Veel mensen denken dat je geen motor kunt rijden als je kinderen hebt. Niets is minder waar! Een motor is juist best handig en kan je veel tijd besparen. Toch zijn er wel wat puntjes om rekening mee te houden als je kinderen hebt. Zeker als je je kind mee wilt nemen op de motor. Hier vind je 5 slimme tips.

Tip 1. Neem jonge kinderen niet mee op de motor

motor-kind

Jonge kinderen zijn kwetsbaar. Ze kunnen zich ook lang niet altijd goed vasthouden. En er zijn nu eenmaal geen echt veilige kinderzitjes voor op een motor. Jonge kinderen kun je dus niet op een veilige manier meenemen op de motor. Meestal wordt een minimum leeftijd geadviseerd van 10-12 jaar, al is er geen wettelijke minimumleeftijd.

Tip 2. Zorg voor beschermende kleding

Als ouder ben je verantwoordelijk voor jezelf en voor je kind. Het is daarom belangrijk dat je iedereen die op de motor rijdt goed beschermd. Een ongeluk zit in een klein hoekje en goede motorkleding kan veel ellende voorkomen. Daarom zorg je voor een gevoerde motorjas en een veilige broek. Natuurlijk kies je ook voor een goede motorhelm. Gaat je kind ook mee op de motor? Dan zorg je voor je kind ook voor beschermende kleding en een passende helm. Kies niet voor een helm ‘op de groei’, want een te losse helm biedt minder bescherming en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Tip 3. Laat je niet verleiden tot slordigheid

oranje-zwarte-motor

Vooral in de warme zomermaanden zie je vaak motorrijders in een spijkerbroek of zelfs in korte zomerkleding rijden. Dit is echter buitengewoon gevaarlijk. Als je sneller dan 30 km/h rijdt en je komt ten val, kun je flinke brandwonden oplopen zonder beschermende kleding. Dit nog afgezien van grotere kans op botbreuken en dergelijk letsel. Laat je dus niet verleiden tot slordigheid en zorg dat iedereen die op de motor rijdt altijd afdoende veilig gekleed is. Zelfs als het warm is of als je haast hebt.

Tip 4. Zorg voor een eigen zitplaats met voetsteunen

Zoals eerder gezegd, kun je jonge kinderen beter niet meenemen op de motor. Bij grotere kinderen kan dat wel. Zorg dat je kind een eigen zitplaats heeft. Bij voorkeur ga je voor een kinderzit voor op de motor, maar een verlengd zadel waar je met twee personen op kan, is ook een mogelijkheid voor grote kinderen. Zorg ook altijd voor voetsteunen voor je kind! Het zitten met opgetrokken benen is anders erg vermoeiend en je kunt wel bedenken wat er gebeurt als je kind met zijn benen/voeten de grond raakt.

Tip 5. Oefen goed

Je kind meenemen op een motor doe je bij voorkeur niet meteen op een drukke weg of snelweg. Ga eerst oefenen op een rustige plek, waar je ook langzaam kunt rijden. Bij voorkeur oefen je samen met iemand anders, die kan zien of je kind achter je goed en veilig zit. Door te oefenen kan je kind goed leren hoe je het handigst op de motor zit. Maak daarna pas wat korte ritten, voordat je misschien aan grotere ritten begint.

Een kind meenemen op de motor kan prima. Het is een handig vervoermiddel, zeker als je in en regio woont met veel files en drukte. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt voor een veilige situatie. Met deze 5 tips gaat dat zeker lukken!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *