in een bocht,
3. Achteruit inparkeren,
4. Parallel parkeren,
5. 3-punts U-bocht
6. U-bocht,
7. De auto laten versnellen op een heuvel.

Als je de tussentijdse test deed en je vrijstellingen kreeg, dan hoef je de speciale manoeuvres niet te doen. We raden je ook aan steeds kalm te blijven.

Wees voorbereid op je rijexamen

Rijd zelfverzekerd en wees niet bang voor je examinator. We zijn allemaal mensen en we kunnen fouten maken. Probeer de fouten VEILIG op te lossen. Kijk ver vooruit voor andere weggebruikers en pas je snelheid aan als dat nodig is. Maak geen groot probleem in je hoofd als je zakt. Ga een auto theorie inplannen, neem voldoende rijlessen, oefen alle onderdelen goed en doe het examen pas als je denkt dat je er klaar voor bent. Als je twijfels hebt, vraag het dan zeker aan je rijinstructeur.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *