Of het nu om wereldwijde pandemische redenen is of anderszins, we brengen veel tijd thuis door. Hoe duurzamer je het kunt maken, hoe gezonder je directe omgeving zal zijn! En kleine veranderingen in je gedrag, producten of consumptiegewoonten zullen een groter positief effect hebben op de planeet.

Hier zijn 9 eenvoudige manieren om je huis te verduurzamen.

1. Maak je eigen schoonmaakproducten

Als het gaat om groen schoonmaken, staat witte azijn op het punt je beste vriend te worden. Met een beetje ellebogenwerk kun je alles aanpakken, van je stinkende vuilnisbak tot je schimmeldouche en je met vet besmeurde kookplaat – en dat alles zonder blootstelling aan giftige chemicaliën.

2. Gebruik purschuim om gaten en randen op te vullen

Nu tijdens de energiecrisis is het super belangrijk om zo min mogelijk energie te verbruiken. Met pur schuim kun je om tocht te voorkomen de kozijnen van ramen en deuren afdichten. Ook is purschuim een geschikt middel om kieren en naden overal in huis snel op te vullen en dicht te maken. Dit levert een betere isolatie bij jou thuis op, waardoor je natuurlijk ook minder energie hoeft te verbruiken en kan besparen op je energierekening.

3. Laat je tuin groeien

green plant

Probeer je eigen voedsel te kweken – en maak je geen zorgen: het is gemakkelijker dan het lijkt! Plant gewoon een paar zaadjes in een hoekje van je tuin – of, als je een appartement bewoont, op je veranda of vensterbank. Je hebt geen hectare nodig: slechts een paar vierkante meter kan genoeg ruimte bieden om een overvloed aan kruiden, fruit en groenten te kweken.

4. Steun duurzame energie

Als je eigenaar bent van je huis, kijk dan of je zonnepanelen kunt aanschaffen. Als je dat niet doet, of als een installatie gewoon niet haalbaar is, kun je toch een verschil maken door je energiebedrijf te vertellen dat je je energie uit 100% hernieuwbare bronnen wilt halen. En vergeet niet het licht uit te doen als je een kamer verlaat. De kleine dingen tellen echt op!

5. Ontkoppel elektronica

moderne-woonkamer-tv-muur

Gebruik stekkerdozen om het gemakkelijker te maken verschillende dingen tegelijk uit het stopcontact te halen, en maak er een gewoonte van om dingen die je niet dagelijks gebruikt uit het stopcontact te laten.

6. Deel je mening

Spreek met mensen in je omgeving over waarom je gepassioneerd bent over natuur en milieu-rechtvaardigheid, doe mee aan klimaatprotesten, steun groepen of coalities die leunen op macht in aantallen om verandering teweeg te brengen. Of deel gewoon je eigen positieve acties met vrienden en familie om hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

7. Eet groener

Het eten dat je elke dag eet heeft een enorme invloed op de planeet. Met een duurzaam dieet kom je al een heel eind. Kiezen voor biologisch, lokale boeren steunen, en je vleesconsumptie afbouwen of in ieder geval verminderen zal absoluut een verschil maken. Het is ook belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan: probeer je boodschappen te plannen en composteer wat je niet gebruikt.

8. Recycle

text

Afvalrichtlijnen kunnen verwarrend zijn, dus neem contact op met je plaatselijke afvalverwerker om precies te weten te komen wat ze accepteren. Bekijk ook onze tips over hoe te recyclen, en wees verbaasd dat sommige dingen die je plichtsgetrouw in de vuilnisbak hebt gegooid (zoals yoghurtbekers) worden verbrand of in balen verpakt en naar derdewereldlanden gestuurd.

9. Laat bomen planten

Bomen helpen ons klimaat te stabiliseren door vervuiling te absorberen en koolstof vast te leggen, terwijl ze zuurstof creëren die kan worden ingeademd. Ze reguleren ook de temperatuur, bieden habitat aan wilde dieren, hebben een positieve sociale invloed, en nog veel meer. Het zijn duidelijk vrienden die het waard zijn om in onze hoek te houden. Dus plant vandaag nog een boom!

10. Wees bewust op je waterverbruik

Slechts 0,4% van het water op aarde is zoet water, en daarvan wordt elke dag veel te veel verspild. Je kunt een enorme impact hebben door je waterverbruik te verminderen, korter te douchen, lekkende leidingen in huis te repareren of zelfs iets zwaars in je toiletreservoir te stoppen om de hoeveelheid die door de afvoer wordt gespoeld te verminderen.

We hopen dat deze eenvoudige ideeën je inspireren en je klaar maken voor een duurzame levensstijl!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *