Wordt je kind binnenkort achttien jaar? Dan is hij nu nog meeverzekerd op de zorgverzekering van jou of die van je partner. Vanaf de dag dat je zoon of dochter jarig is, komt hier verandering in. Iedereen van achttien jaar en ouder die in Nederland woont of werkt, is namelijk verplicht om zichzelf te verzekeren voor zorgkosten. Omdat kinderen zich hier nog niet al te veel mee bezighouden, wil jij je kind hier misschien een handje bij helpen. Daarom vertellen wij je hier alles wat je moet weten over een zorgverzekering als je kind achttien jaar wordt.

Basisverzekering is verplicht

Als je kind zichzelf moet verzekeren voor zorg omdat hij binnenkort achttien wordt, moet hij minimaal een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorgkosten die je kind maakt. Met de basisverzekering is je kind onder meer verzekerd voor de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen, medische specialisten en ziekenvervoer. De inhoud van het basispakket wordt ieder jaar door de overheid bepaald. Vandaar dat de dekking van deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is.

Overweeg aanvullende verzekeringen

homer simpson road GIF

Naast de basisverzekering kan je kind zijn zorgverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Zo kan hij bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie of een tandartsverzekering afsluiten. De kosten voor fysiotherapie en de tandarts vallen namelijk niet binnen de dekking van een basisverzekering. Omdat je kind beter verzekerd is als hij zich aanvullend verzekert, stijgen de kosten van zijn zorgverzekering. Overweeg daarom of het verstandig is om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor je kind.

Hoe zit het met eigen risico?

Als je bezig bent met een zorgverzekering aanvragen 18 jaar voor je kind, kom je ook in aanraking met eigen risico. In Nederland geldt namelijk een verplicht eigen risico voor zorgverzekeringen. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je kind de eerste 385 euro zelf betaalt als hij zorg nodig heeft. Naast het verplicht eigen risico kun je ook nog voor een vrijwillig eigen risico kiezen. Deze staat standaard op nul euro, maar kan verhoogd worden naar 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Door je vrijwillig eigen risico te verhogen, daalt de premie. Het nadeel hiervan is dat je kind opdraait voor een groter deel van de zorgkosten. Voor aanvullende verzekering geldt overigens geen eigen risico.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

laptop-man

Een zorgverzekering afsluiten is niet bepaald lastig. Wie online op zoek gaat naar zo’n verzekering voor zijn kind, kan er vrijwel direct eentje afsluiten. Loop alleen niet te hard van stapel, want het is belangrijk dat je kind goed verzekerd is. Vergelijk verzekeraars daarom met elkaar voordat je een keuze maakt. Voor het maken van een vergelijking kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Zo’n site laat je snel zien wat de beste zorgverzekering voor je kind van 18 is. Staar je overigens niet blind op de prijs, maar lees ook de polisvoorwaarden goed door.

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen

Aangezien kinderen van achttien vaak nog geen bijzonder hoog inkomen of veel vermogen hebben, komen zij vaak in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de overheid om de zorgverzekering te betalen. Komt je kind hiervoor in aanmerking? Vergeet dan niet om een aanvraag in te dienen. Zorgtoeslag ontvang je namelijk niet automatisch.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *