Heb je het gevoel dat je niet kunt ophouden met denken en dat je geest overprikkeld is? Heb je wel eens het gevoel dat je activiteiten die niet te stoppen lijken te willen onderbreken, en geloof je soms zelfs dat je daardoor niet tot rust kunt komen? Begrijpen hoe je de geest tot rust kunt brengen is essentieel als het gaat om het dagelijks welzijn van onszelf.

Of het nu een eenvoudige activiteit is of een verandering in gedrag, er zijn veel dingen die je kunt doen en proberen om je geest tot rust te brengen als je merkt dat je in een toestand van overprikkeling en overpeinzing bent.

10 Manieren om de geest tot rust te brengen

Als het gaat om leren hoe je je geest kunt kalmeren, gaat het vooral om het uitproberen. Wat voor andere mensen het beste werkt, werkt voor jou misschien niet zo goed. Zoek de dingen die je tot rust brengen en grijp naar die dingen terug als je het het meest nodig hebt. Uiteraard kan je ook gebruik maken van supplementen, zoals cbd olie bijvoorbeeld. Dit soort supplementen zorgen ook voor een rustigere gemoedstoestand.

1. Zoek professioneel medisch advies

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Als je er niet in slaagt te ontsnappen aan de chaos van negatieve gedachten en negatieve emoties die door je geest wervelen, dan is het misschien het beste om professioneel medisch advies of een deskundige in te winnen. Er zijn tegenwoordig meer middelen voor geestelijke gezondheid beschikbaar dan ooit tevoren en er zijn tal van steun- en behandelingsmogelijkheden die je kunnen helpen.

Wanneer alle manieren om je geest tot rust te brengen gewoon niet werken, kan er een groter of ernstig probleem aan de hand zijn. Het stigma op geestelijke gezondheid is aan het veranderen, dus je hoeft je niet bezorgd of beschaamd te voelen. Er is ook niet per se iets mis met behandeling zoeken. Net zoals je een bril zou gaan halen als je ogen je in de steek begonnen te laten, zou je behandeling moeten zoeken als je geest je in de steek laat.

2. Organiseer je denken en trek conclusies

Als je al die mentale inhoud eenmaal hebt losgelaten, zou het de bedoeling zijn die te ordenen en tot conclusies te komen over wat je met dit onderwerp wilt doen.

Wil je het aanpakken of laten varen? Wil je hulp vragen of het uitvoeren?

Je gedachten ordenen is iets wat je minstens een keer per week moet proberen te doen om je geest tot rust te brengen. Mijn favoriete dag om mijn gedachten te ordenen is zaterdag, nadat ik er een week vol van heb gehad en een week vol van erover schrijven.

Omdat er veel dingen zijn waar je aan denkt en je geest je graag laat weten over alle lopende zaken die je nog moet afhandelen, eindigt dit met verzadiging en overprikkeling van je geest. Maar als je hem al leeggemaakt hebt, heb je hem al georganiseerd, en door dit te doen kun je ook leren hoe je een agenda of een kalender kunt gebruiken om je geest te vertellen “je kunt nu gaan wijden aan het waarnemen van de werkelijkheid, je verbinden met het heden want de rest is al gepland”.

Sta niet toe dat dingen in je gedachten blijven hangen of blijven hangen. Als iets je dwars zit of er is iets dat je nog moet doen, schrijf het dan op. Het kan een to-do lijst zijn of een “wacht op” lijst, waarop je een lijst maakt van alle dingen waarop je wacht, zoals een pakje dat met de post komt of een telefoontje terug van iemand. Sta niet toe dat deze gedachten gaan broeien en je afleiden als er betere plaatsen zijn om ze te laten rusten.

3. Mediteer

Als je gaat zitten om je aandacht te richten op je ademhaling of op een ander ding waaraan je besluit aandacht te schenken (dat kan het kijken naar een kaars zijn, het luisteren naar de geluiden van de natuur of het voelen van de gewaarwordingen van je lichaam) ben je in staat je geest en je lichaam wat ruimte te geven.

Op dat moment, tijdens het mediteren, kan je geest rusten. Hier komt je geest tot rust en herstelt zich van zijn voortdurende activiteit en geklets. Evenzo voel je je daardoor soms moe en overweldigd omdat je veel tijd in je geest doorbrengt. Mindfulness meditatie is effectief bij het beheersen van emotionele stress, het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de geestelijke gezondheid, en het helpen bij stressbeheersing.

Als dit je veel moeite kost, kun je beginnen met je zintuigen: wat je ziet, ruikt, aanraakt, proeft en hoort. Vele studies hebben aangetoond dat bewust “luisteren” naar stilte, en je er bewust van zijn, je helpt je geest te ontspannen. We zijn overdag gewoon te verzadigd met zoveel geluiden, en je hebt nauwelijks de gelegenheid om alleen te zijn, stil, en in het huidige moment.

Meditatie kan je plek zijn waar je even weg kunt zijn van alle prikkels, en al het lawaai. Of het nu het lawaai in je geest is of het lawaai in de wereld om je heen. Neem de tijd om mindfulness te beoefenen en je geest te laten ontspannen. Mindfulness is eenvoudig: zoek een comfortabele plek om te zitten, geen speciale zithouding nodig. Begin met een paar keer diep adem te halen en grond je aandacht op de adem. Kijk hoe je lichaam ademt en merk de gedachten op die onmiddellijk naar boven komen. Als je geest afdwaalt, haal dan diep adem, en breng hem weer terug naar de adem.

4. Vermijd multitasken

Doe één ding tegelijk om de geest tot rust te brengen. Richt je aandacht op één ding tegelijk. Het is gebruikelijk dat, als je bijvoorbeeld een e-mail aan het beantwoorden bent en plotseling een nieuwe melding op een ander apparaat ziet, je geest gestrest raakt omdat hij probeert aan beide dingen tegelijk aandacht te besteden. Daarom raad ik je ten zeerste aan om meldingen uit te zetten als je iets anders doet.

Als je één ding gaat doen, doe dan alleen dat ding, demp je mobiele telefoon en besteed je aandacht aan alleen dat ding. Het is ook heel typisch dat, terwijl je ermee bezig bent, je gedachten weglopen naar “oh, het eten van de hond”, maar dan herinner je je al weer “het staat al op de agenda, stil!” en keer terug naar waar je eerder mee bezig was.

Het is niet erg dat je aandacht naar andere dingen kan gaan, maar je moet leren dat je hem terug kunt brengen waar hij was. Daarvoor gaat het om het beoefenen van mindfulness en alle technieken om je aandacht op één ding tegelijk te richten.

Als pogingen om je aandacht op maar één ding tegelijk te richten meer stress en geklets in je geest veroorzaken, zet dan een timer. Zeg tegen jezelf: “Oké, ik zal de komende 20 minuten niet op mijn telefoon kijken terwijl ik dit ene ding doe”.

5. Lichamelijke oefening

sporten-man-fit

Ik weet dat het soms moeilijk is en dat je zegt “daar heb ik geen tijd voor of ik heb er geen zin in” maar ga gewoon wandelen, in je straat, loop een blokje om, maak contact met andere dingen dan wat je denkt en beweeg je lichaam. Dit geeft je geest een pauze. Het gaat er niet om de hele tijd te stoppen en te gaan slapen; je geest komt tot rust als je andere dingen doet die niets te maken hebben met het oefenen van je geest. Daar zit de truc.

De beroemdste intellectuelen hielden ervan om te gaan wandelen, van Albert Einstein tot Steve Jobs. Het was hun moment om hun geest tot rust te brengen. Kun je je voorstellen hoeveel activiteit er op elk gegeven moment in hun geest moet zijn geweest? Een korte wandeling moet hun ontsnapping geweest zijn aan al het geklets in hun hoofd. Als je leert hoe je geest en lichaam tot rust kunt brengen, is leren bewegen een goed begin.

Je lichaam bewegen, je lichaam voelen, wat bezigheidstherapie uitvoeren, gaat een tijd zijn waarin je je verstand niet hoeft te gebruiken om dingen uit te voeren, en daar kan het tot rust komen. Lichamelijke activiteit en aerobe lichaamsbeweging is ook een goede manier om te rekken en de spierspanning te verlichten die ontstaat als stressreactie wanneer de geest vervuld is van angstige gedachten.

Als je in staat of gemotiveerd bent, ga dan een stap verder. Ga naar de sportschool, til wat gewichten op, doe wat yoga, ga intensief hardlopen. Het fysieke lichaam heeft invloed op het welzijn van de geest. Fit lichaam, blije geest.

6. Handmatige activiteiten

Handmatige activiteiten zijn hobby’s die de hersenen trainen. Ze zijn heel goed om de geest tot rust te brengen en mensen aan het eind van de dag te helpen ontspannen.

Dit kunnen activiteiten zijn als breien, kleurboeken voor volwassenen, mandala’s tekenen, schilderen, origami, koken, naaien, en puzzels maken kunnen allemaal helpen om stress te verlichten.

In het algemeen neigen deze naar knutselen, maar laat je niet misleiden. Deze helpen de geest tot rust te brengen. Alle hobby’s of activiteiten die je helpen je rustiger te voelen zijn ontspanningsoefeningen.

Denk er tijdens het knutselen aan diep te ademen als je je angstig voelt, dit stelt je in staat je gevoel te resetten en aandacht te schenken aan je handmatige bezigheid, terwijl je tegelijk de frustratie verwerkt van het snel af willen hebben.

Het gaat erom activiteiten te vinden die je graag doet, die je inspireren, die je opwinden en daar zal je geest zich kunnen ontspannen. We proberen niet van het handwerk een carrière te maken of onze competitieve of perfectionistische kant tot onrust te laten leiden. Geniet gewoon van jezelf.

7. Tuinieren

tuinieren-man

Iets anders dat veel helpt is direct in contact komen met de aarde, het is niet de moeite waard om handschoenen aan te trekken. Je moet je ermee bemoeien, je handen met aarde vullen, het gat maken, de plant zaaien, en zaadjes plaatsen. Het contact dat met tuinieren gepaard gaat helpt je geest tot rust te komen, en het is een gevoel dat al sinds de uitvinding van de landbouw deel uitmaakt van de menselijke geschiedenis.

Zelfs de oude Romeinse redenaar Cicero sprak over de geneugten en kalmerende voordelen van een activiteit als tuinieren.

Je hoeft ook niet een hele tuin te hebben. Probeer een levende plant te verzorgen en zorg er dagelijks voor. Gebruik het als je tijd om je hoofd leeg te maken.

8. Lees iets ontspannends

Lezen is niet alleen een productieve bezigheid, het is ook een geweldige manier om ’s avonds voor het slapengaan tot rust te komen of om wat stress te verlichten.

Het hangt ervan af welke genres je ontspannend vindt, maar een goede algemene vuistregel is om je te houden aan boeken die niet te stimulerend zijn. Eenvoudige fictie en zelfhulpboeken zijn een goede plek om te beginnen. Warm wat thee op, zoek je favoriete comfortabele zitplaats, en breng de geest tot rust met een goed boek.

9. Probeer ademhalingsoefeningen

man-haalt-adem-lang-haar

Ademhalingstechnieken zoals lang uitademen kunnen helpen angst te verlichten en wat stressverlichting bieden op het moment dat je het het meest nodig hebt. Diep ademhalen is een van de meer effectieve en gemakkelijke ontspanningstechnieken die je kunt gebruiken als je geest vol gedachten zit.

Hier is een gemakkelijke ademhalingsoefening om je te helpen stress te verminderen. Leg je handen op je buik en voel hoe je buik omhoog komt bij elke inademing en uitademing. Neem hier een paar minuten de tijd om op je ademhaling te letten, en verleng de uitademing bij elke inademing steeds meer, terwijl je de buik voelt zakken. Je kunt deze ademhalingsoefening gebruiken om je te helpen in slaap te vallen en stress te beheersen.

Het vertragen van je ademhaling creëert een kalmerende reactie die helpt de geest te kalmeren van gedachten, beelden, herinneringen en waarnemingen. Het mooie van diep ademhalen en andere ademontspanningsoefeningen is dat ze gecombineerd kunnen worden met de meeste andere suggesties op deze lijst.

10. Schrijf of praat het uit

schrijven-bril-fotos-ipad-koffie-laptop

Je verstand heeft de functie van het verwerken en interpreteren van alle informatie die binnen en buiten je lichaam ontvangen wordt. Je hebt momenteel veel prikkels. Je wordt overprikkeld, en je verstand wil veel dingen tegelijk doen. Het wil interpreteren, denken, conclusies trekken, antwoorden krijgen, en alles wat er in zit oplossen. Ook kom je met nieuwe ideeën, projecten, in afwachting van doelen die je wilt bereiken, en het komt vaak voor dat je het gevoel hebt dat je je geest niet tot rust kunt brengen.

Mijn eerste favoriete oefening is schrijven. Door dat te doen, zeg ik tegen mijn geest dat hij leeg moet worden. Leeg van alles wat ik opgehoopt heb: lopende zaken, zorgen, dromen, verlangens, frustraties, woede, moed, verdriet. Alles wat ik in me kan brengen naar het potlood en papier.

Ik stel me letterlijk voor alsof ik al deze dingen in mijn hoofd heb en dat ik in staat ben om het door te schrijven leeg te maken. Als je niet zo’n schrijver bent, raad ik je aan het toch eens te gaan proberen, want het heeft wel degelijk therapeutische effecten. Je kunt zelfs een mindfulness dagboek proberen. Anders kun je het ook uitpraten. Praten en het loslaten van alle mentale inhoud die je meebrengt helpt veel.

Hoe dan ook, geef je geest een uitlaatklep. Het hoeft niet perfect of goed geformuleerd te zijn. Gooi het er gewoon uit, je kunt de gedachten later bewerken en verbeteren. Als je er een gewoonte van maakt, zal het voelen alsof er een gewicht is weggenomen. Je weet dat je die gedachten niet langer bij je hoeft te dragen zoals je ze op het kladblok hebt achtergelaten.

Jouw beurt

Hoe kalmeer jij je geest? Eventueel met cbd olie van Happy-cbd.com?Wat zijn enkele van je favoriete gewoonten of hobby’s waarmee je je hoofd leeg kunt maken als je merkt dat het in gedachten verzonken is? Deel ze in de reacties hieronder.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *