Je gezondheid is waarschijnlijk het meest waardevolle bezit dat je hebt. Tegenwoordig zijn er meer mensen dan ooit over de hele wereld bezig met hun gezondheid en het op peil houden hiervan. Afgezien van pandemieën en virussen zijn er, ongeacht je leeftijd, genoeg manieren om je lichaam gezond te houden en je immuniteit te verhogen.

Een sterke immuniteit is, hoewel het cruciaal is voor het voorkomen en het bestrijden van ziekten, ook een belangrijk onderdeel van een evenwichtig, gelukkig leven. Wat dit precies met elkaar te maken heeft? De gewoonten, die je aanneemt om je immuniteit te ondersteunen, zijn ook precies de gewoonten die je nodig hebt om een gelukkig, holistisch bestaan te kunnen hebben. Je krijgt zo het beste van twee werelden: je bent sterk en gezond zodat je ziekten en virussen kunt bestrijden en je kunt van het leven dat je is gegeven genieten met een gezond lichaam.

Wat betekent een ‘sterk immuunsysteem’?

fit-man-water

Je immuunsysteem is eigenlijk precies wat het woord al zegt: een systeem. Het menselijk lichaam bestaat uit elf afzonderlijke systemen, die elk hun eigen taak hebben om je lichaam optimaal te laten werken.

Het primaire doel van je immuunsysteem is om je lichaam te beschermen tegen vervelende, hardnekkige bacteriën, die niets liever willen dan je lichaam aanvallen om het vatbaarder te maken voor ziekte of verwondingen. Je immuunsysteem is een soort poortwachter, die bekijkt wat er in je lichaam komt en wat echt buiten moet blijven. Als je immuunsysteem optimaal werkt, maken virussen en toxines geen schijn van kans. Als dat niet zo is, staan de sluizen wagenwijd open en is je lichaam vatbaar.

Je lichaam laat je vrij vaak zien dat je een sterk immuunsysteem hebt. Een voorbeeld hiervan is wanneer je wordt gebeten door een mug. De rode, jeukende bult is een teken dat je immuunsysteem aan het werk is. Het krijgen van de griep of een verkoudheid is een typisch voorbeeld van het feit dat je lichaam er niet in slaagt om de ziektekiemen/bacteriën te stoppen voordat ze binnenkomen. Wanneer je echter herstelt van een verkoudheid of van een griep, is dit het bewijs dat je immuunsysteem de indringer kon elimineren en je lichaam opnieuw kan beschermen. Als je immuunsysteem niet zou werken, zou je nooit over de kou heen komen. Als je ziek bent, kan je lichaam niet optimaal presteren.

Afhankelijk van de aard van wat je onder de leden hebt, kan er als je immuunsysteem niet of niet snel genoeg reageert medicatie nodig zijn om je lichaam een beetje te helpen. Ook dat is normaal. Om deze reden zijn antibiotica ontwikkeld. Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn, die je kunt doen om je immuunsysteem sterk en gezond te houden zoals gezond eten bijvoorbeeld. Bij Diëtistenpraktijk Samen Sterk kunnen ze bijvoorbeeld voeding aanraden die jouw immuunsysteem doet versterken.

Hoe kun je je immuniteit verhogen?

Door een gezonde levensstijl aan te nemen, kun je op een gemakkelijke manier je immuunsysteem verbeteren. Elk deel van je lichaam functioneert beter als het wordt gevoed met gezond voedsel, als je in een positieve omgeving verblijft en maar minimale stress ervaart. Klinkt dit te ideaal? In dit artikel bespreken we enkele eenvoudige tips, die je immuunsysteem kunnen verhogen en die je echt gemakkelijk kunt toepassen.

Dagelijkse gewoontes met langdurige effecten

Door slechte gezondheidsgewoonten te vervangen door goede, kun je een sterk immuunsysteem behouden. Hier zijn een paar kleine dagelijkse gewoontes, die je gemakkelijk kunt aannemen.

  • Was regelmatig je handen en doe dit niet alleen tijdens pandemieën!
  • Eet meer fruit en groenten.
  • Lach vaker.
  • Denk na over waar je dankbaar voor bent.
  • Gebruik zonnebrandcrème.
  • Drink veel water.
  • Controleer regelmatig je bloeddruk.
  • Neem een multi-vitamine.
  • Neem vaker een nagerecht!

1. Stel jezelf vaker bloot aan licht

jacht-zonsondergang

Geniet een paar keer per week van wat zonlicht, maar doe dit wel met mate. Vitamine D is noodzakelijk voor het versterken van je immuunsysteem. Als je niet naar buiten kunt, overweeg dan om als vervanging een vitamine D-supplement in te nemen. Frisse lucht is goed voor iedereen en een verandering van omgeving is altijd een pluspunt. Bij blootstelling aan de zon is het natuurlijk wel belangrijk om je huid goed te beschermen en de juiste factor te gebruiken.

2. Wees mindful

mindfulness-papiertje

Houd stress minimaal, mediteer of bid en gun je hersenen ook eens wat rust. Er komt nooit iets goeds voort uit het hebben van zorgen. Je lichaam zal zich meer ontspannen voelen en bij rust en stilte zich ook gaan verjongen. Stress kan je immuunsysteem aantasten waardoor de eetlust, slaapgewoonten en zelfs de dagelijkse routines kunnen worden beïnvloed.

3. Bevorder de gezondheid van je darmen

Door naar je onderbuikgevoel te luisteren, kun je vaak uitstekende beslissingen nemen… in feite weet je onderbuikgevoel bijna alles. Houd dat dan ook goed in de gaten!

Voedingsmiddelen met goede bacteriën, zoals bijvoorbeeld yoghurt, hebben positieve voordelen voor je gezondheid. Probiotica kunnen ervoor zorgen dat je spijsverteringsstelsel normaal functioneert en ook in balans blijft. 80% van je immuunsysteem bevindt zich immers in je spijsverteringsstelsel, dus is het het beste om je maag en darmen gezond en gelukkig te houden. Als je zelf niet zo goed weet hoe je het beste kunt eten, dan kan je altijd nog een diëtist inschakelen.

4. Krijg voldoende slaap

slapen-koppel

Het is eigenlijk heel simpel: het krijgen van een goede nachtrust doet wonderen. Tijdens je slaap zal je lichaam rusten en zich herstellen. Streef naar 7-9 uren werkelijke slaap per nacht. Het verwijderen van afleiding, naar bed gaan als je moe bent en het elimineren van suikerhoudende voedingsmiddelen laat op de dag, zal je helpen om beter te kunnen slapen.

Tijdens de slaap maakt je immuunsysteem eiwitten aan, die cytokines worden genoemd en waarvan is bewezen dat het een goede nachtrust kan bevorderen. Bepaalde cytokines zullen afnemen wanneer je een infectie of een ontsteking hebt of wanneer je onder stress staat. Bij slaapgebrek kan de aanmaak van deze beschermende cytokinen dus afnemen. Bovendien worden infectiebestrijdende antilichamen en cellen tijdens de perioden dat je niet genoeg slaapt ook verminderd.

5. Dagelijks oefeningen doen

sporten-man-fit

Ja, dagelijks en je hoeft het maar 30 minuten te doen. Het doen van oefeningen helpt bij de preventie van artritis, diabetes, het ontstaan van hartaandoeningen en nog veel meer. Het is ook aangetoond dat lichaamsbeweging verschillende componenten van het immuunsysteem verbetert en versterkt. Meer lichaamsbeweging verbetert ook de kwaliteit van je slaap en het verhoogt de immuunfunctie. Ga wandelen, word lid van een sportschool, vind leuke oefeningen online of maak je eigen routine. Meer bewegen zorgt ook voor een mentale boost en je krijgt er ook een steeds beter humeur van – je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *