Met een industriële keuken creëer je in elk huis een interieurstatement met gedurfd én duurzaam design – om nog maar te zwijgen over hoe aantrekkelijk het eruit ziet. Een keukenontwerp voor een industriële keuken legt de nadruk op een handjevol kritische elementen, die wij in dit artikel nader zullen bekijken. Als ze correct worden ontworpen en als de bouw ervan goed wordt uitgevoerd, kunnen deze keukens heel wat verfijning aan je huis toevoegen.

Misschien heb je al een idee hoe een industrieel keukenontwerp eruit ziet. Laten we dit idee versterken door eens te bespreken wat een industriële keuken nu werkelijk is. Als je van hoge, moderne keukens houdt, dan zullen deze ideeën voor een industriële keuken jouw stijl zeker inspireren!

Wat is een keuken in industriële stijl?

industriele-keuken-bar

Denk vooral aan open, luchtige ruimtes, roestvrij staal, baksteen en beton. Maar de strakke en vrij stijlvolle keukenontwerpen in industriële stijl zijn niet voor iedereen geschikt. Maar als je echt van koken houdt, dan is deze stijl perfect voor jou.

Industriële keukens werden in de jaren 80 en 90, toen het trendy was om een ​​professioneel ogende kookruimte in huis te hebben en industriële gebouwen werden omgebouwd tot appartementen, ineens erg populair. Ontworpen om functioneel en schoon te zijn, zijn industriële keukens ideaal voor diegenen die de keuken als het centrum van het huis beschouwen.

Een industriële keuken is opgebouwd uit elementen van verschillende materialen, zoals zichtbare bakstenen, gepolijst beton en industriële verlichting met gloeilampen. In de meeste industriële keukens vind je ook verschillende tegels. Wees niet verbaasd als je betonlook- of metrotegels tegenkomt!

De mix van verschillende texturen, zichtbare materialen en onbehandelde elementen is echt kenmerkend voor een industriële keuken.

De schoonheid van deze keukenstijl zit hem vooral in zijn ruwe imperfectie. Het leggen van de nadruk op woondecoratie is niet nodig, want het effect van het industriële karakter is al voldoende. Dit betekent niet dat je het gebruik van wat kleuraccenten en roestvrijstalen accenten niet serieus moet overwegen! We bespreken hieronder hoe je deze twee dingen in je industriële keuken kunt opnemen.

Industriële appartementen en keukens in industriële stijl omarmen vooral de stedelijke stijl. Bij industrieel chic draait alles om open ruimtes, beton, baksteen, glas en natuurlijk de functionaliteit in je huis.

Industriële keukens ademen een sfeer uit, die is geïnspireerd op industriële werkplaatsen, oude fabrieken en professionele kookstations. Deze sfeer wordt met de warme gloed van strategisch licht en enkele felle kleuren naar een hoger niveau getild.

Ga voor grijs

Deze look is sterk afhankelijk van het kleurenschema, dat je gebruikt dus kies voor ruwe, industriële kleuren zoals grijs, koper en zwart. Maar in kleinere keukens is het juist het beste om het gebruik van donkere kleuren tot een minimum te beperken omdat hierdoor de ruimte nog veel kleiner lijkt. Kies in plaats daarvan voor een lichte basiskleur zoals bijvoorbeeld wit en decoreer vervolgens met grijze of bruine accenten.

Als het om apparaten gaat, werken roestvrij staal en chroom goed. Maar voor het creëren van een geheel kun je met onze Colourange-service het perfecte fornuis dat bij de kasten en de rest van je keuken past samenstellen.

Zichtbare stukken muur in de keuken

Als je voor een industrieel ontwerp gaat, laat de kwasten dan in de kast liggen! Als de muren in je keukenontwerp kaal en zichtbaar zijn, stop dan even en denk na voordat je met emmers verf aan de haal gaat.

Zichtbare bakstenen of betonnen muren zijn kenmerkend voor de keuken in industriële stijl en het overschilderen ervan zou een belangrijk onderdeel van het ontwerp van de industriële keuken kunnen wegnemen.

Je zou kunnen overwegen om wat open planken aan de muren op te hangen om zo de stijl te versterken en ook meteen voor meer berging te zorgen. Je kunt op deze planken messing of roestvrijstalen afwerkingen gebruiken. Probeer ze te matchen met je keukengerei om zo een meer samenhangend ontwerp van je keuken te kunnen creëren.

Een ander geweldig element om toe te voegen aan de industriële look van je ontwerp is een krijtbord. Dit is om twee redenen geweldig: namelijk de functionaliteit en de ruwe uitstraling, die het aan de ruimte toevoegt.

Houd dingen open en strak

Open en luchtig houden werkt het beste in grote keukens met hoge plafonds, maar kan er net zo indrukwekkend uitzien in kleinere keukens als je je dan maar houdt aan het decoreren met lichtere kleuren. Reflecterende oppervlakken kunnen ook de indruk wekken dat een ruimte groter is, dus roestvrijstalen apparaten kunnen geweldig zijn om de ruimte groter te laten lijken. Dit metaal wordt vaak gebruikt in industriële keukens en kan dus echt bijdragen aan de look.

Probeer ook je apparaten eenvoudig te houden. Een inductiekookplaat kan je keuken een mooi minimalistisch gevoel geven, dat goed past bij de kenmerken van deze trend.

Word functioneel in de keuken

industriele-keuken-wit

Een ander voordeel van het gebruik van open rekken in je keuken in industriële stijl is dat het bijdraagt aan het open en ruime gevoel van de loftkeuken.

Door gebruik te maken van zwevende planken en wandkasten voor de opslag zal de prachtige betonnen vloer nog beter uitkomen (hier vooral geen vinylplaat gebruiken!). Hierdoor voelt het keukenontwerp ruimer aan en heb je toch alle opbergruimte, die je nodig hebt!

Als je op zoek bent naar inspiratie voor de indeling, dan is het ruime ontwerp van industriële keukens vergelijkbaar met de kenmerken van een shaker-keuken!

Hoewel het gebruik van roestvrijstalen afwerkingen zeker een vleugje industriële charme aan je keukenontwerp zal toevoegen, kun je misschien beter natuurlijk materiaal gebruiken voor de rekken. Oud hout past uitzonderlijk goed in keukens in industriële stijl.

Denk erover om het hout op stenen te stapelen. Dit ziet er niet alleen geweldig uit maar het is ook een gemakkelijke touch, die je zelf kunt toevoegen.

Houd het simpel

Grondstoffen, zoals hout en steen, zullen bijdragen aan de kale uitstraling van de industriële stijl. Deze materialen zijn bij binnenhuisarchitecten zo populair geworden dat ze nu een van de grootste trends op het gebied van keukenontwerpen zijn.

Werkbladen, tegels en vloeren van steen of beton zullen goed werken, maar je kunt ook andere materialen zoals hout gebruiken om zo een organische zachtheid toe te voegen. Koper werkt goed voor lampen, kranen en apparaten, maar je kunt het ook integreren in de rest van je meubels door het gebruik van stoelen en tafels met metalen accenten.

Voeg een vleugje kleur toe in de keuken

Over het algemeen zul je merken dat een keukenontwerp in industriële stijl een veelbetekenend kleurenschema heeft. Een donker en neutraal kleurenpalet bepaalt de sfeer. Grijs, wit en matzwart zijn geen onbekenden kleuren in een industriële keuken!

Dit palet is perfect voor het accentueren van accentkleuren en voor het accentueren van stukken in de keuken. Het combineert ook erg goed met hout, zodat je een aantal natuurlijke designelementen in de kamer door gebruik van planken, kasten of zelfs je keukeneiland kunt opnemen.

Zwarte stenen werkbladen, een witte visgraat achterwand en zichtbaar metselwerk staan prachtig in het keukenontwerp. Voeg een aantal prachtige stukken hout toe, met hier en daar stalen en koperen accenten. Deze accenten kunnen worden verwerkt door middel van deurklinken, kranen en verschillende fittingen.

Overweeg ook om een vleugje kleur toe te voegen om zo de look helemaal af te maken. De trend om felgekleurde barkrukken in de keuken neer te zetten past perfect bij het industriële design! Overweeg ook om wat planten in de keuken te plaatsen. Dit voegt niet alleen wat groen toe aan het keukenontwerp, maar het biedt ook veel kleuren als je bloemen bloeien!

Houd dingen zichtbaar

industriele-keuken-modern

Een industrieel ontwerp is zo uniek omdat het vertrouwt op zijn eenvoud. Zichtbaar metselwerk voegt aan elke ruimte een moderne, stedelijke esthetiek toe en combineert prachtig met een kenmerkende muur in de keuken of bijvoorbeeld in de eetkamer. Als je geen metselwerk hebt om bloot te leggen, kun je dezelfde look krijgen met bakstenen bekleding of behang.

Om de stijl aan te vullen, kun je kastdeuren verwijderen om zo open planken te creëren en pannen kun je in rekken aan je muur of boven een eiland ophangen. Zichtbare verlichting past ook goed bij deze look, dus kale gloeilampen en lange hangende draden kunnen een stijlvol alternatief zijn voor meer decoratieve armaturen. Alle blootliggende draden moeten wel volledig worden gecontroleerd door een elektricien om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik.

Keukentextuur

Inmiddels kennen we de belangrijkste kenmerken van deze keukens. Zichtbaar metselwerk, beton, steen en een over het algemeen ruwe of rustieke esthetiek. Het belangrijkste bij het industriële keukenontwerp zijn de onvolkomenheden – de scheuren en het karakter van de materialen.

Als je het toch leuk vindt om over een muur in je huis te schilderen, overweeg dan het gebruik van inktachtige, donkere kleuren. Het interieurontwerp van de donkere keukenstijl past prachtig bij industriële keukens.

Ontwerp van keukenverlichting

industriele-verlichting

Verlichting is van cruciaal belang in deze keukenontwerpen. Slecht verlichte keukens met een donker kleurenpalet zullen overweldigend donker zijn. Het is dus essentieel om verlichting te gebruiken om zo de ruimte op te fleuren en om de kenmerken van het keukenontwerp nog verder te benadrukken. Wanneer je keuken veel raam heeft dan kan je het licht daarvan altijd nog aanpassen met houten jaloezieën van Veneta.com.

Conclusie

Het toevoegen van een industriële keuken aan je huis is een geweldige manier om het beste uit de ruimte te halen! Een moderne industriële keuken is elegant en toch ook retro.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *