Iedereen snurkt wel zo nu en dan eens. Soms kan snurken onschuldig zijn, maar soms kan het ook een voorbode zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen snurken. Één van die oorzaken is slaapapneu.

Maar wat is slaapapneu nu precies? En is slaapapneu gevaarlijk? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en geven we je mee hoe je slaapapneu kunt verhelpen.

Slaapapneu, en de Onderliggende Gezondheidsproblemen Uitgelegd

slapen-mevrouw-bed

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens het slapen je ademhaling voor enkele seconden tot soms enkele minuten stopt. Ook al is slaapapneu niet dodelijk en zijn er weinig tot geen gevallen bekend van mensen die stikken ten gevolge van slaapapneu, kan dit toch een teken zijn van ernstigere gezondheidsproblemen.

Over het algemeen wordt er gesproken over drie verschillende types van slaapapneu. Zo heb je de obstructieve slaapapneu (OSA), de centrale slaapapneu (CSA) en de gemengde slaapapneu.

Obstructieve Slaapapneu

De obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende slaapapneu en wordt veroorzaakt door een verslapping of vernauwing van de luchtwegen. Deze vorm gaat ook vaak gepaard met hevig snurken.

Overgewicht, een verslapping van de spieren in de keel of overtollig weefsel in en rondom de keel, kunnen allemaal oorzaken hiervan zijn.

Centrale Slaapapneu

Bij centrale slaapapneu geven de hersenen geen signalen meer naar het ademhalingssysteem. Mensen die lijden aan CSA kunnen een voorgeschiedenis hebben van hartziektes, hebben neurologische aandoeningen of gebruiken bepaalde opioïden die CSA veroorzaken.

Het is daarom steeds belangrijk om het medisch advies van een arts te raadplegen om ernstige gezondheidsproblemen te vermijden.

Gemengde Slaapapneu

Deze vorm van slaapapneu is een mengeling van zowel OSA als CSA. Dit wil zeggen dat slaapapneu veroorzaakt wordt door zowel fysieke blokkades, eveneens als het falen van de ademhalingsregulatie door de hersenen.

Ook hier is het steeds belangrijk om langs een arts te gaan voor medisch advies.

Hoe Slaapapneu het beste Behandelen?

man-slapen-bed-handen-achter-hoofd

Je kunt op verschillende manieren slaapapneu behandelen. Allereerst is het belangrijk om naar een arts te gaan om het juiste type van slaapapneu te bepalen. Dit kun je doen in een speciale slaapkliniek.

Gezondere Levensstijl

Één van de meest voorkomende types van slaapapneu is de obstructieve slaapapneu. Aangezien dit meestal een oorzaak is van een ongezonde levensstijl (overgewicht, overtollig gebruik van alcohol en verdovende middelen, en roken) is het aannemen van een gezondere levensstijl vaak de efficiëntste weg om slaapapneu te verhelpen.

CPAP Behandeling

Een andere veel voorkomende behandeling tegen slaapapneu is een CPAP behandeling. Deze bestaat uit verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen slaapapneu te verhelpen.

Zo heb je een CPAP masker of een slaapneu masker dat dankzij een CPAP apparaat positieve druk doorgeeft aan de luchtwegen. Hierdoor wordt het stoppen van de ademhaling aanzienlijk vermindert of zelfs voorkomen. Ook helpt dit tegen het snurken.

Er zijn verschillende slaapapneu maskers beschikbaar. Zo heb je maskers die alleen maar over de neus worden geplaatst, maskers die alleen maar over de mond worden geplaatst, of een combinatie van beide. Ook voor degene die op hun zij slapen, zijn er speciale slaapapneu maskers beschikbaar.

Een ander hulpmiddel bij de CPAP behandeling is een CPAP kussen. Dit kussen helpt de slaaphouding van de slaper te verbeteren. Ook helpt het de druk van het masker te verlichten en zorgt voor meer comfort tijdens het slapen.

Chirurgische Ingreep

In zeer uitzonderlijke gevallen is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Via deze ingreep worden structurele problemen in de luchtwegen gecorrigeerd. De fysieke obstructies die de luchtwegen vernauwen of blokkeren worden chirurgisch verwijderd waardoor slaapapneu wordt verholpen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *