Voor een sneakerliefhebber zijn ‘neppe’ Nike taboe. No go. Echt onmogelijk. Hoe dope ze ook zijn. Nep is nep. Toch trapt bijna iedereen er wel eens stiekem in, en wordt op straat geconfronteerd met het feit dat de Nikes misschien wel nep zijn. Schande en een hoop geld verspild. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe herken je neppe Nike schoenen? Wij vertellen je er alles over.

Niet slechts één indicator

Allereerst: er is niet één vaste indicator waarop je kunt baseren dat een Nike sneaker nep is. We horen dit te vaak. Het moet altijd worden aangegeven door een gestikt maatlabel, het is altijd te zien aan hoe Nike op de achterkant van de hiel staat geschreven of een van de maten in het maatlabel moet altijd de lijn raken. Onzin. In alle gevallen zijn er uitzonderingen. En dat zijn er veel. Nike heeft zo veel verschillende Nike Air Max 1’s uitgebracht en ze verschillen allemaal in detail. Zowel in de vorm van sneakeronderdelen, de afwerking van stiksels en naden, als de lay-out van maatlabels. Bij sommige indicatoren, zoals een verkeerd maatlabel of verkeerd materiaal, moet je meteen afhaken. Bij andere indicatoren, zoals slecht stikwerk, hoeft dat niet meteen alarmerend te zijn. Niet alles is netjes afgewerkt in de Nike fabriek.

10 manieren om neppe nikes te herkennen

Er is dus niet één alleszeggende indicator. Het is een combinatie van indicatoren. Het verschilt per paar Nike Air Max 1 welke indicatoren van toepassing zijn. Dat maakt het lastig. Helaas zijn er zeer goede vervalsingen op de markt, dus wees alert. Op basis van één foto kunnen we bijvoorbeeld nauwelijks het verschil zien tussen een echte en neppe Nike Air Max. Hoe dan ook, met de onderstaande 10 tips voor hoe je een neppe Nikes kunt spotten, zou je een heel eind moeten komen.

1. Materiaal en kleur

Vraag altijd om getagde foto’s. Een foto met het naamkaartje van de verkoper, idealiter met de datum erop. Vergelijk de getagde foto’s met andere beschikbare foto’s van deze sneakers om er zeker van te zijn dat de materialen overeenkomen. Andere foto’s kun je vinden via Google Afbeeldingen. Zijn er andere materialen gebruikt of verschillen de kleuren? Sla de deal dan meteen over. Je kunt veel nepparen gemakkelijk herkennen aan het gebruik van verkeerde kleuren. Soms is het listiger en gaat het om details.

Op deze foto’s van deze neppe Nike Air Max 1 Ben Drury Hold Tight kun je zien dat het spatbord niet van 3M materiaal is gemaakt. Gemakkelijke pas!

2. Plaatsing van het grote Nike logo

We zien dat bij namaak Nike Air Max 1a de swoosh, het Nike logo, vaak te laag is geplaatst en/of afwijkt van het origineel. De swoosh reikt normaal gesproken tot aan de voering van de hiel. Je kunt eenvoudig googlen of dit ook het geval is bij deze originele release. Wijkt de swoosh bij jouw paar af? Dan is dit een goede indicator dat het paar nep kan zijn. Controleer daarom de andere indicatoren extra goed.

nep-nike-logo-schoen

3. Vorm van de hiel

De hiel van een originele Nike schoen moet gebogen zijn en het tussenzoolstuk moet recht zijn. Daarnaast is de hak stevig. De vorm van de hak wijkt vaak af bij nep paren en dit is voor ons een van de belangrijkste indicatoren. Bij namaak Nike schoenen zie je vaak dat je de hiel makkelijk naar binnen kunt drukken en het deel van de tussenzool loopt ook schuin naar binnen. Is dit bij jouw paar ook het geval? Controleer dan de andere indicatoren extra goed.

Bij deze neppe Nike Air Max 1 zien we duidelijk dat de zool schuin naar binnen loopt en dat de hak die vorm volgt. Nep!

nep-nike-schoen-hiel

4. Tong

We zien vaak dat een neppe Nike Air Max 1 de tong korter heeft dan het originele paar. Ook het Nike label op de tong is vaak net korter of niet netjes over de bovenrand van de tong gestikt. Zie jij ook afwijkingen? Check dan via Google of dit zo hoort of dat de sneakers gewoon nep zijn.

Hieronder zie je dat de tong van de schoen veel te kort is.

korte-tong-nep-nike

5. Neus

Het rubberen lipje van namaak Nike zien er meestal uitstekend uit. Wel zien we dat de neus soms iets afwijkt. Sterker nog, op de bijna perfecte neppe Nikes is dit zo’n beetje het enige duidelijke herkenningspunt: er zit een deuk in de neus. Bij sommige nep Air Max 1’s zien we dat de volledige neusvorm niet klopt.

Bij deze neppe Nike Air Max 1 OG Red zien we onder andere dat het rubberen lipje rondom de neus te laag is en de neus bol staat. Namaak!

neppe-nike-schoen-neus

6. Binnenzool en buitenzool

De binnenzool van een namaak Nike kan afwijkend zijn. De print kan bijvoorbeeld afwijken of de binnenzool is gelijmd. Dit is echter moeilijk te valideren, maar wel belangrijk om mee te nemen in het totaalplaatje. Houd er rekening mee dat bij een tweedehands paar de binnenzool verwisseld kan zijn. Wat de buitenzool betreft, dit kan een belangrijke indicator zijn voor Nike Air Max 1’s met een speciale of transparante zool. Er zijn vaak minimale verschillen.

De lijnen op de neppe Nike Air zijn dunner en zwarter dan op het originele paar.

nep-Binnenzool-nike

7. Maatlabel

Het maatlabel is een bron van informatie voor sneakers. Je vindt hier de productcode, productiedata en maatgegevens. We zien hier veel fouten bij namaakparen. Allereerst wijkt de productcode vaak af. Google de productcode om te kijken of deze overeenkomt. Daarnaast wijkt het productiejaar vaak af. Deze hoeven niet exact overeen te komen, maar moeten wel in dezelfde datumrange liggen. Ook dit kunt u eenvoudig controleren. Dit geldt ook voor het land van productie. Ook zien we vaak fouten in het totaalformaat en de maatindeling. Eén van de vier maatstrepen wordt meestal tegen de streep erboven geschreven. Is er ruimte boven alle vier de maatstrepen? Wees dan alert. Tenslotte zien we vaak dat het maatetiket voor namaakparen een sticker is. Niet alle labels zijn gestikt of ingeplakt. Vergelijk het maatlabel met een foto van een paar waarvan je weet dat het origineel is.

We zien veel fouten op het maatlabel van deze Nike, ondanks de overeenkomende productcode. Het maatlabel is een sticker, het lettertype is onjuist, de productiedatum wijkt te ver af, het productieland is verkeerd en nikebetterworld.com ontbreekt.

echt-nep-maatlabel

8. Doos

De doos van een nep paar sneakers ziet er vaak anders uit. De kleur klopt soms niet, maar ook de opdruk kan iets verschillen. Wij vinden dit een lastige indicator, want een paar sneakers kan in verschillende dozen zijn uitgebracht. Soms in verschillende vormen, soms in verschillende kleuren. Het is echter wel een goede indicator om mee te nemen in het totaalplaatje.

9. Accessoires

Dit is de moeilijkste om uit te leggen, omdat het voor elk paar sneakers anders is. Denk aan extra veters, de kleine veterzakjes, mapjes of extra veters. Vergelijk de accessoires altijd met de accessoires van een origineel paar. Als er iets ontbreekt, hoeft dat niet zo spannend te zijn. Wijkt er iets af in kleur of vorm, dan is dat een goede indicator.

10. Verkoper

De bovenstaande indicatoren zijn vooral belangrijk als je een paar koopt via particuliere kanalen. Als je via een webshop koopt, is het vaak direct duidelijk dat de nikes nep zijn. Laten we beginnen met het feit dat authentieke webwinkels de Nike Air Max 1 NOOIT online zouden zetten als een “Nike Air Max 87”. Zie je 87? Dan is het waarschijnlijk een nep winkel. Daarnaast ligt de verkoopprijs van een Nike Air Max 1 meestal tussen de € 140 of € 150. Vermeldt de webshop rare prijzen als € 63,00 of is alles zogenaamd met 40% korting? Dan weet je genoeg. Bijna alle webshops met authentieke paren verkopen immers dezelfde Nike Air Max 1’s. Zie je online paren sneakers van jaren geleden; nieuw in doos? Dat is onmogelijk! Gebruik je gezonde verstand om te bepalen of het een legitieme webshop is of niet.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *