Als je geen perfect zicht hebt maar je ogen zijn verder gezond, kun je kiezen tussen een bril en contactlenzen. Aan beide zitten positieve en negatieve kanten. Je keuze hangt af van je levensstijl en je persoonlijke voorkeur.

Brillen

scherpte-bril

Er zijn twee soorten brillen. Enkelvoudige brillen corrigeren problemen met de verte en multifocale helpen bij problemen met de verte en met bijziendheid, zoals lezen.

Multifocale glazen zijn er in verschillende vormen:

Bifocale hebben correctie op de bovenste helft van de glazen voor de verte en op de onderste helft van de glazen voor het lezen.

Trifocale brillenglazen hebben drie gebieden. Er is de bovenste helft voor de verte, de onderste voor het lezen, en een derde gebied ertussen voor het middenzicht.

Multifocale brillenglazen zijn bifocale en trifocale brillenglazen zonder scheidingslijn. Ze hebben een vloeiende overgang tussen de zichtgebieden.

Vroeger werden brillen van glas gemaakt. Nu zijn de meeste van plastic gemaakt. Kunststof glazen zijn lichter en kunnen behandeld worden met coatings om je ogen te beschermen. Maar plastic heeft meer kans op krassen dan glas.

Andere glazen kunnen aan specifieke behoeften voldoen:

Polycarbonaat of Trivex glazen zijn geweldig als je, of een kind, aan sport doet. Of, als je een aandoening hebt waarbij je beter uit één oog ziet, kunnen deze helpen je “goede” oog te beschermen. Deze veiligheidsglazen zullen minder snel versplinteren bij stoten.

Hoge index lenzen bieden extra visuele correctie. Deze plastic lenzen zijn dunner en lichter dan de typische standaard lenzen.

De voordelen van een bril

 • Een bril is gemakkelijk. Je zet ze op en gaat. Je hebt geen speciale schoonmaakmiddelen nodig, en ze hebben niet veel verzorging nodig.
 • Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan monturen die bij je stijl passen. Als je zicht gelijk blijft, hoef je je bril niet vaak te vervangen.
 • Ook hoef je niet aan je ogen te zitten. Je kunt je bril gemakkelijk afzetten en weer opzetten wanneer je maar wilt.

De nadelen van een bril

Ze kunnen het zicht vervormen, vooral aan de rand van het glas als je een sterk voorschrift hebt of astigmatisme. Het kan ook moeilijk zijn om in de verre periferie of de zijkanten van je zicht te zien, afhankelijk van het montuur dat je kiest. Misschien vind je het gewicht van de bril op je neus of de druk op je oren niet prettig. Sommige mensen vinden het niet mooi hoe ze er met bril uitzien. Veel mensen hebben moeite zich aan multifocale glazen aan te passen.

De glazen kunnen beslaan en spatten in de regen. Ze zijn misschien niet de beste keuze voor sport of andere activiteiten.

Contactlenzen

Contactlenzen zijn dunne schijfjes van plastic of glas die direct op je oog zitten om het zicht te corrigeren. Er zijn twee soorten — zachte en harde, ook wel gasdoorlatend genoemd.

Zachte contactlenzen zoals de Air Optix Aqua, gemaakt van zacht plastic, zijn de meest populaire soort. Ze zijn comfortabeler dan harde contactlenzen omdat ze meer water vasthouden en niet direct op het hoornvlies zitten.

Er zijn verschillende soorten zachte contactlenzen:

 • Lenzen voor dagelijks gebruik: Deze draag je overdag en maak je ’s avonds schoon. Je vervangt ze elke maand of elke week (maandlenzen of weeklenzen).
 • Dagelijkse wegwerplenzen: Je draagt deze lenzen maar één dag en gooit ze daarna weg.
 • Dag-en-nacht lenzen: Deze lenzen kun je ’s nachts dragen. Haal de lenzen minstens een keer per week uit om ze schoon te maken.

Harde lenzen zijn duurzamer dan zachte. Ze zijn gemakkelijker te verzorgen maar kunnen minder comfortabel zijn. Ze geven vaak beter zicht bij aandoeningen als astigmatisme (wanneer je oog meer ovaal dan rond is) en kunnen een goede keuze zijn als je allergieën hebt. Zachte lenzen zijn veel makkelijker in gebruik en voelen prettiger aan op het oog.

Er zijn ook bifocale en multifocale contacten in zowel zachte als harde lenzen verkrijgbaar. Deze corrigeren tegelijk dichtbij en veraf zicht.

De voordelen van lenzen

 • Ze geven je natuurlijker zicht dan een bril. Ze bewegen mee met je oog, en niets blokkeert wat je ziet. Ze beslaan niet en worden niet nat als het koud of regenachtig is.
 • Contactlenzen zitten niet in de weg als je sport.
 • Je kan de kleur van je ogen aanpassen met bijvoorbeeld FreshLook Colorblends

De nadelen van contactlenzen

 • Ze hebben veel meer verzorging nodig dan een bril. Je moet ze op de juiste manier schoonmaken en opbergen. Je kunt ooginfecties oplopen als je je contactlenzen niet goed schoonmaakt of je handen niet wast voor je ze aanraakt.
 • Als je een hoog astigmatisme hebt, kan je zicht wazig worden als de lenzen ronddraaien.
 • Torische contacten, een type alleen voor astigmatisme, zullen minder snel ronddraaien, maar deze lenzen zijn duurder.
 • Als je ouder bent dan 40, moet je misschien nog steeds een leesbril met contactlenzen dragen.
 • Het kan meer tijd vergen om aan het dragen van contactlenzen te wennen. Ze vereisen meestal meer nazorg bij je oogarts.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *