Frankrijk is trots eigenaar van de mooiste kastelen in heel Europa. Hier hebben we 10 van onze favoriete, o zo romantische en dromerige, Franse kastelen om te bezoeken opgesomd. Je zou ze zeker allemaal moeten opzoeken tijdens je tripje naar Frankrijk. Kijk maar en geniet!

10. Chateau de Foix

Dit overdreven verstevigde kasteel van Foix is een belangrijke toeristische trekpleister en wordt gezien als het middelpunt van de Katharen. Hij is in de Middeleeuwen gebouwd en is publiekelijk bekend geworden in 987. In 1034 werd het kasteel de hoofdstad van de Provincie van Foix en speelde het een allesbeslissende rol in de middeleeuwse militaire geschiedenis. Gedurende de volgende eeuwen warden er continu torens toegevoegd om goed over het kasteel te kunnen waken. De twee vierkante torens dienden als politieke en civiele gevangenis voor vier eeuwen lang, tot 1862, en waren al in de 11de eeuw gebouwd. De meest recente toren is de ronde toren, gebouwd in de 15de eeuw. Het kasteel is sinds 1840 uitgeroepen tot een monument historique door het Franse Ministerie van Cultuur.

9. Chateau de Tarascon

Het Kasteel van Tarascon, op de oever van de Rhone Rivier, is op sublieme wijze behouden en daarmee een van de mooiste middeleeuwse kastelen in Frankrijk en Europa. Het kasteel is gebouwd in de 15de eeuw door de Hertogen van Anjou. Het kasteel is architectonisch mooi compact en wordt volledig omgeven door de rivier de Rhone. Het Chateau is een waar pareltje om te zien, met onuitgesproken muren met maar een paar ramen om wat licht door te laten. De muur en de torens, omgeven door een adembenemend landschap met wateren, zijn even hoog wat toegevoegd aan het solide uiterlijk van het kasteel.

8. Chateau de Vincennes

Chateau de Vincennes

Oprecht een overweldigend uitzicht, het Chateau de Vincennes, een massief Frans koninklijke kasteel uit de 14de en 17de eeuw in het dorp van Vincennes, oostelijk van Parijs en tegenwoordig de suburb van de metropolis. Net als vele andere beroemde kastelen, was dit oorspronkelijk een jachthuis, gemaakt voor Lodewijk VII rond 1150 in het bos van Vincennes. De structuur is onwijs ruimtelijk, met verstevigde muren en ronde torens.

7. Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Zonder twijfel een van de meest pittoreske structuren in heel Europa. De Mont-Saint-Michel is bijna op zichzelf een stad te noemen. Gebouwd in de 8ste eeuw op een rotsachtig eiland, in de buurt van de Noordkust van Frankrijk in Normandië. Zijn unieke positie op een eiland, maar 600 meter van het land af, zorgt ervoor dat tijdens eb vele pelgrims de abdij probeerde te bereiken. Net zo goed maakte deze ligging het kasteel makkelijk te verdedigen, door de vloed die zijn aanvallers zou verdrinken of laten stranden.

Mont Saint-Michel (een eiland commune) is een van Frankrijks meest herkenbare bezienswaardigheden, is onderdeel van de UNESCO lijst van Werelderfgoed én heeft meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar.

6. Chateau d’Usse

Dit prachtige kasteel neemt de zesde plek in van de 10 beste Franse kastelen om te bezoeken. Chateau d’Usse, aan de rand van het Chinon bos en over de Indre Vallei kijkend, was voor het eerst verstevigd in de elfde eeuw door de Normandische seigneur van Ussé, Gueldin de Saumur, die het fort omringde met een omheining op het hoge terras. Vanwege de droomachtige, flamboyante, Gothisch/Renaissance uiterlijk van het kasteel, wordt hij vaak het kasteel van Doornroosje genoemd.

5. Chateau d’Amboise

Gelegen in het midden van de Val de Loire vallei in Ambroise. Het kasteel is gebouwd aan het einde van de 9de eeuw aan een spoorweg boven de Loire revier. Tijdens de regeerperiode van Koning Charles VIII en Koning François I (laat in de 15de eeuw), werd dit middeleeuwse kasteel van Ambroise herplaatst door de koninklijke dienaren. Het chateau zakte weg vanaf de tweede helft van de 16de eeuw en een groot deel van de binnengebouwen waren later gesloopt, maar sommige bleven bestaan en werden zelfs gerestaureerd, samen met de verdedigingsmuren- en torens.

4. Chateau de Chantilly

Het historische chateau, Château de Chantilly, ligt in Chantilly, Parijs. Dit prachtige chateau bestaat uit twee naast elkaar liggende gebouwen: de Petit Château gebouwd rond 1560 voor Anne de Montmorency, en de Grand Château, wat verwoest was tijdens de Franse Revolutie en herbouwd was in de jaren 1870-1879.

Het Chateau was oorspronkelijk gebouwd in 1528–1531 voor Anne de Montmorency door Pierre Chambiges. Er zijn veel interessante stukken geschiedenis van de 17de eeuw die te maken hebben met het chateau. Elke twee jaar is een spectaculaire vuurwerkwedstrijd, de Nuits de Feu, gehouden in de tuinen van het Chateau. Dit populaire event trekt vele bezoekers uit de buurt, uit Parijs en van over de hele wereld.

3. Chateau de Chenonceau

Een van de meest bekende en spectaculaire kastelen in de Loire vallei. Deze chateau is een perfecte illustratie van de Verlichting, met dank aan zijn originele ontwerp, meubels, decoraties, verzamelingen, maar ook als het ging om het lot, aangezien het geliefd werd, gerund werd en beschermd was door exceptionele vrouwen die terug te vinden zijn in de geschiedenisboeken.

Het Chateau was gebouwd in de 11de eeuw aan de Cher rivier. Het kasteel is eigendom geweest van velen, voordat het werd gegeven aan Diane de Poitiers (minnares van Koning Henry II). Diane de Poitier heeft de château gered van vernietiging tijdens de Franse Revolutie door de Revolutionaire Garde, aangezien het een essentieel punt was voor reizen en commercie als de enige brug over de rivier in vele kilometers.

2. Chateau de Chambord

Chateau de Chambord

Château de Chambord is een van de meest fascinerende chateau’s en de grootste in de Loire Vallei. Hij bevindt zich in het hart van Europa’s grootste bospark, Chambord. Daarnaast is het ook nog een baken van de Renaissance. Hij was gebouwd voor Koning Francis I als jachthuis en zodat hij dichterbij zijn minnares kon zijn. Het is een van ’s werelds meest herkenbare châteaux, vanwege zijn erg opvallende architectuur afkomstig uit de Franse Renaissance, dat perfect blend met de traditioneel middeleeuwse Franse vormen.

1. Versailles

Versailles kasteel

Het Paleis van Versailles ligt ongeveer 20 km ten zuidwesten van de Franse hoofdstad Parijs. Toen de château was gebouwd in 1624, was Versailles een klein dorp. Tegenwoordig is deze buurt echter een heuse suburb van Parijs geworden. Het paleis is gebouwd als een klein jachthuis voor Lodewijk XIII in 1624. Acht jaar later breidde hij zijn chateau uit en werd deze structuur de kern van zijn nieuwe paleis. Later breidde zijn opvolger het paleis nog verder uit en werd het zo een van de grootste paleizen in de wereld. Hierdoor kon hij zijn wens om een nieuw koninklijk centrum te maken realiteit. Versailles is daardoor niet alleen bekend als een gebouw, maar ook als symbool van de absolute monarchie van het  Ancien Régime.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *